Mikor máskor, ha nem Valentin-napon kényeztetnéd szerelmed ízlelőbimbóit mennyei fogásokkal? Nincs is romantikusabb, mint egy saját kezűleg készített Valentin-napi menü, amely tele van szeretettel és ínycsiklandó ízekkel. Összeállítottunk egy különleges menüt, amely garantáltan lenyűgözi a kedvesed.
1. Legényfogó leves – A tökéletes kezdés egy meghitt estéhez
Ez az ízekben gazdag, selymesen krémes leves méltó nyitánya egy Valentin-napi vacsorának. A tárkony, a csirkemell és a csirkemáj együttesen egy különleges, gazdag ízvilágot hoz létre. A legenda szerint ezt a levest egyesek azért főzték, hogy végérvényesen meghódítsák vele szívük választottját – ki tudja, lehet, hogy neked is érdemes kipróbálnod.
Hozzávalók:
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg gomba
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg zeller
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 30 dkg csirkemell
- 30 dkg csirkemáj
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tejföl
- 1 tk. citromlé
- 1 leveskocka (vagy 1,5 liter alaplé)
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- zsiradék (olaj, vagy ízlés szerint állati eredetű vagy növényi zsír)
- só, fehér bors, tárkony
Elkészítés:
- Pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajon.
- Add hozzá a felkockázott csirkemellet és párold meg.
- Dobd hozzá az apróra vágott zöldségeket és a zöldborsót, majd öntsd fel 1,5-2 liter vízzel és dobd bele a leveskockát (alaplé hiányában).
- Amikor a hús omlós, add hozzá a feldarabolt gombát és a májat, majd főzd még 5 percig.
- Keverd bele a tejfölt és a tejszínt, majd ízesítsd a tűzről kicsit levéve tárkonnyal és citromlével.
Tipp: a májat alaposan ellenőrizd, nehogy ín, vagy zöld rész maradjon benne, ami az ételedet keserűvé tenné. Ezeket a részeket vágd ki belőle és a szép, rózsaszín, egészséges részeket használd fel belőle.
![Legényfogó leves](https://mozaikvilag.hu/wp-content/uploads/2025/02/legenyfogo-leves-large.jpg)
2. Citromos spagetti pirított csirkével – Könnyed, mégis elegáns fogás
A citrusos ízvilág frissességet ad ennek a mennyei tésztaételnek, amelyben a cukkini és a pirított csirke tökéletes egyensúlyban van. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, garnélarákkal is elkészítheted!
Hozzávalók:
- 300 g spagetti
- 1 nagyobb cukkini
- 40 dkg csirkecomb filé (vagy 30 dkg garnélarák)
- 2 db salotta hagyma
- friss kakukkfű
- 2 dl tejszín (ha ezt elhagynád, akkor használd a tészta főzővizét szaftosításhoz)
- 2-3 szem koktélparadicsom
- 20 dkg vaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- só, bors
Elkészítés:
- A tésztát citromos-sós vízben főzd (ízlés szerint) al dente állagúra.
- A cukkinit julienne-re vágd.
- Vajon dinszteld meg a salotta hagymát, add hozzá a kakukkfüvet és a koktélparadicsomot, végül a cukkinit.
- Ha garnélával készíted, 2-3 percig főzd benne, ha csirkével, akkor egy másik serpenyőben pirítsd le.
- A kifőtt tésztát keverd össze a szósszal, add hozzá a cukkinit és a húst/rákot.
Kapcsolódó cikk: A legfinomabb tésztaételek, villámgyors vacsorákhoz
![citromos-csirkés spagetti](https://mozaikvilag.hu/wp-content/uploads/2025/02/citromos-csirkes-spagetti-large.jpg)
3. Krémes vöröslencseleves túrógombóccal – A különleges ízek kedvelőinek
Ez az illatos, selymes vöröslencseleves a közel-keleti ízvilágot idézi, amelyet a fűszeres túrógombóc tesz igazán izgalmassá.
Hozzávalók:
- 25 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 dkg sűrített paradicsom
- 1 db leveskocka
- 10 g arab fűszerkeverék
A túrógombóchoz:
Elkészítés:
- Pirítsd kis zsiradékon (pl. olívaolaj) a hagymákat és a lencsét, majd öntsd fel 1,5-2 liter vízzel és dobd bele a leveskockát.
- Főzd benne puhára a lencsét a leveskockával. Először csak a lencse egyik felét főzd puhára 10 percig, majd amikor ez az adag szétfőtt, öntsd hozzá a lencse másik felét is. Az első adag fogja sűríteni a levesed.
- Készítsd el a túrógombócokat a hozzávalók összedolgozásával, majd pihentesd fél órát.
- Főzd bele a gombócokat a levesbe, és még pár percig hagyd összefőni, kb. 5 perc forralás után kész.
Tipp: a túrógombóc elkészítésénél először verd habosra a tojást, add hozzá a sót, a búzadarát, majd az egészet gyúrd össze a túróval. Érdemes krémtúrót és ízlés szerint zsírszegény változatot használnod.
![vöröslencseleves](https://mozaikvilag.hu/wp-content/uploads/2025/02/voroslencseleves-large.jpg)
4. Valentin-napi brownie szívecske – Édes befejezés egy édes estéhez
Egy isteni Valentin-napi desszert finom, és még szív alakú is. A csokoládé és a pekándió mennyei kombináció, amely biztosan elbűvöli a párodat.
Hozzávalók:
- 113 gr vaj
- 250 gr cukor
- 2 tojás
- 120 gr étcsokoládé
- 1 tk. vanília
- 60 gr liszt
- 125 gr pekándió
- csipet só
Elkészítés:
- Olvaszd fel a csokoládét és a vajat, majd keverd össze a cukorral és a vaníliával.
- Add hozzá a tojásokat, majd keverd bele a lisztet és a pekándiót.
- Öntsd sütőpapírral bélelt formába, süsd 170 fokon előmelegített sütőben 20-25 percig.
- Szaggass szív alakú formákat és tálald porcukorral megszórva.
![Valentin-napi brownie](https://mozaikvilag.hu/wp-content/uploads/2025/02/sziv-brownie-large.jpg)
5. „Red Velvet” palacsintatorta
Ismered a klasszikus vörösbársony tortát? Ki mondta, hogy nem lehet elkészíteni palacsintából? Próbáld ki, Szerelmed garantáltan hálás lesz érte.
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt (opcionálisan – akár gluténmentes -zablisztet vagy zöldbanánlisztet is használhatsz)
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 zacskó sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 2 csésze tej (opcionálisan növényi tejet is használhatsz)
- 2 ek. ecet
- 1/2 csésze cukor (vagy édesítő ízlés szerint)
- 2 tojás
- vörös ételfesték
- 2 tk. vanília kivonat
- 1/3 csésze sózott vaj olvasztva
A tetejére csorgathatsz krémsajt és porcukor keverékét.
Elkészítés:
- Keverd össze egy tálban a nedves összetevőket.
- Egy másik tálban pedig keverd össze a száraz hozzávalókat.
- Elegyítsd a kettőt, és süsd ki vékonyan, olajozott serpenyőben a vörös palacsintákat.
- Tálalásnál töltsd színes, piros lekvárral, és csorgasd meg az egészet édes krémsajtos öntettel.
Tipp: dönthetsz persze a mellett is, hogy nem tortát halmozol a palacsintákból, hanem egyesével megtöltöd a palacsintákat Szerelmed kedvenceivel, ennek az édességnek csak a fantáziád szabhat határt.
![red velvet palacsinta](https://mozaikvilag.hu/wp-content/uploads/2025/02/red-velvet-palacsinta-large.jpg)
Miért készülj finomságokkal a Valentin-napra? Egy romantikus vacsora elkészítése nemcsak az ízekről, hanem a gesztusról is szól. Ha szeretnéd igazán különlegessé tenni ezt az estét, készítsd el ezt az öt fogást, teríts meg gyertyafénynél, és élvezzétek együtt az ízeket és az együtt töltött időt. Boldog Valentin-napot kívánunk egész szerkesztőségünk nevében!
Kapcsolódó cikk: Valentin-nap: 5 tuti tipp, amivel elkápráztathatod a párod