A húsvéti fonott kalács egyszerre idézi meg a hagyományokat, és az otthon melegét. Hamarosan itt van húsvét ünnepe, és ha szeretnéd meglepni a családot egy saját sütésű fonott kaláccsal, akkor segítünk megtalálni a számodra tökéletes receptet, beleértve a klasszikus és modern változatokat is.
Honnan ered a fonott kalács története?
A kalács eredetileg a hétköznapi kenyér ünnepi párja volt a magyar népi világban. Bár a mai fonott kalács leginkább édes tésztával készül, első formái a kenyérnél csupán jobb minőségű lisztet és több gondoskodást kaptak. A keresztény hagyományban megkülönböztetett szerep jutott neki: a megszentelt kalács a jólét és bőség jelképe lett. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati étel utóda, a formája pedig a „kerek” jelentésű, szláv eredetű kolo szóból származik. A mai hosszúkás, fonott változat csak később terjedt el, régiónként különböző alakban és ízesítéssel készült: az Alföldön a kör alakú fonott, a Dunántúlon inkább a hosszúkás forma volt jellemző.
Miért különleges a húsvéti fonott kalács?
A húsvét a megújulás, az újjászületés ideje, és ehhez méltón a húsvéti ételek is gazdagabbak, tartalmasabbak. A fonott kalács tejjel, vajjal, tojással készül, így a kenyérhez képest puhább, foszlósabb, illatosabb. Emellett nemcsak a sonka mellé illik, hanem önállóan is tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet, főleg, ha vajjal, lekvárral, vagy kakaóval tálalod.
Korábban már megosztottuk egy sós fonott kalács receptjét, ugyanakkor ahány ház, annyi szokás, így hoztunk ma Neked egy klasszikus, édes változatot is.
Kapcsolódó cikk: Hagyományos húsvéti ételek, amik nem maradhatnak le az ünnepi asztalról

A klasszikus (édes) fonott kalács receptje
Hozzávalók (1 kalácshoz):
- 250 g liszt (BL55)
- 140 ml tej (2,8%-os)
- 11 g friss élesztő
- 40 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 30 g olvasztott vaj
- 10 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 5 g holland kakaópor (opcionális)
- 5 g mazsola (opcionális)
- 1 egész tojás (a kenéshez)
- jégcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A langyos tejben keverd el az élesztőt és a porcukrot, majd hagyd felfutni 10 perc alatt.
- Keverd össze a lisztet, sót, tojássárgáját, vaníliás cukrot, olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. Dagaszd sima tésztává.
- Oszd két részre: az egyikbe kakaóport, a másikba mazsolát gyúrj.
- Keleszd letakarva 30 percig, majd sodorj belőlük kb. 65 cm hosszú rudakat, és fond őket össze.
- Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, kend le tojással, keleszd még 30 percig őket így, majd újra kend meg, szórd meg jégcukorral.
- Süsd előmelegített sütőben 170-180 °C-on 30 perc alatt készre.
Kapcsolódó cikk: Így készül a tökéletes húsvéti hidegtál – Sonkatekercs, tojásvariációk és sárgatúró

Szeretnél ízesített fonott kalácsot is enni húsvétkor?
Ez a változat a citromhéjas túrótölteléktől válik ellenállhatatlanná. Az édeskés túró és a foszlós tészta találkozása egy igazi kényeztető kalácsélményt ad.
Fonott túrós kalács
Töltelék:
A fenti recept alapján elkészített kelt tésztát (opcionálisan kakaó nélkül) nyújtsd, kend meg a túrós töltelékkel, csavard fel, vágd ketté, fonj belőle két szálon kalácsot, és süsd aranybarnára 180 °C-on kb. 30 perc alatt.
Kapcsolódó cikk: Répatorta egy kicsit másként, húsvétra szeretettel
Hogyan tálald a fonott kalácsot?
A klasszikus tálalás húsvéti sonkával, főtt tojással, tormával sosem megy ki a divatból, de érdemes kipróbálni új kombinációkat is:
- A fonott kalács reggelire lekvárral, vajjal, frissen facsart gyümölcslével is mennyei.
- Vagy próbáld csak ki a délutáni kávé vagy tea mellé mézes–fahéjas vajjal.
- A megmaradt és már akár szikkadtabb kalács darabokat (főként, ha sós), tejjel elkevert tojásban kisütheted bundás kenyérként húsvét hétfőn reggel, és a locsolókat is megkínálhatod vele, hálásak lesznek.
- A szintén szikkadtabb fonott kalácsot tépkedd darabokra, és készíts belőle tiramisut, mákos gubát vagy akár somlói galuskát.
Kapcsolódó cikk: A legfinomabb húsvéti desszertek, amik mindenkit levesznek a lábáról

Miben rejlik a fonott kalács igazi sikere?
Akár hagyományos, akár modern változatát készíted el, a fonott kalács mindig ünnepi hangulatot varázsol. A siker a gondosan kiválasztott, minőségi hozzávalókon, az alapos dagasztáson és a türelmes kelesztésen múlik. Ha ezekre odafigyelsz, garantált a puha, foszlós, illatos fonott kalács, amit a családod újra és újra kérni fog.
Kapcsolódó cikk: Kaszinótojás újragondolva – Frissítsd fel ezt a hagyományos húsvéti ételt!
Miért süss inkább otthon fonott kalácsot a bolti helyett?
A fonott kalács nem csupán egy sütemény, hiszen az ünnepi hagyományokat és az otthon édes melegét is szimbolizálja. Ha szeretnél egy időtálló, de megújítható receptet, amit évszaktól függetlenül süthetsz, ez a fonott kalács recept a legjobb kiindulópont. Tartsd meg a hagyományokat, és közben bátran formáld őket a saját ízlésedre!
Kapcsolódó cikk: Sárgatúró, a húsvéti reggelik múltidéző finomsága