A karácsony varázsát nemcsak a dekorációk és az ajándékok adják meg, hanem az illatos sütemények, fűszeres édességek és az otthon készített különlegességek is. A spekulatius keksz egyre nagyobb teret hódít a magyar konyhákban is, hiszen elképesztő, milyen sokoldalúan felhasználható. Nézzük a benne rejlő lehetőségeket.
Mi az a spekulatius keksz, és miért imádjuk?
A spekulatius keksz igazi klasszikus a karácsonyi édességek között, amely Nyugat-Európában évszázadok óta népszerű. Ez a fűszeres, ropogós keksz mind az ízével, mind a történetével magával ragadó. A „spekulatius” szó a latin „speculum” (tükör) kifejezésből származik, mivel a középkorban gyakran tükörkép-mintákat nyomtak a tésztájába. Az eredeti recept fűszereit – például fahéjat, szerecsendiót, gyömbért és szegfűszeget – máig megőrizték, így az otthon elkészített, de a bolti keksz ízvilága is az ünnepek elengedhetetlen részévé vált.
Mi minden készülhet spekulatius kekszből?
A spekulatius keksz önmagában is csodálatos, például a reggeli vagy délutáni kávéd mellé, de sok más ínycsiklandó édesség alapjául is szolgálhat, amiket érdemes kipróbálnod. Spekulatius kekszkrém, likőr, kuglóf vagy éppen tiramisu? Többek között ezeken a kreatív módokon használhatod fel ezt az ünnepi ízbombát.
1) Spekulatius kekszkrém: a reggelik sztárja
Ha szereted a mogyorókrémeket vagy a házi készítésű kencéket, akkor a spekulatius kekszkrémet imádni fogod. Selymes textúrája és fűszeres aromája tökéletes választás pirítósra, palacsintára vagy akár sütemények töltelékeként.
Hozzávalók:
- 20 dkg spekulatius keksz (vagy más fűszeres keksz)
- 15 dkg mandulavaj
- 1 ek. juharszirup
- 1 tk. holland kakaópor
- 1 tk. fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg és kardamom
Elkészítés:
Daráld finomra aprítóban a kekszet, majd keverd össze a többi hozzávalóval, amíg krémes állagot nem kapsz. Az elkészült krémet befőttesüvegbe töltve, hűtőben tárolhatod. Egy hétig garantáltan friss marad! Díszítsd egy kis ünnepi szalaggal az üveget, és add ajándékba a finomságot.
Tipp: közeleg a karácsony, így akár az ünnepi linzert is megtöltheted ezzel a karakteres ízvilágú krémmel.
2) Spekulatius krémlikőr: a karácsonyi partik kedvence
Nincs ötleted, mit adj karácsonyra némelyik családtagodnak? A spekulatius likőr tökéletes ajándék, és még a legzordabb téli estéken is felmelegít. Elkészítése egyszerű, az íze pedig garantáltan magával ragad.
Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín
- 300 ml vodka vagy fehérrum
- 5 ek. spekulatius kekszkrém
- 3 ek. porcukor
- 1 tk. vaníliakivonat
Elkészítés:
Enyhén verd fel a habtejszínt, majd add hozzá a többi hozzávalót. Keverd simára, és öntsd díszes üvegbe. Hűtőben 4-6 hétig eltartható, így az ünnepek alatt bármikor kínálhatod vendégeidnek.
Tipp: tálaláskor díszítsd egy csipet fahéjjal vagy tejszínhabbal, a tökéletes ünnepi hatásért.
3) Extra puha spekulatius kuglóf
A kuglóf az ünnepi asztal dísze lehet, főként akkor, ha feldobod némi fűszeres, jellegzetes karácsonyi ízt kölcsönző spekulatius krémmel. Ez a desszert nemcsak látványos, hanem mennyeien omlós is.
Hozzávalók:
- 250 g vaj
- 6 db tojás
- 300 gr cukor (csökkentheted a mértékét, és vaníliás cukorral is kiválthatsz bizonyos mennyiséget)
- 4 evőkanál spekulatius kekszkrém (ebből 1 ek. a díszítéshez kell)
- 250 gr mascarpone
- 350 gr liszt
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 200 ml tej
Elkészítés:
Keverd habosra a vajat a cukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat. Dolgozd bele a mascarponét, a 3 ek. kekszkrémet, és a száraz hozzávalókat, végül pedig a tejet. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd először 15 percig, majd 150 fokon további kb. 40-45 perc alatt süsd készre a süteményt. Használj szilikon kuglóf formát, vagy egy fém, kivajazott és kilisztezett kuglófformát, abba öntsd a tésztát. A díszítéshez olvassz meg 1 ek. spekulatius krémet, és csorgasd rá a kuglófra.
Tipp: opcionálisan, mint bármelyik süteménynél a 300 gr cukorból 2 csomag vaníliás cukor legyen (ezt a mennyiséget vond le a teljes mennyiségből), és figyeld, milyen isteni illata lesz süteményednek! Karácsonyi szórócukorral díszítve még ünnepibbé varázsolhatod ezt a különleges desszertet.
4) Almás-spekulatius tiramisu: egy rétegezett csoda
A hagyományos tiramisu újragondolt változata, amely az alma frissességével és a spekulatius keksz fűszerességével varázsolja el a családot.
Hozzávalók:
- 200 ml tejszín
- 200 gr mascarpone
- 15-20 db spekulatius keksz
- 1 db nagy alma (cikkekre vagy kisebb darabokra vágva)
- 1 dl presszókávé
- 15 ml Amaretto likőr
Elkészítés:
Karamellizáld az almát vajon és cukron, majd rétegezd a kávéba áztatott spekulatius keksszel és a mascarponés-tejszínes krémmel. Javasoltan a mascarponés krém legyen legalul, ezt kövesse a keksz, majd az alma, és kezdd elölről ezek rétegezését. A legtetején almás réteggel zárd a süteményt. Hűtsd legalább két órán át, majd szórj rá fahéjat tálalás előtt.
5) Spekulatius golyók: gyerekekkel is élmény a készülődés
Ez a sütés nélküli desszert gyorsan elkészíthető, és a gyerekekkel közös programként is remek választás.
Hozzávalók:
- 40 dkg darált, spekulatius keksz
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg olvasztott, fehér csokoládé
Elkészítés:
Keverd össze a darált kekszet a mascarponéval, formázz golyókat, majd mártsd olvasztott fehér csokoládéba. Opcionálisan ünnepi szórócukorral vagy kekszdarával díszítsd és máris készen áll az ünnepi asztalra.
Miért érdemes spekulatius kekszből készült édességeket választani?
A spekulatius keksz alapú nyalánkságok különlegesek, és gyorsan elkészíthetők. A keksz pedig már önmagában is tartalmaz cukrot, így a további, hozzáadott cukor mennyiségét nyugodtan csökkentheted a választott süteményben.A spekulatius keksszel az ünnepi sürgés-forgásban is könnyen meghitt, ünnepi hangulatot varázsolhatsz a konyhádban. Próbáld ki, neked melyik a kedvenc spekulatius édességed, és készíts személyre szabott ajándékokat is a felhasználásával. Családod és barátaid is hálásak lesznek érte.
Kapcsolódó cikk: Készülj velünk az ünnepekre: az igazán omlós kuglóf titka