A cékla gyönyörű színe mellett vitamin- és ásványianyag-mennyiségével is hódít, ezeket a jó tulajdonságait pedig a konyhában számtalan módon felhasználhatod. Most bemutatjuk, miért érdemes a céklát mielőbb beillesztened az étrendedbe, és hogyan készíthetsz belőle ínycsiklandó ételeket a sűrű hétköznapokon is.
Miért válaszd a céklát?
A cékla az egyik legsokoldalúbb gyökérzöldség, tele van értékes tápanyagokkal. Gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban, vasban, káliumban és folátban. Mindemellett alacsony a kalóriatartalma, így a diétádban is könnyedén tervezhetsz vele. A céklából készült ételek egészségesek és rendkívül látványosak is a zöldség élénk színe miatt, így garantáltan feldobják a családi étkezéseket.
Miért egyél rendszeresen céklát? Mutatjuk!
1. Gyulladáscsökkentő hatású: a céklában található betain természetes gyulladáscsökkentő. Ez az anyag védi a sejteket és a belső szerveket, segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, mint például a szív- és érrendszeri problémák.
2. Támogatja a méregtelenítést: a cékla serkenti a májműködést, ami kulcsszerepet játszik a méreganyagok eltávolításában. A céklából készült italok, például a céklalé, tisztítják a vért, és támogatják az immunrendszert.
Tipp: készíts céklás smoothie-t néhány egyszerű összetevőből és élvezd az egészséges ízeket!
3. Energiát ad és javítja az állóképességet: ha sportolsz, a cékla a nitrátban gazdag összetevőinek köszönhetően fokozhatja a teljesítményedet. Kutatások szerint a céklalé fogyasztása növeli a szervezet oxigénfelhasználását, így hosszabb ideig bírhatod vele az edzéseket.
4. Vérnyomáscsökkentő hatású: a cékla természetes módon csökkentheti a vérnyomást. Nitrát tartalma segíti az erek kitágulását, így javítja a vérkeringést. Egy pohár céklalé már néhány órán belül érezhető eredményt hozhat.
5. Rákmegelőző tulajdonságai vannak: a cékla piros színét adó fitonutriensek segítenek a daganatos sejtek elleni küzdelemben. Különösen hatékony lehet a máj-, vastagbél- és mellrák megelőzésében.
6. Megszépíti a bőrt: a cékla magas C-vitamin-tartalma segít csökkenteni a bőr elszíneződéseit és a pigmentfoltokat. Egy pohár céklalé napi fogyasztása ragyogóvá varázsolhatja a bőrödet.
7. Javítja az emésztést: a cékla rostban gazdag, ami támogatja az emésztőrendszer egészséges működését. Fogyasztása hozzájárulhat a teltségérzethez, így a cékla fogyasztásával elkerülheted a túlevést.
8. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: a cékla káliumban, magnéziumban, folsavban és vasban is gazdag, ami segít megelőzni a vashiány kialakulását és a vérszegénységet, valamint támogatja az izom- és csontszövet regenerációját.
Érdekelnek a legfinomabb céklás receptek? Olvass tovább!
1) Megkóstolnád a céklát krémlevesként? Ezt próbáld ki!
Hozzávalók (3 személyre):
- 3 nagyobb cékla
- 1 közepes burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 7 dl zöldségalaplé (ennek hiányában opcionálisan használj leveskockát 7 dl felforralt vízzel)
- 1 dl tejszín vagy növényi alternatíva
- só, bors ízlés szerint
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg, majd hámozd meg és kockázd fel a céklát és a burgonyát.
Tipp: érdemes beszerezned egy vékony kesztyűt (pl. gyógyszertárban), hogy a cékla ne fogja meg a kezedet.
- Pirítsd meg a felaprított hagymát és fokhagymát egy kevés olajon, majd add hozzá a zöldségeket.
- Öntsd fel az alaplével, és főzd puhára a zöldségeket.
- Botmixerrel pürésítsd a levest, majd add hozzá a tejszínt, és melegítsd át.
- Friss petrezselyemmel díszítve tálald.
Tipp: a pürésítés előtt tegyél 3-4 evőkanállal a tejszínhez a forró levesalapból, ezzel kiegyenlíted a kettő hőmérsékletét. Így el tudod kerülni a tejszín csomósodását.
2) Feldobnád a diétád? Próbáld ki a sült céklás salátát kecskesajttal!
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 közepes cékla
- 150 gr kecskesajt
- 100 gr bébispenót
- egy marék dió
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
Elkészítés:
- Szeleteld fel a céklát, locsold meg olívaolajjal, és süsd 180 fokos sütőben puhára.
- Pirítsd meg a diót egy száraz serpenyőben. Takarékon tedd ezt, nehogy megégjen.
- Rendezgesd el a bébispenótot egy tálon, helyezd rá a sült céklát és a kecskesajtot.
- Készítsd el az olívaolajos és balzsamecetes öntetet azzal, hogy összeöntöd ezt a kettőt és ízlésed szerint fűszerezed.
- Locsold meg önteteddel a céklát, majd szórd meg a dióval.
Kapcsolódó cikk: Tápláló és finom téli salátareceptek a hűvös napokra
3) Szereted a humuszt? A céklásat imádni fogod!
Hozzávalók (2 személyre):
- 1 közepes, főtt, hámozott cékla
- 1 konzerv csicseriborsó
- 2 ek. tahini
- 2 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe.
- Turmixold simára az összetevőket, majd ízesítsd sóval, borssal.
- Tálald friss zöldségekkel vagy pitával, pirítóssal.
4) Céklából édesség? Lehetséges: itt a céklás brownie!
Hozzávalók:
- 500 gr reszelt cékla (nyers)
- 100 gr cukrozatlan kakaópor
- 100 gr olvasztott margarin
- 100 gr cukor
- 150 gr liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 2-3 dl tej
- 1-2 ek. rumaroma
Elkészítés:
- Először a száraz összetevőket keverd össze egy tálban. Elsőként a sütőporral elkevert liszttel kezdd, utána jöhet a többi száraz hozzávaló is.
- A tojásokat egy másik tálban üsd fel és keverd össze. A margarint közben takarékon olvaszd fel.
- A céklát jó alaposan mosd meg. Hámozd meg és nagy lyukú reszelőn reszeld le.
- A száraz hozzávalókkal keverd el a céklát.
- Utána öntsd hozzá a tojást és a margarint.
- Végül a tejjel állítsd be a tészta sűrűségét. Fontos, hogy a tésztád ne folyjon.
Tipp: ha készítettél már nokedlit, azt az állagot érd el ennél a brownie-tésztánál is.
- Az összekevert masszát öntsd bele sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és 55-60 perc alatt süsd meg.
Tipp: akkor tudod, hogy megsült a brownied, ha a teteje megrepedezett. Vigyázz, hogy ne száradjon ki, a közepe maradjon kissé krémes a kakaótól, akár a csokoládé.
Te is megkívántad ezeket a céklás finomságokat?
A cékla egészséges, és sokoldalú alapanyag, amit könnyen beépíthetsz az étrendedbe. Bátran kísérletezz vele még akkor is, ha eddig nem gondoltál rá, mint sütemény, krémleves, vagy éppen saláta alapanyag. A céklából készült ételek minden alkalommal lenyűgöznek Téged és egész családodat. Edd magad egészségesre vele!
Kapcsolódó cikk: Az avokádó csodája: a zöld superfood