szerda, december 11, 2024
spot_imgspot_img
spot_img

Heti Top 5

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

Cékla: a zöldség, ami megváltoztatja az étkezésed

A cékla gyönyörű színe mellett vitamin- és ásványianyag-mennyiségével is hódít, ezeket a jó tulajdonságait pedig a konyhában számtalan módon felhasználhatod. Most bemutatjuk, miért érdemes a céklát mielőbb beillesztened az étrendedbe, és hogyan készíthetsz belőle ínycsiklandó ételeket a sűrű hétköznapokon is.

Miért válaszd a céklát?

A cékla az egyik legsokoldalúbb gyökérzöldség, tele van értékes tápanyagokkal. Gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban, vasban, káliumban és folátban. Mindemellett alacsony a kalóriatartalma, így a diétádban is könnyedén tervezhetsz vele. A céklából készült ételek egészségesek és rendkívül látványosak is a zöldség élénk színe miatt, így garantáltan feldobják a családi étkezéseket.

cékla smoothie

Miért egyél rendszeresen céklát? Mutatjuk!

1. Gyulladáscsökkentő hatású: a céklában található betain természetes gyulladáscsökkentő. Ez az anyag védi a sejteket és a belső szerveket, segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, mint például a szív- és érrendszeri problémák.

2. Támogatja a méregtelenítést: a cékla serkenti a májműködést, ami kulcsszerepet játszik a méreganyagok eltávolításában. A céklából készült italok, például a céklalé, tisztítják a vért, és támogatják az immunrendszert.

Tipp: készíts céklás smoothie-t néhány egyszerű összetevőből és élvezd az egészséges ízeket!

3. Energiát ad és javítja az állóképességet: ha sportolsz, a cékla a nitrátban gazdag összetevőinek köszönhetően fokozhatja a teljesítményedet. Kutatások szerint a céklalé fogyasztása növeli a szervezet oxigénfelhasználását, így hosszabb ideig bírhatod vele az edzéseket.

4. Vérnyomáscsökkentő hatású: a cékla természetes módon csökkentheti a vérnyomást. Nitrát tartalma segíti az erek kitágulását, így javítja a vérkeringést. Egy pohár céklalé már néhány órán belül érezhető eredményt hozhat.

5. Rákmegelőző tulajdonságai vannak: a cékla piros színét adó fitonutriensek segítenek a daganatos sejtek elleni küzdelemben. Különösen hatékony lehet a máj-, vastagbél- és mellrák megelőzésében.

6. Megszépíti a bőrt: a cékla magas C-vitamin-tartalma segít csökkenteni a bőr elszíneződéseit és a pigmentfoltokat. Egy pohár céklalé napi fogyasztása ragyogóvá varázsolhatja a bőrödet.

7. Javítja az emésztést: a cékla rostban gazdag, ami támogatja az emésztőrendszer egészséges működését. Fogyasztása hozzájárulhat a teltségérzethez, így a cékla fogyasztásával elkerülheted a túlevést.

8. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: a cékla káliumban, magnéziumban, folsavban és vasban is gazdag, ami segít megelőzni a vashiány kialakulását és a vérszegénységet, valamint támogatja az izom- és csontszövet regenerációját.

cékla növény

Érdekelnek a legfinomabb céklás receptek? Olvass tovább!

1) Megkóstolnád a céklát krémlevesként? Ezt próbáld ki!

Hozzávalók (3 személyre):

    • 3 nagyobb cékla
    • 1 közepes burgonya
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 7 dl zöldségalaplé (ennek hiányában opcionálisan használj leveskockát 7 dl felforralt vízzel)
    • 1 dl tejszín vagy növényi alternatíva
    • só, bors ízlés szerint
    • friss petrezselyem a tálaláshoz

    Elkészítés:

    1. Alaposan mosd meg, majd hámozd meg és kockázd fel a céklát és a burgonyát.

    Tipp: érdemes beszerezned egy vékony kesztyűt (pl. gyógyszertárban), hogy a cékla ne fogja meg a kezedet.

    1. Pirítsd meg a felaprított hagymát és fokhagymát egy kevés olajon, majd add hozzá a zöldségeket.
    2. Öntsd fel az alaplével, és főzd puhára a zöldségeket.
    3. Botmixerrel pürésítsd a levest, majd add hozzá a tejszínt, és melegítsd át.
    4. Friss petrezselyemmel díszítve tálald.

    Tipp: a pürésítés előtt tegyél 3-4 evőkanállal a tejszínhez a forró levesalapból, ezzel kiegyenlíted a kettő hőmérsékletét. Így el tudod kerülni a tejszín csomósodását.

    cékla leves

    2) Feldobnád a diétád? Próbáld ki a sült céklás salátát kecskesajttal!

    Hozzávalók (2 személyre):

    • 2 közepes cékla
    • 150 gr kecskesajt
    • 100 gr bébispenót
    • egy marék dió
    • 3 ek. olívaolaj
    • 1 ek. balzsamecet

    Elkészítés:

    1. Szeleteld fel a céklát, locsold meg olívaolajjal, és süsd 180 fokos sütőben puhára.
    2. Pirítsd meg a diót egy száraz serpenyőben. Takarékon tedd ezt, nehogy megégjen.
    3. Rendezgesd el a bébispenótot egy tálon, helyezd rá a sült céklát és a kecskesajtot.
    4. Készítsd el az olívaolajos és balzsamecetes öntetet azzal, hogy összeöntöd ezt a kettőt és ízlésed szerint fűszerezed.
    5. Locsold meg önteteddel a céklát, majd szórd meg a dióval.

    Kapcsolódó cikk: Tápláló és finom téli salátareceptek a hűvös napokra

    sült cékla saláa

    3) Szereted a humuszt? A céklásat imádni fogod!

    Hozzávalók (2 személyre):

    • 1 közepes, főtt, hámozott cékla
    • 1 konzerv csicseriborsó
    • 2 ek. tahini
    • 2 ek. olívaolaj
    • 1 gerezd fokhagyma
    • fél citrom leve
    • só, bors ízlés szerint

    Elkészítés:

    1. Tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe.
    2. Turmixold simára az összetevőket, majd ízesítsd sóval, borssal.
    3. Tálald friss zöldségekkel vagy pitával, pirítóssal.
    céklás humusz pirítóssal

    4) Céklából édesség? Lehetséges: itt a céklás brownie!

    Hozzávalók:

    • 500 gr reszelt cékla (nyers)
    • 100 gr cukrozatlan kakaópor
    • 100 gr olvasztott margarin
    • 100 gr cukor
    • 150 gr liszt
    • 1 csomag sütőpor
    • 2 db tojás
    • 2-3 dl tej
    • 1-2 ek. rumaroma

    Elkészítés:

    1. Először a száraz összetevőket keverd össze egy tálban. Elsőként a sütőporral elkevert liszttel kezdd, utána jöhet a többi száraz hozzávaló is.
    2. A tojásokat egy másik tálban üsd fel és keverd össze. A margarint közben takarékon olvaszd fel.
    3. A céklát jó alaposan mosd meg. Hámozd meg és nagy lyukú reszelőn reszeld le.
    4. A száraz hozzávalókkal keverd el a céklát.
    5. Utána öntsd hozzá a tojást és a margarint.
    6. Végül a tejjel állítsd be a tészta sűrűségét. Fontos, hogy a tésztád ne folyjon.

    Tipp: ha készítettél már nokedlit, azt az állagot érd el ennél a brownie-tésztánál is.

    • Az összekevert masszát öntsd bele sütőpapírral kibélelt tepsibe.
    • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és 55-60 perc alatt süsd meg.

    Tipp: akkor tudod, hogy megsült a brownied, ha a teteje megrepedezett. Vigyázz, hogy ne száradjon ki, a közepe maradjon kissé krémes a kakaótól, akár a csokoládé.

    céklás browni

    Te is megkívántad ezeket a céklás finomságokat?

    A cékla egészséges, és sokoldalú alapanyag, amit könnyen beépíthetsz az étrendedbe. Bátran kísérletezz vele még akkor is, ha eddig nem gondoltál rá, mint sütemény, krémleves, vagy éppen saláta alapanyag. A céklából készült ételek minden alkalommal lenyűgöznek Téged és egész családodat. Edd magad egészségesre vele!

    Kapcsolódó cikk: Az avokádó csodája: a zöld superfood

    További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
    spot_imgspot_img

    Legnépszerűbb TOP10