Rohanás a munka és az ünnepi készülődés között? Ne aggódj, a leveles tészta mentőövként szolgálhat! Pillanatok alatt varázsolhatsz vele ínycsiklandó karácsonyi édességeket finomak és mutatósak is. Elhoztuk kedvenc édes levelestészta receptjeinket, hogy Te is gyorsan és pofonegyszerűen készíthess ellenállhatatlan ünnepi desszerteket.
Az ünnepi sütemények titkos fegyvere: a leveles tészta
A leveles tészta igazi kincs a konyhában, különösen, ha szűkös az idő. A ropogós, réteges textúra bármilyen töltelékkel harmonizál. Neked melyik a kedvenced? Gyümölcsös, csokoládés vagy esetleg vaníliás krémmel ízesített finomságokat kedvelsz? Leveles tésztával bármelyik működik. Nem csoda, hogy egyre többen tartanak otthon belőle, hiszen a fagyasztóból előkapva gyorsan elkészíthető és számtalan variációban felhasználható.
Az alábbiakban olyan édes levelestészta recepteket mutatunk, amelyekkel garantáltan leveszed a családot és a vendégeidet a lábukról.
Tipp: ha a leggyorsabban szeretnéd elkészíteni a finomságokat, válassz konyhakész, kihajtható leveles tésztát, ami még nyújtani sem kell.
1. Hajtogatott karácsonyi csillag
Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta
- 15 dkg szilvalekvár
- 1 tojás
Elkészítés:
A tésztát nyújtsd vékonyra, és vágd egyforma négyzetekre. A négyzetek sarkait vágd be átlósan, majd a sarkokat hajtsd középre, hogy csillagformát kapj. Tegyél mindegyik közepére egy teáskanál szilvalekvárt. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, kend meg tojással, és süsd meg előmelegített sütőben 220°C-on aranybarnára (kb. 12-15 perc alatt).
Tipp: szórd meg porcukorral a díszesebb hatásért!
2. Leveles almarózsa fahéjjal
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 4 db alma
- 10 dkg cukor
- 1 tk. fahéj
- fél citrom
Elkészítés:
Az almát szeleteld vékonyra, és párold puhára cukros-citromos vízben. A kiterített/kinyújtott tésztát vágd hosszú csíkokra, helyezd rá az almaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd tekerd fel rózsa formára. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, és szórd meg fahéjas cukorral.
Tipp: ha szereted a karamellt, vagy a juharszirupot, nyugodtan tálald velük, valódi ízbombát kapsz cserébe.
3. Nutellás karácsonyfa
Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta (kihajtható)
- kb. 7-8 púpos ek. mogyorókrém (pl.Nutella)
- karácsonyi dekorcukor (opcionális)
Elkészítés:
Hajtsd ki az egyik tésztát és kend meg mogyorókrémmel. Helyezd rá a másik tésztalapot, és vágj ki belőle egy háromszög alakú formát. A széleket bevágva csavard meg, hogy karácsonyfa formát kapj. Kend meg tojással, szórd meg dekorcukorral, és előmelegített sütőben süsd 180°C-on 20 percig.
Tipp1: a tészta levágott részei sem vesznek kárba. Szaggass belőlük karácsonyi szaggatóval például csillagokat, amelyekkel dekorálhatod az ünnepi desszertedet.
Tipp2: pisztáciakrém rajongó vagy? Nyugodtan próbáld ki ezt a receptet mogyorókrém helyett azzal, nem fogsz csalódni.
4. Vaníliás-narancsos csiga
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 dl tej
- 1 narancs
- barna cukor
Elkészítés:
A pudingport főzd meg a tejjel (a puding csomagolásán található módon), majd keverd hozzá a narancs reszelt héját és levét. A tésztát kend meg a krémmel, tekerd fel, és vágd szeletekre. Helyezd a csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, szórd meg barna cukorral, és süsd előmelegített sütőben 200°C-on aranybarnára 12-15 perc alatt.
Tipp: próbáld ki ezt a desszertet narancs helyett citrommal, és a pudingport cseréld le 25 dkg krémtúróra, amibe ízlés szerint még mazsolát is keverhetsz. Üdítő édességet kapsz túrós csiga formájában! Ugye, milyen sokoldalú a leveles tészta?
+1: Meggyes-túrós táska, nem csak ünnepekre
Hozzávalók:
- 2.5 dl tej
- 6 dkg cukor
- 1 csomag pudingpor
- 25 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg leveles tészta
- 25 dkg meggybefőtt (lecsepegtetve)
- 1 db tojás
- liszt (a nyújtáshoz)
Elkészítés:
Sűrű krémet főzünk a tejből, a cukorból és pudingporból (a pudingpor csomagolásán olvasható módon). Kevergetve kihűtjük. Habosra keverjük a túrót és a vaníliás cukrot, majd ezt a masszát a pudinghoz forgatjuk.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk (vagy választhatod a kihajtható változatot is), majd 10 x 10 centiméteres négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre halmozunk a pudingból (kb. 1 evőkanálnyit), és elosztjuk rajtuk a leszűrt meggybefőttet.
A felvert tojással megkenjük a tésztát. Összefogjuk az egymással szemben lévő tésztacsücsköket, és középen összenyomjuk, a tojás segít abban, hogy összeragadjon a tészta és szép, aranybarnára süljön. Mindet tepsibe helyezzük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.
Tipp: ha túl fanyarnak érzed a meggyet, a túró kiválóan működik barackkal is. Próbáld ki!
Miért érdemes leveles tésztával tervezni ünnepekre is?
- Gyors: akár 30 perc alatt kész süteményeket varázsolhatsz a karácsonyi asztalra.
- Sokoldalú: édes és sós receptekhez egyaránt tökéletes és nagyon könnyen variálhatóak is az egyes receptek.
- Sokáig eláll: fagyasztóban sokáig eltartható, így bármikor kéznél van.
Ne feledd: a karácsony nem csak a sütés-főzésről szól. Ezek a gyors és egyszerű leveles tészta receptek segítenek, hogy több minőségi időt tölthess a családoddal, miközben az asztalon ínycsiklandó desszertek várják őket. Próbáld ki, és varázsold ünnepivé a hétköznapokat is leveles tésztával!
Kapcsolódó cikk: Fogások leveles tésztából: mentőötletek gyors vacsorákhoz