A túró egyszerre táplál, gyógyít és kreatívan felhasználható a konyhában. Akár diétázol, vagy izmot építenél, netán csak egy gyors, finom ételre vágysz, érdemes a túró mellett döntened. Cikkünkben most megmutatjuk a túró jótékony hatásait, és ha van kedved, próbáld ki a válogatott, egyszerű túrós receptjeinket is.
Miért jó a túró?
A túró egyfelől az ízlelőbimbókat kényezteti, másrészt a szervezetet is számos módon támogatja. Nézzük meg, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!
1) Kitűnő fehérjeforrás
A túrót annak magas fehérjetartalma kifejezetten szeretik a sportolók, a diétázók és a vegetáriánusok is. Egy adag túró elfogyasztásával jelentős mennyiségű esszenciális aminosavat juttathatsz be a szervezetedbe, ami segíti az izomépítést és regenerációt.
2) Kalciumban gazdag
A túró kiváló kalciumforrás, amely segít fenntartani a csontok és fogak egészségét. Gyerekek és idősek számára különösen fontos, hogy rendszeresen fogyasszanak ebből a tejtermékből.
3) Támogatja az immunrendszert
A túróban megtalálható E-vitamin és B-vitaminok mind hozzájárulnak az optimálisan működő immunrendszerhez. A benne lévő probiotikumok pedig elősegítik a bélflóra egyensúlyát, amely az egészség kulcsa.
4) Szívbarát
A túró magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani az egészséges vérnyomást. A túró alacsony zsírtartalmú változatai különösen ajánlottak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.
Miért szeretünk sütni-főzni a túróval?
A túró nemcsak egészséges, de rendkívül sokoldalú alapanyag is, amely édes és sós ételekhez egyaránt remekül felhasználható. Íme néhány ötlet, hogyan használd!
Kíváncsi vagy sós, túrós fogásokra? Ezeket készítsd el!
1. A klasszikus túrós csusza
Hozzávalók (4 személyre):
- 40 dkg csuszatészta (piacon kaphatsz házilag készítettet)
- 25 dkg húsos szalonna
- 50 dkg túró
- 4 dl tejföl
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- Főzd ki a csuszatésztát sós vízben, majd csepegtesd le.
- A szalonnát kockázd fel, és pirítsd ropogósra.
- Keverd össze a főtt tésztát a túróval, és a szalonnával.
- Tálaláskor kínálj hozzá friss tejfölt.
2. Fűszeres túróval töltött gomba
Hozzávalók (4 személyre):
- 10 db nagyobb gomba (javasoltan csiperke)
- 10 dkg túró
- 10 dkg sajtkrém (lehet ízesített is, például zöldfűszeres)
- bors, só, kakukkfű ízlés szerint
- olaj a tepsi kikenéséhez
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- Tisztítsd meg a gombákat, vágd le a szárukat. Opcionálisan a szárakat aprítsd fel és keverd bele a túrós töltelékbe.
- Keverd össze a túrót, sajtkrémet, fűszereket, és töltsd meg vele a gombafejeket.
- Tedd a gombákat egy kiolajozott tepsibe, szórd meg reszelt sajttal, és süsd előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig.
Tipp: köretként tökéletesen illik hozzá például a burgonyapüré, akár édesburgonyából.
3. Túrós pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 50 dkg margarin
- 50 dkg tehéntúró
- 1 ek só
- 1 db tojás (1 db a lekenéshez)
- szezámmag teáskanál (a tetejére)
Elkészítés:
- Dolgozd össze a lisztet, a margarint, a túrót, a tojást és a sót.
- Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát, szaggasd ki, és sütőpapírral bélelt tepsibe tedd.
- A tetejüket kend meg a felvert tojással, szórd meg szezámmaggal és előmelegített sütőbne, 180 fokon süsd meg, 40 perc alatt (alul-felül sütéssel).
Tipp: szezámmag helyett tehetsz rá bármilyen sajtot is, amit kedvelsz, akár füstöltet is.
Túrós édességek villámgyorsan? Lehetséges!
1. Gyümölcszselével borított túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1-2 evőkanál hideg víz
A túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 2 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 g zselatin + 1 dl víz (a töltelékhez)
A gyümölcszseléhez:
- 2,5 dl gyümölcslé (pl. eper, málna vagy narancs)
- 2 evőkanál cukor
- 10 g zselatin
Elkészítés:
- Tészta: A lisztet, vajat, porcukrot és tojássárgáját gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha szükséges, adj hozzá hideg vizet. Nyújtsd ki vékonyra, bélelj ki vele egy tortaformát, és szurkáld meg a tésztát villával. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süsd aranybarnára. Hűtsd ki.
- Túrós töltelék: A túrót keverd össze a porcukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. A tejszínt verd kemény habbá. A zselatint oldd fel langyos vízben, majd keverd a túrós masszához. Forgasd bele a tejszínhabot is. Simítsd a tölteléket az elősütött tésztára, és tedd a hűtőbe 1-2 órára.
- Gyümölcszselé: A gyümölcslében oldd fel a cukrot, majd keverd hozzá a feloldott zselatint. Hagyd kicsit hűlni, majd óvatosan öntsd a túrós réteg tetejére. Hűtsd 1-2 órán át, amíg a zselé megköt.
- Tálalás: A tortát a formából kivéve, friss gyümölcs darabokkal díszítve és szeletekre vágva kínáld. Élvezd a könnyű és friss desszertet!
2. Nagymama túrós pitéje
Hozzávalók (4 személyre)
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 1 csom. sütőpor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 2 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 3 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek. liszt
- 1 db citrom reszelt héja
- mazsola (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Keverd össze a lisztet, a cukrot és a sütőport, majd morzsold bele a hideg, felkockázott vajat.
- Add hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal keverd össze, gyúrd össze a tésztát, majd folpackba csomagolva tedd a hűtőbe, és hagyd pihenni. Ezalatt készítsd el a túrós tölteléket.
- A töltelékhez keverd össze a túrót, a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a citrom lereszelt héját és a mazsolát. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és keverd bele a túrós masszába.
- Terítsd a tepsibe a tészta 2/3-ad részét kinyújtva (nem kell túl vastagon), ezen egyengesd el a túrós tölteléket. A tetejét négyzetrácsosan fedd be a maradék tésztával (vagy rá is boríthatod vékonyra van nyújtva, ez esetben szurkáld meg egyenletesen a tetejét villával).
- 170 fokra előmelegített sütőben süsd 35-40 percig. Még forrón szórd meg porcukorral, de ezt el is hagyhatod.
3. Zabpelyhes túrógombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 2 db tojás
- 8 dkg porcukor
- 8 ek. finomra őrölt zabpehely
- csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 2-3 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
- Keverd össze a túrót a tojásokkal, cukorral, zabpehellyel, sóval és citromhéjjal. Hagyd pihenni 30 percig.
- Formázz gombócokat, és főzd őket enyhén sós vízben, amíg feljönnek a víz felszínére.
- Pirítsd meg a zsemlemorzsát kevés olajon, majd forgasd bele a gombócokat. Tálald friss tejföllel és porcukorral.
Szeretnéd beépíteni az étrendedbe a túrófogyasztást?
Jól döntesz, ha a túrót választod, mert finom, és az egészséged megőrzése szempontjából is nélkülözhetetlen alapanyag. Gazdag tápanyagtartalma és sokoldalúsága miatt érdemes rendszeresen beépítened az étrendedbe. Akár sós, akár édes ételekben használod, a túró mindig tökéletes választás. Egészségedre!
Kapcsolódó cikk: Farsangi fánkok: Hagyományok és receptek a szalagos édességek világából