péntek, január 31, 2025
spot_imgspot_img
spot_img

Neked ajánljuk

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

Ezért egyél több túrót! Egészséges, finom, és végtelenül sokoldalú

A túró egyszerre táplál, gyógyít és kreatívan felhasználható a konyhában. Akár diétázol, vagy izmot építenél, netán csak egy gyors, finom ételre vágysz, érdemes a túró mellett döntened. Cikkünkben most megmutatjuk a túró jótékony hatásait, és ha van kedved, próbáld ki a válogatott, egyszerű túrós receptjeinket is.

Miért jó a túró?

A túró egyfelől az ízlelőbimbókat kényezteti, másrészt a szervezetet is számos módon támogatja. Nézzük meg, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!

1) Kitűnő fehérjeforrás

A túrót annak magas fehérjetartalma kifejezetten szeretik a sportolók, a diétázók és a vegetáriánusok is. Egy adag túró elfogyasztásával jelentős mennyiségű esszenciális aminosavat juttathatsz be a szervezetedbe, ami segíti az izomépítést és regenerációt.

2) Kalciumban gazdag

A túró kiváló kalciumforrás, amely segít fenntartani a csontok és fogak egészségét. Gyerekek és idősek számára különösen fontos, hogy rendszeresen fogyasszanak ebből a tejtermékből.

3) Támogatja az immunrendszert

A túróban megtalálható E-vitamin és B-vitaminok mind hozzájárulnak az optimálisan működő immunrendszerhez. A benne lévő probiotikumok pedig elősegítik a bélflóra egyensúlyát, amely az egészség kulcsa.

4) Szívbarát

A túró magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani az egészséges vérnyomást. A túró alacsony zsírtartalmú változatai különösen ajánlottak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

a túró hatása, túrós receptek

Miért szeretünk sütni-főzni a túróval?

A túró nemcsak egészséges, de rendkívül sokoldalú alapanyag is, amely édes és sós ételekhez egyaránt remekül felhasználható. Íme néhány ötlet, hogyan használd!

Kíváncsi vagy sós, túrós fogásokra? Ezeket készítsd el!

1. A klasszikus túrós csusza

Hozzávalók (4 személyre):

  • 40 dkg csuszatészta (piacon kaphatsz házilag készítettet)
  • 25 dkg húsos szalonna
  • 50 dkg túró
  • 4 dl tejföl
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Főzd ki a csuszatésztát sós vízben, majd csepegtesd le.
  2. A szalonnát kockázd fel, és pirítsd ropogósra.
  3. Keverd össze a főtt tésztát a túróval, és a szalonnával.
  4. Tálaláskor kínálj hozzá friss tejfölt.
túrós csusza recept

2. Fűszeres túróval töltött gomba

Hozzávalók (4 személyre):

  • 10 db nagyobb gomba (javasoltan csiperke)
  • 10 dkg túró
  • 10 dkg sajtkrém (lehet ízesített is, például zöldfűszeres)
  • bors, só, kakukkfű ízlés szerint
  • olaj a tepsi kikenéséhez
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

  1. Tisztítsd meg a gombákat, vágd le a szárukat. Opcionálisan a szárakat aprítsd fel és keverd bele a túrós töltelékbe.
  2. Keverd össze a túrót, sajtkrémet, fűszereket, és töltsd meg vele a gombafejeket.
  3. Tedd a gombákat egy kiolajozott tepsibe, szórd meg reszelt sajttal, és süsd előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig.

Tipp: köretként tökéletesen illik hozzá például a burgonyapüré, akár édesburgonyából.

túróval töltött gomba recept

3. Túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg margarin
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 ek só
  • 1 db tojás (1 db a lekenéshez)
  • szezámmag teáskanál (a tetejére)

Elkészítés:

  1. Dolgozd össze a lisztet, a margarint, a túrót, a tojást és a sót.
  2. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát, szaggasd ki, és sütőpapírral bélelt tepsibe tedd.
  3. A tetejüket kend meg a felvert tojással, szórd meg szezámmaggal és előmelegített sütőbne, 180 fokon süsd meg, 40 perc alatt (alul-felül sütéssel).

Tipp: szezámmag helyett tehetsz rá bármilyen sajtot is, amit kedvelsz, akár füstöltet is.

túrós pogácsa

Túrós édességek villámgyorsan? Lehetséges!

1. Gyümölcszselével borított túrótorta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A túrós töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 g zselatin + 1 dl víz (a töltelékhez)

A gyümölcszseléhez:

  • 2,5 dl gyümölcslé (pl. eper, málna vagy narancs)
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 g zselatin

Elkészítés:

  1. Tészta: A lisztet, vajat, porcukrot és tojássárgáját gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha szükséges, adj hozzá hideg vizet. Nyújtsd ki vékonyra, bélelj ki vele egy tortaformát, és szurkáld meg a tésztát villával. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süsd aranybarnára. Hűtsd ki.
  2. Túrós töltelék: A túrót keverd össze a porcukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. A tejszínt verd kemény habbá. A zselatint oldd fel langyos vízben, majd keverd a túrós masszához. Forgasd bele a tejszínhabot is. Simítsd a tölteléket az elősütött tésztára, és tedd a hűtőbe 1-2 órára.
  3. Gyümölcszselé: A gyümölcslében oldd fel a cukrot, majd keverd hozzá a feloldott zselatint. Hagyd kicsit hűlni, majd óvatosan öntsd a túrós réteg tetejére. Hűtsd 1-2 órán át, amíg a zselé megköt.
  4. Tálalás: A tortát a formából kivéve, friss gyümölcs darabokkal díszítve és szeletekre vágva kínáld. Élvezd a könnyű és friss desszertet!
túrótorta recept

2. Nagymama túrós pitéje

Hozzávalók (4 személyre)

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csom. sütőpor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek. liszt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • mazsola (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a sütőport, majd morzsold bele a hideg, felkockázott vajat.
  2. Add hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal keverd össze, gyúrd össze a tésztát, majd folpackba csomagolva tedd a hűtőbe, és hagyd pihenni. Ezalatt készítsd el a túrós tölteléket.
  3. A töltelékhez keverd össze a túrót, a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a citrom lereszelt héját és a mazsolát. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és keverd bele a túrós masszába.
  4. Terítsd a tepsibe a tészta 2/3-ad részét kinyújtva (nem kell túl vastagon), ezen egyengesd el a túrós tölteléket. A tetejét négyzetrácsosan fedd be a maradék tésztával (vagy rá is boríthatod vékonyra van nyújtva, ez esetben szurkáld meg egyenletesen a tetejét villával).
  5. 170 fokra előmelegített sütőben süsd 35-40 percig. Még forrón szórd meg porcukorral, de ezt el is hagyhatod.
túrós pite recept

3. Zabpelyhes túrógombóc

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Keverd össze a túrót a tojásokkal, cukorral, zabpehellyel, sóval és citromhéjjal. Hagyd pihenni 30 percig.
  2. Formázz gombócokat, és főzd őket enyhén sós vízben, amíg feljönnek a víz felszínére.
  3. Pirítsd meg a zsemlemorzsát kevés olajon, majd forgasd bele a gombócokat. Tálald friss tejföllel és porcukorral.
túrógombóc recept

Szeretnéd beépíteni az étrendedbe a túrófogyasztást?

Jól döntesz, ha a túrót választod, mert finom, és az egészséged megőrzése szempontjából is nélkülözhetetlen alapanyag. Gazdag tápanyagtartalma és sokoldalúsága miatt érdemes rendszeresen beépítened az étrendedbe. Akár sós, akár édes ételekben használod, a túró mindig tökéletes választás. Egészségedre!

Kapcsolódó cikk: Farsangi fánkok: Hagyományok és receptek a szalagos édességek világából

További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
spot_imgspot_img

Legnépszerűbb TOP10

Töltsd le a Mozaikvilág appot, hogy ne maradj le semmiről!