A főzelék a magyar konyha egyik legsokoldalúbb fogása: gyorsan elkészül, laktató, egészséges és számtalan változatban elkészíthető. Ha eddig azt hitted, hogy a főzelék unalmas vagy bonyolult, most garantáltan megváltozik a véleményed. Mutatunk néhány izgalmas receptet és profi sűrítési technikát, hogy mindig tökéletes főzeléket tálalhass a családnak.
Miért szeretjük a főzelékeket?
A főzelék nem csak egy egyszerűen elkészíthető és alapvetően kevés összetevőből álló étel, hanem egy igazi konyhai jolly joker. Miért?
- Gyorsan elkészíthető: kis rutinnal akár 30 perc alatt el tudod készíteni.
- Egészséges: tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
- Változatos: bármilyen zöldségből elkészíthető, és a feltéteket is kedvedre variálhatod.
- Pénztárcabarát: egyszerű alapanyagokból is isteni fogásokat készíthetsz.
- Gyerekbarát: a krémes, selymes állag miatt még a válogatós gyerekek is szeretik.
Ha szeretnél gyorsan valami finomat és táplálót készíteni a mindennapi rohanásban, akkor a főzelék az egyik legjobb választás. Nézzük, hogyan lehet igazán ízletes!
Hogyan lesz tökéletes a főzelék állaga? Sűrítési technikák
A főzelékek sikerének egyik kulcsa a sűrítés. Ha nem szeretnél csomós, túl híg vagy éppen túl sűrű állagot, érdemes megismerned a különböző technikákat.
1. Hagyományos rántás – a nagyi konyhájából
Ez a legismertebb módszer, amikor kevés lisztet pirítunk vajon vagy olajon, majd ezt adjuk a főzelékhez. Ha pirospaprikát is keversz bele, még ízletesebb lesz a fogásod.
2. Habarás – könnyedebb, lágyabb állag
A tejföllel, joghurttal vagy kefirrel csomómentesre kevered a lisztet, majd a forró főzelékhez adod. Ez különösen nyári főzelékekhez ideális sűrítési technika.
3. Staubolás – ha természetesebb megoldást keresel
A főtt zöldségeket liszttel szórjuk meg, majd gyors mozdulatokkal keverjük el. Ezzel a technikával egy kicsit könnyebb, de mégis sűrűbb állagot érhetünk el.
4. Saját anyaggal sűrítés – diétásabb megoldás
Ha szeretnéd elhagyni a lisztet, turmixolj le egy kevés megfőtt zöldséget, és ezzel sűrítsd be a főzeléket. Ez különösen jól működik borsó-, lencse- és burgonyafőzeléknél.
Kíváncsi vagy a legfinomabb és leggyorsabb főzelék receptekre?
1. Sárgaborsó-főzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgaborsó
- 3 db babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. liszt
- 2 dl tejföl
- 1 tk. pirospaprika
- só, bors
Elkészítés:
- A sárgaborsót előző este áztasd be. Másnap kétszeres mennyiségű sós vízben főzd puhára a babérlevéllel és a hagymával.
- Pirítsd meg a lisztet egy kevés olajon, add hozzá a fokhagymát, majd a tűzről kicsit lehúzva a tejfölt és a pirospaprikát.
- Keverd össze a főzelékkel, és botmixerrel dolgozd simára.
Tipp: tálald főtt vagy sült virslivel, pirított baconnel vagy fasírttal!
2. Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 4 db burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, kömény
- 2 ek. olaj
- 1 ek. liszt
- 0,5 tk. pirospaprika
Elkészítés:
- Dinszteld meg a hagymát, majd add hozzá az apróra vágott kelkáposztát és a felkockázott burgonyát.
- Önts rá annyi vizet, hogy ellepje, fűszerezd.
- Készíts rántást: pirítsd meg a lisztet az olajon, a tűzről levéve add hozzá a pirospaprikát, majd keverd a főzelékhez.
Tipp: kolbásszal vagy sült virslivel tálalva még finomabb. Próbáld ki!
3. Borsófőzelék lisztmentesen – könnyed és krémes
Hozzávalók:
- 1 kg zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- só, bors
- 0,5 db citrom leve
Elkészítés:
- Dinszteld meg a hagymát, majd add hozzá a borsót, és önts rá annyi vizet, ami teljesen ellepi.
- Főzd puhára, majd pürésítsd a felét egy kis főzőlével és tejszínnel.
- Önts a lábosban maradt borsóhoz még ízlés szerint annyi vizet, hogy Neked megfelelő állagú legyen a főzelék.
- Keverd vissza a pürésített borsót az egész borsóhoz, és adj hozzá egy kevés citromlevet.
Tipp: fasírttal, virslivel, és baconnel is tökéletes, ugyanakkor, ha szereted, a bundás kenyeret is kipróbálhatod mellé.
4. Paradicsomos káposzta egyszerűen
Hozzávalók:
- 50 dkg káposzta (gyalulva)
- 5 dl paradicsomlé
- 2 dl víz
- só ízlés szerint
- 2 ek cukor
- 3 ek napraforgó olaj
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 2 dl víz
Elkészítés:
- A káposztát tedd egy fazékba az apróra vágott vöröshagymával együtt.
- Öntsd fel a paradicsomlével és a vízzel.
- Lefedve főzd legalább fél órán át, közepes lángon. Sózd meg, és add hozzá a cukrot is. Attól függően, hogy a káposztát roppanósabban, vagy kicsit szétesve szereted inkább, akkor főzheted tovább még negyedórát a főzeléket. Ha a roppanósabb verzióra szavazol, akkor fél óra főzés elegendő.
- Mielőtt elkészül, egy kisebb serpenyőben melegítsd meg az olajat, szórd bele a lisztet, és készítsd világos rántást. 2 dl langyos vízzel öntsd fel, majd keverd csomómentesre, és add hozzá a főzelékhez.
Tipp: ha nem szereted a rántást, ezt a lépést nyugodtan hagyd ki, akkor ez kicsit hígabb lesz a főzeléked állaga.
Melyik főzeléket készítsd el először?
Ha gyors ebédet vagy vacsorát keresel, a borsófőzelék vagy a kapros tökfőzelék lehet elsőként a legjobb döntés. Ha tartalmasabb fogásra vágysz, a sárgaborsó- vagy a kelkáposzta-főzeléket próbáld ki. A főzelékek finomak, táplálóak, egészségesek és rendkívül jól variálhatóak. Kísérletezz bátran!
Kapcsolódó cikk: Szereted a sárgarépát? Használd kreatívan a konyhában!