péntek, január 31, 2025
spot_imgspot_img
spot_img

Neked ajánljuk

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

Ezért szeretjük a főzelékeket – Gyors vacsoratippek hétköznapokra

A főzelék a magyar konyha egyik legsokoldalúbb fogása: gyorsan elkészül, laktató, egészséges és számtalan változatban elkészíthető. Ha eddig azt hitted, hogy a főzelék unalmas vagy bonyolult, most garantáltan megváltozik a véleményed. Mutatunk néhány izgalmas receptet és profi sűrítési technikát, hogy mindig tökéletes főzeléket tálalhass a családnak.

Miért szeretjük a főzelékeket?

A főzelék nem csak egy egyszerűen elkészíthető és alapvetően kevés összetevőből álló étel, hanem egy igazi konyhai jolly joker. Miért?

  • Gyorsan elkészíthető: kis rutinnal akár 30 perc alatt el tudod készíteni.
  • Egészséges: tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
  • Változatos: bármilyen zöldségből elkészíthető, és a feltéteket is kedvedre variálhatod.
  • Pénztárcabarát: egyszerű alapanyagokból is isteni fogásokat készíthetsz.
  • Gyerekbarát: a krémes, selymes állag miatt még a válogatós gyerekek is szeretik.

Ha szeretnél gyorsan valami finomat és táplálót készíteni a mindennapi rohanásban, akkor a főzelék az egyik legjobb választás. Nézzük, hogyan lehet igazán ízletes!

lencsefőzelék

Hogyan lesz tökéletes a főzelék állaga? Sűrítési technikák

A főzelékek sikerének egyik kulcsa a sűrítés. Ha nem szeretnél csomós, túl híg vagy éppen túl sűrű állagot, érdemes megismerned a különböző technikákat.

1. Hagyományos rántás – a nagyi konyhájából

Ez a legismertebb módszer, amikor kevés lisztet pirítunk vajon vagy olajon, majd ezt adjuk a főzelékhez. Ha pirospaprikát is keversz bele, még ízletesebb lesz a fogásod.

2. Habarás – könnyedebb, lágyabb állag

A tejföllel, joghurttal vagy kefirrel csomómentesre kevered a lisztet, majd a forró főzelékhez adod. Ez különösen nyári főzelékekhez ideális sűrítési technika.

3. Staubolás – ha természetesebb megoldást keresel

A főtt zöldségeket liszttel szórjuk meg, majd gyors mozdulatokkal keverjük el. Ezzel a technikával egy kicsit könnyebb, de mégis sűrűbb állagot érhetünk el.

4. Saját anyaggal sűrítés – diétásabb megoldás

Ha szeretnéd elhagyni a lisztet, turmixolj le egy kevés megfőtt zöldséget, és ezzel sűrítsd be a főzeléket. Ez különösen jól működik borsó-, lencse- és burgonyafőzeléknél.

turmix sűrítés

Kíváncsi vagy a legfinomabb és leggyorsabb főzelék receptekre?

1. Sárgaborsó-főzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 3 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk. pirospaprika
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A sárgaborsót előző este áztasd be. Másnap kétszeres mennyiségű sós vízben főzd puhára a babérlevéllel és a hagymával.
  2. Pirítsd meg a lisztet egy kevés olajon, add hozzá a fokhagymát, majd a tűzről kicsit lehúzva a tejfölt és a pirospaprikát.
  3. Keverd össze a főzelékkel, és botmixerrel dolgozd simára.

Tipp: tálald főtt vagy sült virslivel, pirított baconnel vagy fasírttal!

sárgaborsó főzelék recept

2. Klasszikus kelkáposzta-főzelék

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 4 db burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kömény
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 0,5 tk. pirospaprika

Elkészítés:

  1. Dinszteld meg a hagymát, majd add hozzá az apróra vágott kelkáposztát és a felkockázott burgonyát.
  2. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje, fűszerezd.
  3. Készíts rántást: pirítsd meg a lisztet az olajon, a tűzről levéve add hozzá a pirospaprikát, majd keverd a főzelékhez.

Tipp: kolbásszal vagy sült virslivel tálalva még finomabb. Próbáld ki!

kelkáposzta főzelék recept

3. Borsófőzelék lisztmentesen – könnyed és krémes

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • 0,5 db citrom leve

Elkészítés:

  1. Dinszteld meg a hagymát, majd add hozzá a borsót, és önts rá annyi vizet, ami teljesen ellepi.
  2. Főzd puhára, majd pürésítsd a felét egy kis főzőlével és tejszínnel.
  3. Önts a lábosban maradt borsóhoz még ízlés szerint annyi vizet, hogy Neked megfelelő állagú legyen a főzelék.
  4. Keverd vissza a pürésített borsót az egész borsóhoz, és adj hozzá egy kevés citromlevet.

Tipp: fasírttal, virslivel, és baconnel is tökéletes, ugyanakkor, ha szereted, a bundás kenyeret is kipróbálhatod mellé.

borsófőzelék recept

4. Paradicsomos káposzta egyszerűen

Hozzávalók:

  • 50 dkg káposzta (gyalulva)
  • 5 dl paradicsomlé
  • 2 dl víz
  • só ízlés szerint
  • 2 ek cukor
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 2 dl víz

Elkészítés:

  1. A káposztát tedd egy fazékba az apróra vágott vöröshagymával együtt.
  2. Öntsd fel a paradicsomlével és a vízzel.
  3. Lefedve főzd legalább fél órán át, közepes lángon. Sózd meg, és add hozzá a cukrot is. Attól függően, hogy a káposztát roppanósabban, vagy kicsit szétesve szereted inkább, akkor főzheted tovább még negyedórát a főzeléket. Ha a roppanósabb verzióra szavazol, akkor fél óra főzés elegendő.
  4. Mielőtt elkészül, egy kisebb serpenyőben melegítsd meg az olajat, szórd bele a lisztet, és készítsd világos rántást. 2 dl langyos vízzel öntsd fel, majd keverd csomómentesre, és add hozzá a főzelékhez.

Tipp: ha nem szereted a rántást, ezt a lépést nyugodtan hagyd ki, akkor ez kicsit hígabb lesz a főzeléked állaga.

paradicsomos káposzta recept

Melyik főzeléket készítsd el először?

Ha gyors ebédet vagy vacsorát keresel, a borsófőzelék vagy a kapros tökfőzelék lehet elsőként a legjobb döntés. Ha tartalmasabb fogásra vágysz, a sárgaborsó- vagy a kelkáposzta-főzeléket próbáld ki. A főzelékek finomak, táplálóak, egészségesek és rendkívül jól variálhatóak. Kísérletezz bátran!

Kapcsolódó cikk: Szereted a sárgarépát? Használd kreatívan a konyhában!

További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
spot_imgspot_img

Legnépszerűbb TOP10

Töltsd le a Mozaikvilág appot, hogy ne maradj le semmiről!