Egy szelet gyümölcskenyér vagy banánkenyér az egyik legjobb édesség, ha szeretnél valami gyors, mégis nagyszerű étket az asztalra tenni. A története éppoly izgalmas, mint a variációk száma, ahogyan készíthetjük.
A gyümölcskenyér eredetileg az egyik legismertebb ünnepi süteményként került a köztudatba, de mostanra már az év bármely szakaszában elkészítjük. Egyik legnépszerűbb fajtája a banánkenyér pedig még igazán praktikus is. Hiszen a – garantáltan minden konyhában előforduló – túlérett banánok kitűnő felhasználási módja, miközben tápláló és egészséges alternatívája lehet az édességeknek. Cikkünkben összegyűjtöttük, honnan származnak ezek a sütemények, hogyan alakultak ki, és milyen kreatív módon tudod beépíteni őket az otthoni repertoárodba.
Honnan ered a gyümölcskenyér receptje?
A gyümölcskenyér eredete egészen az ókori Rómáig vezethető vissza, ahol az első verziók még árpapép alapúak voltak, gránátalmamaggal, fenyőmaggal és mazsolával ízesítve. A középkor során a szárított gyümölcsök és a különböző fűszerek is bekerültek a receptúrába, a 18. században pedig annyira gazdaggá vált a cukorral és vajjal készült változat, hogy Európa egyes részein tiltották a fogyasztását annak luxusjellege miatt.
A 19. századtól viszont újra reneszánszát élte, különösen az angolszász országokban, ahol ma is klasszikus karácsonyi, sőt, esküvői süteményként is ismerik.
Hol és hogyan szeretik a gyümölcskenyeret?
Világszerte eltérő recepteket találunk, az alapgondolat azonban mindenhol ugyanaz: a gyümölcskenyér egy sűrű, gyümölcsökkel teli sütemény, amely hosszú ideig eltartható, és ajándéknak is kiválóan alkalmas.
- Egyesült Királyság: itt gyakran marcipánnal és fondant bevonattal készítik, díszítésként pedig magyallevél, marcipánfigurák is kerülnek rá.
- Írország: a barmbrack nevű változat Halloween idején népszerű, aminek kis meglepetés-tárgyakat rejtenek a tésztájába, tehát óvatosan a harapással.
- Új-Zéland és Kanada: a brit gyökerek miatt hasonló a recept ebben a két régióban, de Új-Zélandon brandy vagy sherry is kerül a tésztába, amivel különösen pikánssá válik az édesség.
- Amerika: az USA-ban fellelhető gyümölcskenyér gazdagabb diófélékkel, alkoholos és alkoholmentes verzióban egyaránt elérhető, gyakran katalógusból rendelhető karácsonyi sütemény.

Mi a gyümölcskenyér alapreceptje?
Mielőtt megosztjuk Veled a hagyományos gyümölcskenyér receptet, összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket, amiket érdemes betartanod, ha igazán finom édességgel szeretnél kedveskedni a családodnak, barátaidnak.
Praktikus tanácsok a tökéletes gyümölcskenyérhez
- Áztasd be az aszalványokat: mazsola, áfonya vagy kandírozott narancshéj, ezektől a finomságoktól garantáltan finomabb lesz az édességed, ha előtte pár órára rumba vagy narancslébe áztatod őket.
- Ne sajnáld a zsiradékot: vaj vagy kókuszolaj használata nélkül ugyanis kiszárad a tészta és nem lesz igazán jó élmény a fogyasztása.
- Tedd el későbbre: a gyümölcskenyér idővel csak jobb lesz, így bátran süsd meg akár egy héttel tálalás előtt.
- Variálj bátran: reszelt narancshéj, fahéj, gyömbér, szerecsendió, dió, mandula – játszd ki a fűszerekkel és magokkal, amit csak szeretsz.
Kapcsolódó cikk: Mi a fűszerek szerepe az egészséges táplálkozásban?
Gyümölcskenyér – Alaprecept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 15 dkg mazsola
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg dió vagy mogyoró
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csipet só
Elkészítés:
A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a vaníliát, a narancshéjat és a tejet, majd óvatosan a sütőporral elkevert lisztet is. A végén jöhetnek az aszalványok és a durvára vágott dió. Egy formába simítjuk a masszát, és 180 fokon kb. 50 percig sütjük, előmelegített sütőben, légkeverésen. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van a süteményünk.

Elkészítenéd a gyümölcskenyeret mentesen?
A gyümölcskenyérnek a klasszikus recepteken túl ma már számos alternatív változata is létezik. Íme néhány különleges gyümölcskenyér recept:
1. Banánkenyér: a modern klasszikus
A banánkenyér sokak kedvence lett az elmúlt években, nem véletlenül: könnyen elkészíthető, tápláló és kiváló maradékmentő megoldás. A megérett banánokból egy kis datolyával és zabpehelyliszttel csodás, szaftos sütemény süthető, amit akár le is fagyaszthatsz. Reggelire egy szelet pirítva, vajjal megkenve mennyei élmény.
Extra szaftos banánkenyér
Hozzávalók:
- 4 db túlérett banán
- 2 db tojás
- 90 ml kókuszolaj
- 3 db datolya (pürésítve)
- 1 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál fahéj
- 125 g zabpehelyliszt
- 125 g finomliszt
- csokidarabkák, dió, kókuszchips (opcionális)
Elkészítés:
A banánokat pürésítjük (például krumplinyomóval). A tojásokat és a datolyát belekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, fahéjat, liszteket és sütőport. Egy sűrű, de könnyen keverhető masszát kapunk. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és előmelegített sütőben 175 fokon 60-70 perc alatt készre sütjük. Félidőig érdemes letakarni, majd a sütés második felében felfedni.

2. Fahéjas-áfonyás gyümölcskenyér (egészségesen)
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 2-3 ek méz
- 20 dkg liszt
- 0,5 csomag sütőpor
- 0,5 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál citromlé
- 30 dkg szárított almakarika
- 10 dkg aszalt tőzegáfonya
Elkészítés:
A tojásokat a mézzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, fahéjat és citromlevet. Az almakarikákat és áfonyát apróra vágva a masszába keverjük. Kivajazott kenyérformába simítjuk, és előmelegített sütőben, légkeverésen 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a gyümölcskenyeret.

3. Sütőtökös-csokis gyümölcskenyér
Sütőtökkel, mézzel, csokoládéval, dióval, mandulával és aszalt gyümölcsökkel készül. Őszi-téli hangulatú, mégis meglepően üdítő ízvilág.
Hozzávalók:
- 50 dkg sült sütőtökpüré
- 2 db tojás
- 5 evőkanál méz
- 1 marék tejcsokoládé
- 10 dkg dió
- 1 marék mandula
- 1 marék aszalt gyümölcs
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg liszt
Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverjük. A sütőtököt először megsütjük, majd, ha kihűlt, pürésítjük. Ezt követően a tojásokkal, mézzel és a darabolt hozzávalókkal elkeverjük. A végén mehet hozzá a liszt és a szódabikarbóna. Sütőformába töltjük, előmelegített sütőben, légkeverésen 180 fokon 25 percig sütjük.

Miért épp most érdemes gyümölcskenyeret sütni?
Amíg várjuk, hogy beköszöntsön a tartósan meleg, napos időjárás, és még előfordulhatnak éjszakai fagyok, hidegek a tavaszi reggelek és esték, nagyon jól tud esni egy ilyen mennyei finomság. Egy jól elkészített gyümölcskenyér vagy banánkenyér nemcsak a vendégeket nyűgözi le, hanem praktikus, fagyasztható, sőt még gasztroajándéknak is tökéletes.
Akár hagyományos, akár mentes változatban készíted, a gyümölcskenyér és a banánkenyér mindig biztos siker. Szánj rá egy órát, kapcsolódj ki a konyhában, és lepd meg magad vagy szeretteidet egy illatos, puha szelettel ebből az időtlen klasszikusból.
Kapcsolódó cikk: Gofri: édesen vagy sósan szereted?