A húsvéti hidegtál lehet látványos, ízletes és mégis stresszmentes. Az alábbi receptválogatásban összeállítottuk neked azokat az alapfogásokat, amelyek nélkül elképzelhetetlen a hamisítatlan húsvéti hidegtál: a sonkatekercstől a tojásos csibéken át egészen a hagyományos sárgatúróig.
Mitől lesz számodra különleges a húsvéti asztal?
Vissza tudod idézni gyerekkorod húsvéti menüjének emlékét? Mi az, ami nélkül egy húsvét sem telhetett el? Az előző húsvéti cikkünkben már említett főtt sonka, tojás és fonott kalács mellett ez természetesen nem más, mint a húsvéti hidegtál. Neked mik ennek a kötelező elemei? Ha azt mondjuk különféleképpen megtöltött sonkatekercs, kaszinótojás, tojássaláta, franica saláta vagy sárgatúró, nem vagyunk messze az igazságtól, ugye?
Nézzük, a hagyományos húsvéti hidegtál legfontosabb, kihagyhatatlan étkeit: sonkatekercs, kaszinótojás, sárgatúró.

1. Klasszikus sonkatekercs házilag
Ha jól belegondolsz, a klasszikus sonkatekercs nélkül te sem tudod elképzelni a húsvéti hidegtálat. Ami azért is praktikus fogás, mert kedvedre variálhatod a töltelékét, és villámgyorsan elkészül. Így a húsvéti hidegtál látványos és nagyon ízletes is lesz.
Hozzávalók:
- 30 dkg gépsonka (vékony szelet)
- 20 dkg szendvicskrém
- 15 dkg főtt sonka (ledarálva)
- 3 db főtt tojás (apróra vágva)
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 1 evőkanál majonéz és 1 evőkanál gulyáskrém (díszítéshez)
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Minden sonkaszeletre egy púpozott teáskanálnyit teszünk, majd szorosan feltekerjük. A tetejét majonézzel és gulyáskrémmel díszítjük. Uborkaszeletekkel, salátaágyon kínáljuk. Nyugodtan helyezd mellé a kaszinótojásokat és a franciasalátát is.

2. Parmezános-tormás sonkatekercsek (haladóknak)
Kíváncsi vagy, hogyan tudod magasabb szintre emelni a hagyományos húsvéti hidegtálat? Például olyan sonkatekerccsel, amelyet parmezánnal és tormával töltesz meg. Próbáld csak ki, legyen igazán ízlésednek megfelelő a húsvéti hidegtál.
Töltelék hozzávalók:
- 100 g ecetes reszelt torma
- 5 db csemegeuborka (finomra vágva)
- 2 ek majonéz
- 50 g krémsajt
- 2 ek tejföl
- só, bors
- 70 g parmezán sajt (reszelve)
- 5 g zselatin + 3 ek víz
- 0,5 dl habtejszín
Besamelhez:
- 2 ek vaj
- 2 púpozott ek liszt
- 3 dl tej
- szerecsendió, só, bors
- 50 g parmezán (opcionális)
Elkészítés:
Először is besamelt készítünk, a vajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, majd ízesítjük. Hagyjuk kihűlni. A töltelék hozzávalóit összekeverjük a besamellel. A zselatint és a tejszínt összeolvasztjuk, majd hozzáadjuk a töltelékhez. Hűtjük, majd csillagcsöves habzsákból töltjük meg a sonkaszeleteket. A végüket parmezánba mártjuk.

3. Kaszinótojás franciasalátával
A korábban említett, előző húsvéti cikkünkben megtalálod a legínycsiklandóbb kaszinótojás receptjét francia salátával. Vagy kattints ide kapcsolódó cikkünkhöz: Kaszinótojás újragondolva – Frissítsd fel ezt a hagyományos húsvéti ételt!
4. Töltött tojáscsibék és tojásegerek – gyerekbarát variációk
A félbevágott főtt tojásokból sűrű tojáskrémmel készült „csibefejeket” varázsolhatsz. A csúcsos tetejét sárgarépából vágd ki, a szemeket egész borsból formázd meg. A sima főtt tojásokat egér formára vágva (félbe, hosszában), snidlingből készíthetsz farkat, uborkából füleket. Kíváncsi vagy a töltött csibékhez tökéletes tojáskrém receptjére?
Kattints előző húsvéti cikkünkre érte és keresd a kaszinótojás receptjénél.

5. Hagyományos húsvéti sárgatúró
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 10 db tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tejet a cukorral és a sóval felforraljuk. A tojásokat felverjük, és folyamatos keverés mellett beleöntjük a forró tejbe. Alacsony lángon addig keverjük, míg túrós állagú nem lesz (kb. 10-15 perc). Gézbe vagy tiszta konyharuhába (már nem használt ruhapelenkába) tesszük, felkötjük, és egy éjszakán át lecsepegtetjük. Másnap hűtve szeletelhető. Igazi magyar különlegesség!
Kapcsolódó cikk: Sárgatúró, a húsvéti reggelik múltidéző finomsága
Hogyan lesz ellenállhatatlan a húsvéti hidegtál?
Tippjeinket akkor is nyugodtan alkalmazd, ha nem tartod magad igazán kézügyesnek. Hidd el, pár apró trükk, és a húsvéti hidegtál lesz a kedvenc fogásod, aminek a csodájára jár családod.
- Alapként: salátalevelek, reszelt répa, uborkaszeletek.
- Középre: franciasaláta, ráhelyezve a kaszinótojások.
- Körbe: sonkatekercsek váltakozva – natúr és parmezános.
- Dekoráció: retekből virág, főtt tojásból csibék, tojás egérkék, színes paprika.

Miért érdemes kreatívnak lenned húsvétkor?
A húsvéti hidegtál összeállítása nem kell, hogy stresszes legyen, hiszen egy jól összeválogatott menü gyorsan elkészíthető, látványos és ízletes. A sonkatekercs, a töltött tojás és a sárgatúró pedig nemcsak nosztalgikus fogások, de a magyar húsvéti hagyomány őrzői is. Legyen idén is különleges és emlékezetes az ünnepi asztal, de ne a konyhában töltsd az időt, hanem a szeretteiddel.
Kapcsolódó cikk: Hagyományos húsvéti ételek, amik nem maradhatnak le az ünnepi asztalról