Ahogy közelednek az ünnepek, mindenki arra vágyik, hogy ünnepi illatok lengjék be a konyhát, és az asztalon tökéletesen omlós, mégis gyorsan elkészíthető sütemények díszelegjenek. Most elhoztuk a mesés ünnepi kuglóf titkát, hogy miként lehet elérni a tökéletes állagot, milyen ízesítési lehetőségekkel tehetjük ezt a süteményt még egyedibbé, és hogyan spórolhatunk időt a sütés során.
Hogyan legyen igazán omlós a kuglóf? Tippek a tökéletes állagért
Az igazi kuglóf titka az állagban rejlik – könnyed, omlós, és mégis tömör. A megfelelő állag eléréséhez a kulcs: a tészta összetevőinek és azok optimális arányainak kiválasztása. Egy kis plusz zsiradék vagy joghurt csodákat tehet a tésztával, és segít megakadályozni, hogy a sütemény kiszáradjon. Emellett ügyelj a sütési időre és hőmérsékletre: egy közepesen előmelegített sütőben, alacsonyabb hőfokon sütve a kuglóf biztosan puhán és omlósan kerül majd ki a formából.
Tipp: Bármilyen alap kuglófrecept esetén, ha néhány dekagramm (min 5 dkg) lisztet darált dióval váltasz ki és még egy egész citrom levét is belefacsarod a tésztába, a plusz zsiradékot vagy joghurtot is elfelejtheted. Mennyei lesz, próbáld ki!
Alaprecept az omlós kuglófhoz
Hozzávalók:
- 250 g liszt (lehet fehér, teljes kiőrlésű, vagy akár gluténmentes zab- vagy rizsliszt is – próbáld ki a darált diót is pl. 50 gr liszt helyett)
- max.150 g cukor (vagy 100 g méz, esetleg 80 g juharszirup, ízlésednek megfelelően tehetsz bele kevesebbet is, vagy kiválthatsz néhány grammot vaníliáscukorral is)
- 125 ml növényi olaj vagy olvasztott vaj
- 125 ml tej (lehet bármilyen növényi tej is)
- 4 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy kuglófformát sütőpapírral, vagy vékonyan kend ki vajjal és liszttel (szilikonforma esetén nem szükséges).
- Egy nagy keverőtálban verd fel a tojásokat a (kétféle) cukorral, amíg világos és habos lesz.
- Add hozzá az olajat, a tejet és a vaníliakivonatot, majd keverd simára a tésztát.
- Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd fokozatosan add a tojásos keverékhez. Keverd addig, amíg homogén tésztát kapsz.
- Öntsd a tésztát a kuglóf formába, majd süsd 180°C-on 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán ki nem jön.
- Hagyd kicsit hűlni, majd óvatosan borítsd ki a formából.
Tipp: Ha ún. márványos kuglófot szeretnél, akkor a kikevert tészta 1/3-át hagyd a keverőtálban, a másik 2/3 részt öntsd a formába. A keverőtálban maradt kisebb részt keverd ki kb. 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaóporral. Majd, amikor homogén állagot értél el vele, öntsd vele körbe a kuglóf formában lévő tésztát.
Olvastad már téli italainkról készült cikkünket? Egy isteni kuglófhoz nagyon passzolnak.
Szeretnél ízesített kuglófokat az ünnepi asztalra?
Az ünnepi kuglóf egyéni ízeivel is sokszínű válhat. Szereted például a répatortát, vagy a sütőtökös finomságokat? Nincs más dolgod, mint a fenti kuglóf alaprecepthez hozzáadni vagy 2 db közepes, lereszelt répát vagy kb. 20 dkg sült sütőtökpürét.
Ha kifejezetten karácsonyi illatokra vágysz, akkor alkalmazz a tésztába reszelt almát, 2-3 közepes nagyságú almából, ami mellé a fahéj karácsonyi fűszerként ideális választás.
Tipp: Bármelyik ízesítést választod, tegyél még a kikevert tésztához kb. 5 dkg diót, amely segít a további gyümölcs vagy zöldség nedvességét felszívni, mégis omlósan hagyja megsülni a tésztádat.
Időt spórolnál, miközben minden ünnepi falattal elkészülsz?
A kevés szabadidővel rendelkező háziasszonyok számára nincs is jobb, mint egy gyors, könnyen elkészíthető, kevés összetevőből álló kuglóf recept. A keverőtálas technika segít lerövidíteni az előkészítési időt, hiszen minden hozzávalót egyszerre össze lehet dolgozni. Használj szilikonos sütőformát, vagy ennek hiányában sütőpapírt a formában, így elkerülheted az odaégést, és a kuglófot is könnyebben ki tudod emelni.
Tipp: a kuglóf formáját sütés előtt egy percre mártsd hideg vízbe és hűtsd le – így a tészta omlósabb lesz és biztosan nem ég majd oda.
Szeretnél egészségesebb édességet adni családodnak? Mutatjuk a trükköket!
A kuglóf nemcsak finom, de lehet egészséges is! Cseréld le a fehér lisztet teljes kiőrlésűre vagy alternatív növényi lisztre (pl. mandula-, zab-, vagy rizsliszt), hogy magasabb rosttartalmú legyen. Csökkentsd a cukor mennyiségét, és adj hozzá természetes édesítőt, például juharszirupot vagy mézet. A szénhidrátok csökkentésével ízletes, mégis kevésbé megterhelő süteményt varázsolhatsz az ünnepi asztalra, amit mindenki lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhet.
Készítsd el a családod ízlésének tökéletes kuglófot, amely egyszerre omlós és gyors, varázsolj ezzel valódi ünnepi hangulatot otthonotokba! Innál egy finom teát délután az omlós kuglófhoz? Ismerd meg a tökéletes teakészítés alapszabályait és fogyaszd egészséggel.