vasárnap, március 23, 2025
spot_imgspot_img
spot_img

Neked ajánljuk

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

Krumplis tészta, káposztás tészta, grízes tészta – így készítsd el a menzák slágereit otthon

Menzás emlékeink sokfélék lehetnek: van, aki nosztalgiával gondol vissza rá, más inkább elfelejtené azokat az ízeket. El tudod képzelni, hogy a menza ételek is lehetnek finomak? Megmutatjuk, hogyan készítheted el a klasszikus iskolai fogásokat úgy, hogy a család minden tagja elégedetten falatozzon.

Menza menük: rémálom vagy gyerekkori kedvenc?

A menza fogalma mindenkinek mást jelent: egyeseknek az osztálytársakkal és a barátokkal eltöltött, kellemes ebédszüneteket, másoknak a hosszú sorban állást a kissé túlfőzött, gyakran íztelen főzelékért. Akár szeretted, akár nem, az iskolai menü része volt a mindennapoknak, és bizony vannak olyan klasszikus ételek, amelyeket érdemes újragondolva, házi változatban, saját ízlésednek megfelelően elkészíteni.

Míg sokan a menza ételeket a túlfőzött, kevésbé fűszeres fogásokkal azonosítják, az igazság az, hogy néhány klasszikus – ha megfelelően készítjük el – igazán ízletes és laktató is lehet. Nézzük a legnépszerűbb menza fogásokat, amelyeket érdemes átgondolva kipróbálnod.

menza menü

1. Grízes tészta: az egyszerű, mégis mennyei fogás

A grízes tészta a menza egyik legegyszerűbb és legolcsóbb étele, amelyet sokan imádnak, míg mások nem túl nagy lelkesedéssel emlékeznek rá. Az viszont biztos, hogy ha jól készítjük el, egy tökéletes, gyorsan összedobható, laktató fogás lehet az egész család számára.

Hozzávalók:

  • 25 dkg széles metélt
  • 10 dkg búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 ek. olaj
  • porcukor és baracklekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Főzd meg a tésztát enyhén sós vízben, majd szűrd le.
  2. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és pirítsd benne aranybarnára a búzadarát.
  3. Önts rá egy kevés vizet, keverd át, majd forgasd bele a tésztát.
  4. Tálaláskor szórd meg porcukorral, és kínáld baracklekvárral.

Tipp: a vaníliás cukor különleges ízt ad neki, érdemes kipróbálnod. Ha pedig nem szereted a baracklekvárt, válassz az ízlésednek megfelelő ízvilágban édes ízt a tészta tetejére.

2. Káposztás tészta: édesen vagy borsosan szereted?

Bár nem mindenki volt a rajongója, a káposztás tészta, – vagy ahogy éttermekben kínálják: a káposztás kocka – mégis egy olyan klasszikus, amelyet érdemes felnőttként, saját ízlésedre formálni. Ha megfelelően pirítod a káposztát, kellemes, karamellizált ízt kapsz, ami a borssal együtt remek párosítás. Persze, ha édesszájú vagy, akkor némi porcukorral kedvedre lakmározhatsz belőle.

Hozzávalók:

  • 1 fej fejes káposzta
  • 50 dkg fodros kocka / házi készítésű csuszatészta
  • 2 ek. porcukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, olaj

Elkészítés:

  1. A káposztát reszeld le, sózd be, és hagyd állni 15 percig, majd nyomkodd ki a levét.
  2. Hevíts egy kevés olajat, majd pirítsd le a káposztát és az apróra vágott hagymát.
  3. Adj hozzá cukrot, és karamellizáld, majd ízesítsd borssal.
  4. Főzd meg a tésztát sós vízben, szűrd le, és forgasd össze a pirított káposztával.

Tipp: ha szereted az extra ropogós ízeket, a végén pirítsd kicsit össze a káposztát a tésztával. Ha pedig ennél is édesebb szájú vagy, akkor a végén még hintsd meg egy kis porcukorral tálaláskor.

káposztás tészta

3. Krumplis tészta: az igazi magyar comfort food

A krumplis tészta egy igazi magyar klasszikus, amit a menzán sokan szeretettel fogyasztottak, és akár azóta is nagy kedvencük. Bár elsőre nem tűnik túl izgalmas ételnek, ha jól készítjük el, a pirospaprikás, krémes krumpli és a tészta tökéletes ízharmóniában kényezteti ízlelőbimbóinkat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • 40 dkg fodros tészta / házi készítésű csuszatészta
  • só, bors, olaj

Elkészítés:

  1. A hagymát vágd apróra, és pirítsd meg olajon.
  2. Szórd rá a pirospaprikát (tűzről kicsit lehúzva), majd add hozzá a meghámozott, kockázott burgonyát.
  3. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje a burgonyát, sózd, borsozd, és főzd puhára.
  4. Közben főzd meg a tésztát, amely a fodros kockától a csusza tésztán át, akár a széles metélttel is nagyon jól működik.
  5. Amikor a burgonya megfőtt, törd össze egy villával, majd keverd bele a megfőtt tésztát.

Tipp: ha szeretnéd még finomabbá tenni, a végén pirítsd össze egy kicsit a serpenyőben a tésztát a burgonyával.

+1. meglepetés: Piskóta csokiöntettel: a menzás desszert, amit mindenki imádott

A menzai piskóta csokiöntettel volt az egyik legjobban várt desszert, amit általában mindenki nagyon várt és szeretett. Az édes, puha piskóta és a selymes, kakaós öntet együtt tökéletes párost alkot. Érdemes elkészítened otthon is, nosztalgiázzatok egyet vele.

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • 5 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. étkezési keményítő

Elkészítés:

  1. A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd szitáld bele a liszttel elkevert sütőport.
  2. Öntsd a piskótatésztát egy tepsibe, és süsd előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig.
  3. A csokiöntethez forrald fel a tejet, add hozzá a cukrot, a kakaót és a keményítőt, majd keverd simára az öntetet.
  4. Öntsd a piskótára, és hagyd egy kicsit hűlni, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: ha extra csokis élményre vágysz, adj hozzá egy kevés étcsokit is!

piskóta csoki öntettel

Retro menza ételek otthon

Bár a menza fogáok nem mindig a legjobb minőségben készültek el, otthon könnyedén újragondolhatod őket, hogy ízletes, laktató fogásokat varázsolj az asztalra. A megfelelő fűszerezéssel, egy kis extra odafigyeléssel ezek a klasszikusok a család igazi kedvenceivé válhatnak. Neked melyik volt a kedvenced? Próbáld ki újra otthon!

Kapcsolódó cikk: Palacsinta kisokos: a tökéletes tészta titkai és a legnépszerűbb palacsinta receptek

További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
spot_imgspot_img

Legnépszerűbb TOP10

Töltsd le a Mozaikvilág appot, hogy ne maradj le semmiről!