A dió méltán az ünnepi konyha sztárja: nemcsak mennyeien finom, hanem tele van értékes tápanyagokkal és számtalan jótékony hatással is bír, amelyek miatt sokan superfoodnak, azaz szuperélelmiszernek tartják. Gazdag aromája bármely karácsonyi süteményt különlegessé varázsol, miközben egészségedet is támogatja. Ha szívesen készítenél egészséges és ínycsiklandó diós finomságokat az ünnepi asztalra, inspirálódj kedvenc diós receptjeinkből!
Miért különleges alapanyag a dió?
A dió a sütemények megkoronázásán kívül kiemelkedő tápanyagtartalommal is bír, így az egészséges étrend fontos eleme. Akár olyan módon is, hogy ha szeretnél kevesebb lisztet használni egy-egy süteményhez, akkor 15-20 dkg lisztet nyugodtan kiválthatsz dióval. Ez az ízletes csonthéjas gyümölcs gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, és elősegítik a koncentrációt. Tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszer és az emésztés optimális működését. A dióval készült ételek tehát finomak, és egészségesek is – egészséges örömforrás az ünnepi asztalon.
Melyek a dió jótékony hatásai?
- Valódi vitaminbomba: a dió A-, E- és B-vitaminokban gazdag, amelyek hozzájárulnak az idegek, az izmok és a bőr egészségéhez. A diófa levelei pedig jelentős mennyiségű C-vitamint rejtenek magukban, amelyekből gyógyteák készíthetők bőrproblémák kezelésére.
- Omega-3 zsírsavakban gazdag: a dióban található alfa-linolénsav segít a különféle szívbetegségek megelőzésében, javítja az erek állapotát, és támogatja az agyműködést.
- Tele van ásványi anyagokkal: magnézium, kálium, mangán, fluor és réz is megtalálható benne – a dió igazi ásványianyag-aranybánya, amely támogatja a csontok erősségét, a vérképzést és az immunrendszer optimális működését.
- Magas az antioxidáns-tartalma: a dió polifenol-tartalma védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Már napi néhány szem dió elfogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és a betegségek megelőzéséhez.
Szeretnéd diós receptekkel lenyűgözni a családodat? Mutatjuk a kedvenceinket!
1. Klasszikus diós bejgli
Hozzávalók (2 rúdhoz):
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
- 6 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
Elkészítés:
- Az élesztőt morzsold össze és futtasd fel langyos tejben egy kávéskanál cukorral.
- Morzsold el a vajat a lisztben, add hozzá a porcukrot, a felfuttatott élesztőt és dolgozd össze. Egy csipet sót is tegyél bele, hogy az édes ízek még jobban érvényesüljenek.
- A darált diót keverd össze a porcukorral és a megmosott, reszelt citrom héjával.
- A tésztát oszd két részre, nyújtsd ki, kend rá a tölteléket, majd tekerd fel.
- Kend meg a bejglitekercsek tetejét a felvert tojással.
- Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára.
Tipp: porcukor híján használhatsz kristálycukrot is, akkor érdemes pár dekával többet használnod, ízlés szerint.
2. Diós zserbó
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 30 dkg baracklekvár
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
- A tésztát készítsd el ugyanúgy, mint a bejglinél.
- Nyújtsd ki három lapra, és rétegezd: az első lap tésztára kenj egy réteg, simára kevert lekvárt, majd egy réteg diót, ezt ismételd, amíg a harmadik lap tésztát rásimítod a sütemény tetejére.
- Előmelegített sütőben süsd 180°C-on 40 percig.
- Amíg sül a zserbó tésztája, gőz fölött olvaszd meg az étcsokoládét. Ehhez először 1 dl forró vízből és cukorból képezz sűrű szirupot, majd darabold bele a csokoládét és gőz fölött olvaszd meg, amíg teljesen csomómentesen rá tudod simítani a sütemény tetején.
- Amikor megsült a tészta, a sütőből kivéve hagyd kihűlni.
- Ha kihűlt a tészta, kend meg a csokoládémázzal. Hagyd megdermedni rajta a csokoládét, és felvágva kínáld vendégeidnek.
3. Diós-mákos flódni
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg darált mák
- 25 dkg reszelt alma
- 30 dkg szilvalekvár
Elkészítés:
- A tésztát készítsd el: a lisztet morzsold össze a liszttel, keverd hozzá a tejfölt, majd oszd 5 egyenlő részre.
- Az almát reszelt le.
- Rétegezd egymás után a lapokat a különféle töltelékekkel: dió, mák, alma, lekvár.
- Előmelegített sütőben süsd 180°C-on 50 percig.
Tipp: ízlés szerint szórhatsz porcukrot is a tetejére, vagy ha egy egész, felvert tojással megkened még a sütőbe helyezés előtt, akkor süsd csak aranybarnára a flódnit.
4. Egyszerű diós zabkeksz
Hozzávalók:
Elkészítés:
- Az összetevőket keverd össze, formálj a masszából kis gombócokat.
- Egy kávéskanállal nyomd őket laposra, és előmelegített sütőben süsd 170°C-on 12-15 percig.
Tipp: ha szeretnéd feldobni ezt a finomságot egy kis csokoládéval, akkor a fent írt módon, gőz fölött olvassz meg ízlés szerint ét- vagy tejcsokoládét és félig mártsd bele a kekszeket, amikor már a sütés után kihűltek. Egy kis rácson csepegtesd le őket és tálalhatod is, ha megdermedt rajta a csokoládéréteg.
5. Diós kuglóf mézzel
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg méz
- 2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- fél citrom leve
Elkészítés:
- A száraz (először a lisztet keverd el a sütőporral, majd add hozzá a többit) és nedves hozzávalókat külön keverd el, majd öntsd össze őket egy tálba.
- Töltsd kuglófformába, és előmelegített sütőben süsd 180°C-on 35 percig.
Tipp: szereted a répát, vagy a répatortát? Akkor nyugodtan reszelj le 1-2 közepes répát is a nedves hozzávalókhoz, majd az egész masszában keverd el. Imádni fogod!
Kapcsolódó cikk: Készülj velünk az ünnepekre: az igazán omlós kuglóf titka
További tippek a dió felhasználásához
- Tárolás: a diót mindig hűvös, száraz helyen tárold, hogy ne avasodjon meg. A tisztított dióbél fagyasztóban is hosszú ideig eltartható.
- Pirítás: a dió ízét pirítással erősítheted, de ügyelj, hogy ne égjen meg. Egy száraz serpenyőben pár percig forgasd át, alacsony lángon.
- Dióolaj: a dióolaj tökéletes salátákhoz, süteményekhez és desszertekhez. Felbontás után tárold hűtőben, hogy megőrizze aromáját.
Miért érdemes minden nap diót fogyasztanod? Napi 3-5 szem dió is elegendő ahhoz, hogy az egészségedet támogasd. Süsd meg süteményben, vagy csak rágcsáld el – a dió minden formában ajándék a testednek és a lelkednek egyaránt.
Kapcsolódó cikk: A gesztenye konyhai felhasználása – Az ősz legnagyobb kincse