A rebarbara különleges ízével, és sokoldalú felhasználhatóságával is rabul ejt minket a konyhában. Akár kompótra, süteményre vagy egy friss krémlevesre vágysz, ez a szezonális alapanyag kulináris élvezeteket kínál, és még az egészségednek is jót tesz!
A rebarbara zöldség vagy gyümölcs?
A rebarbara sokak számára még ma is misztikus növény: zöldségként tartjuk számon, de leggyakrabban gyümölcsökkel együtt, édességekben tűnik fel. A spárgával együtt az egyik első tavaszi termés, és áprilistól júniusig van szezonja. Bár a növény levele mérgező, a vastag, színes szárak igazi kulináris élvezetet nyújtanak, főleg akkor, ha édesebb alapanyagokkal, például eperrel kombináljuk.
Színét tekintve a halvány rózsaszíntől a mély bordóig bármi előfordulhat, de ez nem befolyásolja az ízét, ugyanis a rebarbarára jellemző fanyar karakter minden változatban megmarad. A zsenge szár nyersen is ehető, de idősebb példányoknál érdemes megpucolni a zöldséget.

Milyen pozitív egészségügyi hatásai ismertek?
A rebarbara nemcsak ízletes, hanem kifejezetten tápláló is. Alacsony kalória- és szénhidráttartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Gazdag A-, C-, E-, K-vitaminban, valamint bővelkedik B-vitaminokban is. Emellett kiváló kalcium-, kálium-, cink- és vasforrás, antioxidáns-tartalma pedig segíti a szervezet sejtszintű védekezőképességét az elkerülhetetlen oxidatív stresszel szemben. Magas rost- és víztartalma hozzájárul az emésztés megfelelő működéséhez, és remek szomjoltó is.
Kapcsolódó cikk: A spenót egy kincs: ezért fogyaszd gyakrabban
Mit készíthetsz belőle? – Édes és sós ízek határán
A rebarbara egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül sokféleképpen felhasználható. Bár legtöbbször édességekben látjuk viszont, például pitékben, sajttortákban, kompótban vagy lekvárban, sós fogásokhoz is bátran hozzáadható, például csatniként vagy grillezett húsok mellé mártásként. A savanykás ízét azonban mindig ügyesen kell ellensúlyozni, nem túl sok, de elég cukorral vagy természetes édesítőkkel, például mézzel vagy érett gyümölcsökkel.
Kapcsolódó cikk: Grilleznél? Mutatjuk a legjobb tippeket, trükköket a nyárra!

3 legtutibb rebarbarás recept, amit imádni fogsz!
1. Epres-rebarbarás kompót fűszeresen
A kompót a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a rebarbara felhasználásának. A feldarabolt szárat édes, érett eperrel együtt főzd némi cukorral, vaníliával, csillagánizzsal és szegfűszeggel. Fontos, hogy ne kavard, csak rázogasd az edényt, mert így az eper és a rebarbara nem törik össze.
Hozzávalók:
- 40 dkg rebarbara
- 30 dkg eper
- 15 dkg cukor
- 2 rúd vanília
- 1–2 szem szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
Elkészítés:
A rebarbarát hámozd meg és darabold fel, az epret alaposan mosd meg, a nagyobbakat vágd ketté. Tedd őket egy lábasba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi, add hozzá a cukrot és a fűszereket. Forrástól számítva 5-7 percig főzd gyenge lángon, keverés helyett csak óvatosan rázogasd a lábast. Hűtve tálald, önmagában vagy egy gombóc vaníliafagyival.
Kapcsolódó cikk: Fagylaltok, melyeket sütemények ihlettek

2. Epres-rebarbarás sajttorta zabos alappal
Egy mennyei desszert, ahol a fanyar gyümölcsréteg és a selymes mascarpone krém tökéletes harmóniában van. Az alapja egy zabos morzsa, amit a végén még a sütemény tetejére is visszaszórsz. Az egyik legfontosabb tippünk, hogy a sütemény legalább 4 órát pihenjen a hűtőben, hidd el, megéri várni.
Hozzávalók a zabos alaphoz:
- 130 g vaj (nem margarin)
- 50 g barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 130 g liszt
- 40 g zabpehely
- 40 g zabliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 500 g mascarpone
- 100 g cukor
- 1 dl natúr joghurt
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 tojás
- 2 ek étkezési keményítő
- 120 g eper
- 120 g rebarbara
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 175 °C-ra. A vajat a barna cukorral, fahéjjal, liszttel és zabpehellyel morzsold össze, majd nyomkodd egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába. Süsd 15 percig, majd vedd ki. Közben a mascarponét keverd habosra a cukorral, joghurttal, tojással, keményítővel és vaníliával. Öntsd a megsült alapra.
Eztuán feldarabolt epret és rebarbarát forgasd össze cukorral és keményítővel, és kanalazd a krém tetejére. Szórd rá a félretett morzsát, majd süsd további 35–40 percig. Hűtsd le teljesen, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára. Kockákra vágva tálald.
Kapcsolódó cikk: 3+1 pisztáciás desszert recept, karácsonyra is

3. Rebarbarakrémleves tejfölösen
Tavasszal vagy nyáron különösen jól esik ez a könnyed leves. A főtt, fűszeres rebarbarát botmixerrel pürésíted, majd tejfölös-pudingporos habarás selymesíti ezt a finomságot. Lehűtve fogyaszd, frissítő, savanykás íze garantáltan feldobja a napodat.
Hozzávalók:
- 7 közepes rebarbaraszár
- 1 rúd fahéj
- 6 szegfűszeg
- fél citrom héja
- 6 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliás pudingpor
- 85 g tejföl
- 1,5 liter víz
Elkészítés:
A rebarbarát 2-3 cm-es darabokra vágva tedd fel főni a fűszerekkel és cukorral együtt. Mikor megpuhult, távolítsd el a fűszereket, és turmixold a növényt simára. A tejfölt keverd ki a pudingporral és egy kevés meleg levessel (így elkerülheted a csomósodást), majd add a leveshez. Pár perc forralás után vedd le a tűzről, és hűtsd le teljesen. Hidegen tálald. Bármelyik receptet feldobhatod egy kevés citromlével, vaníliával vagy akár friss mentával. A rebarbara fanyar karaktere miatt különösen jól működik lágyabb, édesebb hozzávalók mellett, és bármelyik édességben vagy frissítő fogásban különlegessé teszi a végeredményt.
Kapcsolódó cikk: A 7 legfinomabb őszi krémleves, amit otthon is elkészíthetsz

Hogyan vásárolj és tárolj rebarbarát?
A friss rebarbarát legkönnyebben a szár rugalmasságáról és nedvességtartalmáról ismerheted fel, ugyanis, ha benyomod a körmöddel, nedvességnek kell előbukkannia. A levelét mindig távolítsd el, mert mérgező. A szár hűtőszekrényben, fóliába tekerve néhány napig eláll. Le is fagyaszthatod feldarabolva, így egész évben használhatod süteményekhez és kompótokhoz.
Miért érdemes a rebarbarát beemelni a heti menübe?
Mert nemcsak különleges ízvilágot ad az ételeknek, hanem hozzájárul a tavaszi és nyári étrend frissítéséhez is. Egyszerre egészséges, szezonális, és kreatív lehetőségeket kínál a konyhában. Ha eddig nem merted kipróbálni, itt az idő, hogy helyet adj neki a bevásárlólistádon és a kamrádban.

Miért fedezd fel magadnak a rebarbarát idén?
A sűrű hétköznapok mellett sokszor jól jön egy olyan hozzávaló, ami nemcsak egészséges, de változatosan felhasználható és látványos fogásokat eredményez. A rebarbara pont ilyen: fanyar, színes, és minden falatban ott a tavasz. Tedd próbára, és hagyd, hogy új kedvenced legyen a szezonban! Ha tavaszi megújulásra vágysz a konyhában, ezekkel a receptekkel garantáltan örömet szerzel, magadnak, és a család minden tagjának.
Kapcsolódó cikk: Ezért egyél több spárgát tavasszal!