Egy húsvét sem múlhat el sonkatekercs nélkül, tegyük fel, hogy nem vagy vegetáriánus. A sonkatekercs egy olyan retró étel, amit ma már kedvedre variálhatsz én egyre ízletesebb formában teheted rá a hagyományos húsvéti hidegtálra. A klasszikus tormás változattól a fűszeres, mézes vagy körözöttes verziókig számtalan ízben elkészíthető, ezeket a sonkatekercs recepteket gyűjtöttük ma össze.
Miért épp a sonkatekercs a húsvéti hidegtál egyik alapétele?
A sonkatekercs hallatán sokan nosztalgikus emlékekkel gondolnak vissza a gyerekkori húsvéti reggelikre, hagyományos ünnepi hidegtálakra, a nagy családi lakomákra. Ez a klasszikus magyar hidegkonyhai fogás hosszú évtizedek óta biztos szereplője az ünnepi menüknek (húsvétkor és akár szilveszterkor is), de szerencsére ma már nem kell különleges alkalom, hogy újra előkerüljön. Nagyon könnyen, pénztárcakímélő módon elkészíthető, bármilyen vendégváró falatként.
A sonkatekercs előnye, hogy szinte minden háztartásban fellelhető alapanyagokból elkészíthető, ízlés szerint variálható, ráadásul remek lehetőség arra is, hogy újrahasznosítsd a megmaradt húsvéti sonkát, tormát vagy túrót.

1. A klasszikus tormás sonkatekercs – mindig biztos befutó
A legismertebb változat a tormakrémes sonkatekercs, ami a natúr sajtkrém, vaj, torma, majonéz és mustár keverékével készül. Az ízek harmonikus egyensúlya teszi ellenállhatatlanná: a pikáns torma és mustár találkozik a lágy sajtkrémmel, amely tökéletesen kiegészíti a sonkát.
Sonkatekercs alaprecept (16 db):
- 20 dkg natúr sajtkrém
- 10 dkg vaj
- 2 ek majonéz
- 2 tk mustár
- 2 tk ecetes torma
- 16 szelet gépsonka
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A vajat a sajtkrémmel habosra kevered, majd hozzáadod a többi hozzávalót. Fűszerezed, és megtöltöd vele a sonkaszeleteket. Hűtés után franciasalátával, majonézes krumplisalátával, kaszinótojással, friss kenyérrel kínálhatod.
Kapcsolódó cikk: Így készül a tökéletes húsvéti hidegtál – Sonkatekercs, tojásvariációk és sárgatúró

2. Mézes-mustáros sonkatekercs, egy apró csavarral
Ha kedveled az enyhén édeskés-pikáns ízeket, ez a sonkatekercs változat neked való. A méz és a dijoni mustár házasságából született öntet tökéletes egyensúlyt teremt. A krém alapja egy enyhén szerecsendiós besamelmártás, amit reszelt sajttal és zöldfűszerekkel dúsítanak. Ezt a masszát egy sonkalapra kenve nagyobb tekercs formájában is elkészítheted, amit aztán szeletelve tálalhatsz. Ez a változat egy karakteresebb, kissé édeskés ízvilágot hoz, amelyet a méz és dijoni mustár kettőse ural. A sajtos-fűszeres töltelék nemcsak finom, de jól formázható is, így az ebből készült nagyobb tekercs felvágva igencsak mutatós eleme a húsvéti hidegtálnak.
Kapcsolódó cikk: Hagyományos húsvéti ételek, amik nem maradhatnak le az ünnepi asztalról
Hozzávalók (10-12 db):
- 3 ek finomliszt
- 30 g vaj
- 300 ml tej
- só, szerecsendió ízlés szerint
- 200 g reszelt sajt (gouda vagy más félkemény sajt)
- 2 tk dijoni mustár
- 2 ek majonéz
- 2 ek méz
- 0,5 csomag zselatinfix (opcionális, ha túl híg a krém)
- 4 ek aprított metélőhagyma
- 4 ek aprított petrezselyem
- frissen őrölt bors
- 400 g gépsonka (vékonyra szeletelve)
Elkészítés:
A besamelmártáshoz olvaszd meg a vajat, pirítsd meg rajta a lisztet, majd fokozatosan öntsd fel tejjel, miközben folyamatosan kevergeted. Főzd sűrűre, ízesítsd sóval, szerecsendióval, majd húzd le a tűzről, és hagyd hűlni. Ezután add hozzá a mustárt, mézet, majonézt, zöldfűszereket, végül keverd bele a reszelt sajtot. Ha túl lágy a krém, egy kevés zselatinfix-szel stabilizálhatod.
A sonkaszeleteket tedd egymás mellé frissen tartó fóliára úgy, hogy enyhén fedjék egymást, és egy téglalap formát kapj. Kend meg a krém felével, majd tekerd fel szorosan, mint egy bejglit. Jól csomagold be a fóliába, hűtsd legalább 1-2 órán át, majd szeletelve tálald friss zöldségekkel.
Kapcsolódó cikk: Sárgatúró, a húsvéti reggelik múltidéző finomsága

3. Körözöttes sonkatekercs, ami magyaros, kiadós és krémes egyszerre
A túróalapú töltelékből készülő körözöttes sonkatekercs egy másik jól ismert változat, ami különösen a magyaros ízek kedvelőinek ajánlott. A túrót vajjal, tejföllel, hagymával és fűszerekkel keverik ki. Egy kevés pirospaprika, köménymag és friss petrezselyem teszi igazán karakteressé. Ha szereted a túrókrémet, ez a verzió biztos kedvenc lesz nálad is. A körözöttes töltelék krémes, fűszeres és tápláló, a sonkatekercs így egyszerre válik kiadós előétellé vagy akár könnyű vacsorává is. A petrezselyem és a friss hagyma még jobban kiemeli az ízeket.
Hozzávalók (12 db):
- 12 dkg gépsonka
- 25 dkg tehéntúró
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek tejföl
- 1 kávéskanál szárnyas fűszerkeverék (opcionális)
- fűszerpaprika ízlés szerint
- köménymag ízlés szerint
- 2 szál friss petrezselyem
- 0,5 fej vöröshagyma (nagyon apróra vágva)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A túrót villával alaposan törd össze, majd keverd hozzá a vajat, tejfölt és a fűszereket. A töltelék a fűszerpaprikától kapja meg jellegzetes színét, míg a kömény karakteresebbé teszi a sonkatekercs ízvilágát. Add hozzá az apróra vágott hagymát és petrezselymet is. A kész krémet habzsákba töltheted, de kanállal is adagolhatod a sonkaszeletek szélére. Tekercseld fel őket szorosan, hűtsd be legalább 30 percre. A sonkatekercset tálaláskor salátalevélre fektetve, főtt tojással díszítve kínáld.
Kapcsolódó cikk: A legfinomabb húsvéti desszertek, amik mindenkit levesznek a lábáról

Miért szeretjük ennyire a sonkatekercset?
- Gyorsan elkészíthető: a legtöbb sonkatekercs recept 15-30 perc alatt összeállítható.
- Nem igényel különleges összetevőket: a sonkatekercs szinte összes alapanyaga megtalálható egy átlagos hűtőben.
- Szabadon variálható: fűszerezésben, töltelékben és tálalásban is kreatív lehetsz.
- Előre elkészíthető: a hidegtálak sztárja, amit akár előző nap is összeállíthatsz, így az ünnep alatt foglalkozhatsz a vendégeiddel.
- Gyerekbarát verzió is létezik: a torma helyett natúr sajtkrém vagy körözött is remek alternatíva a sonkatekercs töltelékeként.
Milyen további különleges sonkatekercs variációk vannak még?
- Füstölt sonkás: a natúr gépsonka helyett használj füstölt sonkát, karakteresebb lesz a sonkatekercs íze.
- Fűszernövényes: metélőhagyma, snidling, petrezselyem vagy bazsalikom is feldobhatja a tölteléket.
- Zöldséges: a sonkatekercs mellé kínálj színes salátát, koktélparadicsomot vagy uborkát.
- Laktózmentes: válassz növényi alapú sajtkrémet és vajat, hogy a sonkatekercs még egészségesebb legyen.
Mitől lesz ünnepi a sonkatekercs tálalása?
A sonkatekercs hidegtálon, franciasaláta-ágyon vagy friss salátaleveleken tálalva mutat a legjobban. Karikázott főtt tojás, piros retek, színes paprika vagy ehető virágok is díszíthetik a kompozíciót. Ha vendégeket vársz, érdemes a sonkatekercset kisebb tekercsekre vágni és pálcikával rögzíteni, így még elegánsabb és könnyebben fogyasztható lesz a húsvéti fogás.
Miért gondold újra a retró sonkatekercs fogást? A sonkatekercs egy hagyományos húsvéti kedvenc, amely a mai rohanó hétköznapokban is praktikus fogás lehet. Elkészítése gyors, pénztárcabarát, íze pedig bármilyen alkalomhoz passzol. Legyen szó ünnepi menüről, baráti vacsoráról vagy egy egyszerű hétköznapi étkezésről, a sonkatekercs mindig mosolyt csal az asztaltársaság arcára.
Kapcsolódó cikk: Miért imádjuk a fasírtot? – Bármikor előkapható fasírt recept