Könnyű, változatos és pillanatok alatt elkészíthető vacsorát keresel, amit hétköznap is bármikor összedobhatsz? A tortilla a megoldás! Egyszerű alapanyag, ami végtelen variációs lehetőséget rejt magában. Cikkünkben összegyűjtöttük a legnépszerűbb tortilla recepteket.
Miért hódított meg ennyi embert a tortilla?
A tortilla sokoldalúsága és a kész tortilla lap felhasználási lehetősége szinte határtalan, ezért is szeretik olyan sokan az egész világon. Elkészíthetsz belőle egy tápláló reggelit, egy laktató ebédet, de egy könnyű, mégis finom és gyors vacsorát is. Hoztunk most 8 kiváló receptet, amelyet saját ízlésed szerint kipróbálhatsz és beépíthetsz az étrendedbe. Főként, ha nincs ötleted, mit főzz hirtelen a családnak.
1. Szereted a csirkét? Íme, a klasszikus csirke fajitas recept
Hozzávalók (2-3 személyre):
- 50 dkg csirkemellfilé, csíkokra vágva
- 2 db lime vagy 1 nagyobb citrom leve
- 1 tk. oregánó
- 1 tk. (cayenne) bors
- 1 ek. olívaolaj
- 1 db piros, sárga és zöld kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
- 1 fej lilahagyma, szeletelve
- tortilla (4 db)
Elkészítés:
- Pácoljuk be a csirkemell csíkokat a lime-lével, oregánóval és cayenne borssal, majd hagyjuk állni 20 percig.
- Forrósítsuk fel az olívaolajat egy serpenyőben, süssük meg benne a csirkét, amíg aranybarnára pirul.
- Adjuk hozzá a paprikákat és a hagymát, és pároljuk az egészet puhára.
- Töltsük meg a tortillákat a csirkés keverékkel, és ízlés szerint kínáljunk mellé például guacamolét (ha kedveled az avokádót) vagy tejfölt.
2. Tápláló, tojásos reggelikre vágysz? Válaszd a burritot!
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 db tojás
- 1 ek. olívaolaj
- tortilla (2 db)
- 50 gr cheddar sajt
- 4 szelet bacon
- 1 avokádó, szeletelve
- pico de gallo vagy tabasco szósz (elhagyható, ha nem szereted a csípős ízvilágot)
Elkészítés:
- Verjük fel a tojásokat, és készítsünk belőlük rántottát.
- Süssük ropogósra a bacont, majd pirítsuk meg a tortilla lapokat serpenyőben.
- Töltsük meg a tortillát rántottával, reszelt sajttal, avokádószeletekkel és baconnel, majd tekerjük fel.
- A tetejére tehetünk egy kanál pico de gallót vagy tabasco szószt a frissességért.
Tipp: ha nincs otthon cheddar sajt, akkor trappista, mozzarella vagy gouda sajttal is remekül működik ez a tortilla variáció.
3. Kerülöd a húst? Itt a vegetáriánus quesadilla recept!
Hozzávalók (2 főre):
- 15 dkg reszelt sajt (cheddar, gouda, mozzarella, trappista)
- 1 pritaminpaprika, kockára vágva
- 1 paradicsom, kockára vágva
- 1 kis konzerv kukorica
- tortilla (2 db)
Elkészítés:
- Keverjük össze a zöldségeket, és töltsük meg vele a tortillalapokat, majd szórjunk rá bőségesen reszelt sajtot.
- Hajtsuk félbe a tortillát, és pirítsuk meg mindkét oldalát egy száraz serpenyőben, amíg a sajt elolvad.
Tipp: ha nem szeretnénk serpenyőben sütni, akkor nyugodtan tegyük egy magasabb falú tálba (jénaiba) a félbe hajtott tekercseket, öntsük nyakon akár fokhagymás tejföllel, erre szórjuk a sajtot, és csőben süssük készre kb. 10-12 perc alatt (kb. 170 fokos sütőben, alul-felül sütéssel vagy légkeverésen).
4. Ínyenc kedvedben vagy? Íme a füstölt lazacos wrap, kapros joghurttal
Hozzávalók (2 főre):
- 100 g füstölt lazac
- 100 g madársaláta
- 1 kígyóuborka, vékony csíkokra vágva
- 180 g görög joghurt
- ízlés szerint kapor, só, bors
- (teljes kiőrlésű) tortilla (4 db)
Elkészítés:
- Keverjük össze a görög joghurtot kaporral, sóval és borssal.
- Kenjük meg vele a tortillalapokat, majd tegyünk rá madársalátát, uborkát és füstölt lazacot.
- Tekerjük fel, és azonnal tálaljuk.
Tipp: ha van maradék bőrén sült lazac a hűtődben, ez a wrap azzal a lazac formával is tökéletes.
5. Szereted a rakott finomságokat? Akkor ezt a tortillát imádni fogod!
Hozzávalók (3-4 főre):
- 50 dkg darált hús
- 1 kis üveg paradicsomszósz
- 1 ek.olívaolaj vagy egyéb zsiradék
- 10-15 dkg reszelt sajt
- 1 kis fej lila- vagy vöröshagyma, aprítva
- 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint elhagyható)
- só, bors, majoranna, oregánó, bazsalikom, kakukkfű
- tortilla (5-6 db)
Elkészítés:
- Kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd megsütjük rajta a darált húst.
- A megsült darált húsra ráöntjük a paradicsomszószt, majd fűszerezzük ízlés szerint.
- Rétegezzük a tortillalapokat és a húsos keveréket egy tepsiben, minden réteg közé szórjunk sajtot is.
- Süssük össze 180°C-on 20 perc alatt, amíg a sajt aranybarnára nem pirul a legfelső réteg tetején.
Tipp: ahhoz, hogy a folyamat elején ne égjen le a darált húsunk, öntsünk a pirítás előtt némi vizet alá.
6. Finom és mutatós előételt szeretnél? Itt a ham and eggs tortillakosár!
Hozzávalók (2-4 főre):
- tortilla (4 db)
- 4 db tojás
- 8 szelet sonka
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- A tortilla lapokra egyenletesen helyezzük el a sonkát, majd vájuk csíkokra és tekerjük fel.
- A feltekert sonkás tortilla kosarakat tegyük szilikon muffinformákba, amit kapszlikkal béleltünk ki.
- A felvert tojásokat egyenletesen osszuk el a kosarakban, majd szórjuk meg sajttal is őket.
- Előmelegített sütőben süssük 180°C-on 15 percig, amíg a sajt is aranybarnára pirul.
Tipp: ízlés szerint ezeket a kosarakat paradicsomos szósszal is megkenhetjük, akkor érdemes elhagyni a tojást a receptből. Opcionálisan a paradicsomszósz helyett fokhagymás tejföllel is isteni ez a tortilla kosár, akkor a tojás szintén remekül passzol hozzá.
7. Ízbombára vágysz? Próbáld ki a falafeles vegán wrapot!
Hozzávalók (3-4 főre):
- 6 db falafelgolyó
- 100 g humusz (csicseriborsókrém)
- friss saláta (például madársaláta vagy ruccola), uborka, paradicsom, lila- vagy vöröshagyma
- tortilla (4 db)
Elkészítés:
- Melegítsük fel a falafel golyókat, és kenjük meg a tortillákat humusszal.
- Helyezzük rá a salátát, a zöldségeket és a falafelt, majd tekerjük szorosan, és már tálalhatjuk is a mennyei étket.
Tipp: a könnyebb fogyasztásért a falafel golyókat a melegítés előtt vagy után nyugodtan vágjuk fel, és így tegyük őket a tekercsünkbe.
8. Merészebb tortilla variációt próbálnál ki? Mutatjuk a crunch wrap supreme receptet!
Hozzávalók 2-3 főre:
- 30 dkg darált hús
- 1 fej vörös- vagy lilahagyma, apróra vágva
- 1 ek. zsiradék (olívaolaj, zsír)
- 1 kis üveg sajtszósz
- ropogós saláta
- 1 paradicsom, kockázva (elhagyható, vagy ízlés szerint más zöldséggel is helyettesíthető)
- tortilla (2-3 db)
Elkészítés:
- Kevés zsiradékon pirítsuk üvegesre az aprított hagymát, majd süssük meg rajta a darált húst.
- Ha megsült a darált hús, kenjük meg a tortillát sajtszósszal, halmozzuk rá salátát és a paradicsomot, majd a húst.
- Hajtsuk félbe a tortillát, és pirítsuk meg mindkét oldalát kevés zsiradékon, serpenyőben.
Tipp: ennél a tortilla variációnál is tökéletesen működik, ha félbe hajtva kis zsiradékon egy jénai tálban nyakon öntjük némi (fokhagymás) tejföllel, megszórjuk sajttal, és így sütjük 170 fokos előmelegített sütőben addig, amíg a sajt aranybarnára pirul. Köretként adhatunk hozzá frissen sült hasábburgonyát vagy savanyúságokat.
Miért érdemes tortillát választani?
A tortilla egy nagyon finom és változatos alapanyag, amely egészséges alternatívát is kínál a mindennapi étkezésekhez. A kész tortilla lapok könnyen beszerezhetőek, hosszú ideig eltarthatóak, és az elkészítése is gyerekjáték. Használhatod reggelire, ebédre, vacsorára vagy akár előételként is – a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Egy, a család ízlése szerint elkészített tortilla étel főnyeremény, ahol megélheted kreativitásodat is, miközben időt spórolsz.
Próbáld ki a fenti recepteket, és tapasztald meg, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen az asztalra varázsolni valami isteni finomat a családodnak vagy a vendégeidnek!
Kapcsolódó cikk: Házi dresszingre vágysz? Készíts egészséges salátaöntetet pillanatok alatt