kedd, április 1, 2025
spot_imgspot_img
spot_img

Neked ajánljuk

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

Ünnepeld velünk a tiramisu világnapját! A legjobb tiramisu receptek

A klasszikus, krémes, mégis ezer arcú desszert, amelynek minden falatja felvidít: nem véletlen, hogy ma, március 21-én ünnepeljük a tiramisu világnapját. Ismerd meg a tiramisu eredetét, a legfinomabb változatait és az otthoni elkészítés fortélyait, hogy te is mesterévé válj.

Hogyan lett a tiramisu a világ egyik legnépszerűbb desszertje?

Kevés desszertnek van olyan kalandos múltja, mint a tiramisunak, amely szó szerint annyit jelent: „dobj fel”, „vidíts fel”. A tiramisu elnevezése nem véletlen: a feketekávé, a krémes mascarpone és a kakaó találkozása garantáltan mosolyt csal az arcunkra. Bár eredete vitatott, több olasz város is magának követeli a recept születését.

A legismertebb legenda szerint a 18. században Siena lakói alkották meg Cosimo III de’Medici nagyherceg tiszteletére. Más források egy trevisói bordélyházhoz kötik, ahol afrodiziákumként szolgált a vendégeknek. Egy azonban biztos, hogy a ma ismert tiramisu 1969-ben, Trevisóban született meg a Le Beccherie étteremben, a tavaly elhunyt Roberto „Loli” Linguanotto cukrászmester keze alatt. A desszert azóta világhódító útra indult, sőt, 2017-ben Olaszország hivatalos italicum védelmet is adott neki.

Mi a tiramisu titka?

A tökéletes tiramisu egyszerű, de minőségi alapanyagokon múlik. A klasszikus, eredeti verzióban helye tejszínnek, habpornak, zselatinnak vagy akár gyümölcsnek. Az eredeti recept mindössze néhány hozzávalót kíván:

  • friss tojás
  • cukor
  • krémes mascarpone
  • feketekávé
  • rum vagy Marsala bor
  • babapiskóta
  • cukrozatlan kakaópor

A babapiskóta rövid ideig ázik a kávéban, így megőrzi tartását, de magába szívja az ízeket. A mascarponekrém selymesen lágy, nem túl édes, a tetejére szitált keserű kakaó pedig tökéletes egyensúlyt teremt a desszert ízvilágában.

tiramisu recept

Hogy hangzik az eredeti tiramisu receptje?

Hozzávalók:

  • 4 db friss tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl rum vagy Marsala bor
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl friss, erős kávé
  • 1 doboz babapiskóta
  • cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a rumot és a mascarponét, majd simára keverjük.
  2. A fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a mascarponés krémbe forgatjuk.
  3. A kávét kihűtjük, majd gyors mozdulattal megmártjuk benne a piskótákat, és egy tál aljára fektetjük.
  4. Erre jön egy réteg krém, majd ismét réteg kávés piskóta, legvégül pedig a krém.
  5. Hűtőben legalább 4-5 órát, de legjobb, ha egy éjszakát pihentetjük.
  6. Tálalás előtt megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.

Hogyan NE rontsd el a tiramisut?

Sokan ott hibáznak, hogy eláztatják a piskótát, vagy túl édesre készítik a krémet, esetleg gyümölcsöt tesznek bele, bár a legutóbbival vitatkoznánk. Nem von le a desszert értékéből, ha például meggyel, vagy málnával bolondítjuk meg, maximum már nem mondjuk rá, hogy klasszikus tiramisu, hiszen nem is az.

Íme a legfontosabb szabályok, amiket tarts be a tiramisu elkészítésekor:

  • Használj friss, lehetőleg pasztőrözött tojást – ha aggódsz a nyers tojás miatt, gőz felett melegítheted 82°C-ra.
  • Ne áztasd el a piskótát, épp csak forgasd meg a kávéban.
  • Instant kávé helyett főzz erős eszpresszót.
  • Kakaóporból csak cukrozatlan változatot használj.
  • A tiramisu legalább egy éjszakát pihenjen a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
tiramisu pohárkrém

Melyek a legkedveltebb tiramisu fajták? Ha új ízekre vágysz

A tiramisu sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mára számos kreatív változatban kóstolhatjuk meg. A klasszikus recept alapja megmarad, de néhány extra hozzávalóval egészen új élményt nyújt. Kísérletezz ízlésed szerint bátran!

1. Gesztenyés tiramisu

A krémbe kevert gesztenyemassza és rum vagy rumaroma teszi igazán selymessé. Meggyel rétegezve mennyei őszi-téli desszert.

Gesztenyés tiramisu recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 3 dl habtejszín
  • 2 ek. rum
  • 2 ek. cukor
  • 25 dkg meggybefőtt
  • 20 db babapiskóta
  • 1 dl feketekávé (eszpresszó)
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

  1. A gesztenyemasszát átnyomjuk krumplinyomón, és meglocsoljuk rummal (1 ek).
  2. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd finoman beleforgatjuk a gesztenyemasszát.
  3. Egy üvegtál aljára sorban rakunk egy réteg babapiskótát, meglocsoljuk a rummal (1 ek) kevert kávéval.
  4. Erre jön egy réteg lecsöpögtetett meggy, majd a gesztenyekrém fele.
  5. Megismételjük a rétegezést, a tetejére gesztenyekrém kerül.
  6. Meghintjük kakaóporral, majd hűtőbe tesszük. 1 óra hűtés után fogyasztható.
gesztenyés tiramisu recept

2. Sütőtökös tiramisu

Sütőtökpüré, fahéj és narancs találkozása mascarponéval, igazi ünnepi változat, amely nem kizárólag a téli, hűvös estéken esik jól, próbáld ki tavasszal is.

Sütőtökös tiramisu recept

Hozzávalók:

  • 300 g babapiskóta
  • 250 g mascarpone
  • 4 db tojás
  • 200 g cukor
  • 6 ek cukrozatlan kakaópor
  • 500 ml feketekávé
  • 60 ml narancslikőr (pl. Cointreau)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 300 g sült sütőtökpüré

Elkészítés:

  1. A sütőtököt megsütjük, majd pürésítjük.
  2. A tojássárgáját cukorral gőz fölött 80°C-ra melegítjük, majd habosra keverjük és kihűtjük.
  3. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a fahéjat, a narancshéjat, a narancslikőr felét, majd a mascarponét.
  4. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a krémhez keverjük.
  5. A kávét a maradék likőrrel elkeverjük, majd a piskótákat beleforgatjuk.
  6. Megkezdjük a rétegezést: piskóta – krém – kakaópor. Ismételjük a rétegeket, a tetejére krém és kakaó kerül.
  7. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, tálalás előtt opcionálisan narancshéjat reszelünk a tetejére.
sütőtökös tiramisu recept

3. Pisztáciás tiramisu

Krémes pisztáciakrém gazdagítja a mascarponét, a tetején roppanós pisztáciával, ez egy igazán különleges és elegáns változata ennek a világhírű desszertnek.

Pisztáciás tiramisu recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét csipet sóval és 2 dkg cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük, majd kihűtjük.
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral szintén gőz fölött habosra keverjük, hagyjuk kihűlni.
  3. A mascarponét kikeverjük a pisztáciakrémmel, majd hozzáadjuk a sárgáját.
  4. Végül több részletben hozzáforgatjuk a felvert habot.
  5. Egy tál aljára kevés krémet simítunk, majd jön a kávéba mártott piskóta, rá a krém, és megszórjuk pisztáciával is.
  6. Megismételjük a rétegeket. A tetejére krém és bőven pisztácia kerül.
  7. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
pisztáciás tiramisu recept

4. Nutellás tiramisu

A mogyorókrém szerelmeseinek kötelező kipróbálni. Itt a nutellával kevert tejbe mártott piskóta találkozik a mascarponés habbal és sok-sok kakaóval. Mennyei!

Nutellás tiramisu recept

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 4 ek Nutella
  • 15 db babapiskóta
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dl cukrozott habtejszín
  • ½ mokkáskanál vaníliakivonat
  • 50 dkg mascarpone
  • cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

  1. A tejet felmelegítjük, elkeverjük 1 evőkanál Nutellával, és ebbe forgatjuk a piskótát.
  2. A tojássárgáját cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a felvert tejszínt, majd a mascarponét.
  3. Egy tál aljára tesszük a Nutellás tejbe mártott piskótát, erre kenjük a krém felét.
  4. A maradék Nutellát tejjel összemelegítjük, a piskótára öntjük, majd jön a tiramisu tetejére a maradék krém.
  5. Hűtőben pihentetjük pár órát, tálalás előtt cukrozatlan kakaóval szórjuk meg.
nutellás tiramisu recept

Miért ünnepeljük a tiramisu világnapját?

A tiramisu egy desszerten felül egy valódi életérzést is jelent. Az ízek harmóniája, a krémesség és az egyszerűség tökéletes elegye. A világnap egy remek alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra a rohanó hétköznapokban, és élvezzük ezt az ikonikus olasz édességet. Ha legközelebb a délutáni kávé után valami igazán különlegesre vágysz, jusson eszedbe a tiramisu. Ünnepeld meg vele a mindennapokat, a nagy pillanatokat vagy akár a tiramisu világnapját – hiszen egy falat belőle mindig felvidít.

Kapcsolódó cikk: Gofri: édesen vagy sósan szereted?

További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
spot_imgspot_img

Legnépszerűbb TOP10

Töltsd le a Mozaikvilág appot, hogy ne maradj le semmiről!