A klasszikus, krémes, mégis ezer arcú desszert, amelynek minden falatja felvidít: nem véletlen, hogy ma, március 21-én ünnepeljük a tiramisu világnapját. Ismerd meg a tiramisu eredetét, a legfinomabb változatait és az otthoni elkészítés fortélyait, hogy te is mesterévé válj.
Hogyan lett a tiramisu a világ egyik legnépszerűbb desszertje?
Kevés desszertnek van olyan kalandos múltja, mint a tiramisunak, amely szó szerint annyit jelent: „dobj fel”, „vidíts fel”. A tiramisu elnevezése nem véletlen: a feketekávé, a krémes mascarpone és a kakaó találkozása garantáltan mosolyt csal az arcunkra. Bár eredete vitatott, több olasz város is magának követeli a recept születését.
A legismertebb legenda szerint a 18. században Siena lakói alkották meg Cosimo III de’Medici nagyherceg tiszteletére. Más források egy trevisói bordélyházhoz kötik, ahol afrodiziákumként szolgált a vendégeknek. Egy azonban biztos, hogy a ma ismert tiramisu 1969-ben, Trevisóban született meg a Le Beccherie étteremben, a tavaly elhunyt Roberto „Loli” Linguanotto cukrászmester keze alatt. A desszert azóta világhódító útra indult, sőt, 2017-ben Olaszország hivatalos italicum védelmet is adott neki.
Mi a tiramisu titka?
A tökéletes tiramisu egyszerű, de minőségi alapanyagokon múlik. A klasszikus, eredeti verzióban helye tejszínnek, habpornak, zselatinnak vagy akár gyümölcsnek. Az eredeti recept mindössze néhány hozzávalót kíván:
- friss tojás
- cukor
- krémes mascarpone
- feketekávé
- rum vagy Marsala bor
- babapiskóta
- cukrozatlan kakaópor
A babapiskóta rövid ideig ázik a kávéban, így megőrzi tartását, de magába szívja az ízeket. A mascarponekrém selymesen lágy, nem túl édes, a tetejére szitált keserű kakaó pedig tökéletes egyensúlyt teremt a desszert ízvilágában.

Hogy hangzik az eredeti tiramisu receptje?
Hozzávalók:
- 4 db friss tojás
- 20 dkg porcukor
- 1 dl rum vagy Marsala bor
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl friss, erős kávé
- 1 doboz babapiskóta
- cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a rumot és a mascarponét, majd simára keverjük.
- A fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a mascarponés krémbe forgatjuk.
- A kávét kihűtjük, majd gyors mozdulattal megmártjuk benne a piskótákat, és egy tál aljára fektetjük.
- Erre jön egy réteg krém, majd ismét réteg kávés piskóta, legvégül pedig a krém.
- Hűtőben legalább 4-5 órát, de legjobb, ha egy éjszakát pihentetjük.
- Tálalás előtt megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
Hogyan NE rontsd el a tiramisut?
Sokan ott hibáznak, hogy eláztatják a piskótát, vagy túl édesre készítik a krémet, esetleg gyümölcsöt tesznek bele, bár a legutóbbival vitatkoznánk. Nem von le a desszert értékéből, ha például meggyel, vagy málnával bolondítjuk meg, maximum már nem mondjuk rá, hogy klasszikus tiramisu, hiszen nem is az.
Íme a legfontosabb szabályok, amiket tarts be a tiramisu elkészítésekor:
- Használj friss, lehetőleg pasztőrözött tojást – ha aggódsz a nyers tojás miatt, gőz felett melegítheted 82°C-ra.
- Ne áztasd el a piskótát, épp csak forgasd meg a kávéban.
- Instant kávé helyett főzz erős eszpresszót.
- Kakaóporból csak cukrozatlan változatot használj.
- A tiramisu legalább egy éjszakát pihenjen a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

Melyek a legkedveltebb tiramisu fajták? Ha új ízekre vágysz
A tiramisu sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mára számos kreatív változatban kóstolhatjuk meg. A klasszikus recept alapja megmarad, de néhány extra hozzávalóval egészen új élményt nyújt. Kísérletezz ízlésed szerint bátran!
1. Gesztenyés tiramisu
A krémbe kevert gesztenyemassza és rum vagy rumaroma teszi igazán selymessé. Meggyel rétegezve mennyei őszi-téli desszert.
Gesztenyés tiramisu recept
Hozzávalók:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 3 dl habtejszín
- 2 ek. rum
- 2 ek. cukor
- 25 dkg meggybefőtt
- 20 db babapiskóta
- 1 dl feketekávé (eszpresszó)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- A gesztenyemasszát átnyomjuk krumplinyomón, és meglocsoljuk rummal (1 ek).
- A habtejszínt kemény habbá verjük, majd finoman beleforgatjuk a gesztenyemasszát.
- Egy üvegtál aljára sorban rakunk egy réteg babapiskótát, meglocsoljuk a rummal (1 ek) kevert kávéval.
- Erre jön egy réteg lecsöpögtetett meggy, majd a gesztenyekrém fele.
- Megismételjük a rétegezést, a tetejére gesztenyekrém kerül.
- Meghintjük kakaóporral, majd hűtőbe tesszük. 1 óra hűtés után fogyasztható.

2. Sütőtökös tiramisu
Sütőtökpüré, fahéj és narancs találkozása mascarponéval, igazi ünnepi változat, amely nem kizárólag a téli, hűvös estéken esik jól, próbáld ki tavasszal is.
Sütőtökös tiramisu recept
Hozzávalók:
- 300 g babapiskóta
- 250 g mascarpone
- 4 db tojás
- 200 g cukor
- 6 ek cukrozatlan kakaópor
- 500 ml feketekávé
- 60 ml narancslikőr (pl. Cointreau)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 narancs reszelt héja
- 300 g sült sütőtökpüré
Elkészítés:
- A sütőtököt megsütjük, majd pürésítjük.
- A tojássárgáját cukorral gőz fölött 80°C-ra melegítjük, majd habosra keverjük és kihűtjük.
- Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a fahéjat, a narancshéjat, a narancslikőr felét, majd a mascarponét.
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a krémhez keverjük.
- A kávét a maradék likőrrel elkeverjük, majd a piskótákat beleforgatjuk.
- Megkezdjük a rétegezést: piskóta – krém – kakaópor. Ismételjük a rétegeket, a tetejére krém és kakaó kerül.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük, tálalás előtt opcionálisan narancshéjat reszelünk a tetejére.

3. Pisztáciás tiramisu
Krémes pisztáciakrém gazdagítja a mascarponét, a tetején roppanós pisztáciával, ez egy igazán különleges és elegáns változata ennek a világhírű desszertnek.
Pisztáciás tiramisu recept
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- csipet só
- 8 dkg porcukor
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg pisztáciakrém
- 30 dkg babapiskóta
- 3 dl kávé
- 20 dkg durvára vágott pisztácia
Elkészítés:
- A tojásfehérjét csipet sóval és 2 dkg cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük, majd kihűtjük.
- A tojássárgáját a maradék cukorral szintén gőz fölött habosra keverjük, hagyjuk kihűlni.
- A mascarponét kikeverjük a pisztáciakrémmel, majd hozzáadjuk a sárgáját.
- Végül több részletben hozzáforgatjuk a felvert habot.
- Egy tál aljára kevés krémet simítunk, majd jön a kávéba mártott piskóta, rá a krém, és megszórjuk pisztáciával is.
- Megismételjük a rétegeket. A tetejére krém és bőven pisztácia kerül.
- Egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

4. Nutellás tiramisu
A mogyorókrém szerelmeseinek kötelező kipróbálni. Itt a nutellával kevert tejbe mártott piskóta találkozik a mascarponés habbal és sok-sok kakaóval. Mennyei!
Nutellás tiramisu recept
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 4 ek Nutella
- 15 db babapiskóta
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 5 dl cukrozott habtejszín
- ½ mokkáskanál vaníliakivonat
- 50 dkg mascarpone
- cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- A tejet felmelegítjük, elkeverjük 1 evőkanál Nutellával, és ebbe forgatjuk a piskótát.
- A tojássárgáját cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a felvert tejszínt, majd a mascarponét.
- Egy tál aljára tesszük a Nutellás tejbe mártott piskótát, erre kenjük a krém felét.
- A maradék Nutellát tejjel összemelegítjük, a piskótára öntjük, majd jön a tiramisu tetejére a maradék krém.
- Hűtőben pihentetjük pár órát, tálalás előtt cukrozatlan kakaóval szórjuk meg.

Miért ünnepeljük a tiramisu világnapját?
A tiramisu egy desszerten felül egy valódi életérzést is jelent. Az ízek harmóniája, a krémesség és az egyszerűség tökéletes elegye. A világnap egy remek alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra a rohanó hétköznapokban, és élvezzük ezt az ikonikus olasz édességet. Ha legközelebb a délutáni kávé után valami igazán különlegesre vágysz, jusson eszedbe a tiramisu. Ünnepeld meg vele a mindennapokat, a nagy pillanatokat vagy akár a tiramisu világnapját – hiszen egy falat belőle mindig felvidít.
Kapcsolódó cikk: Gofri: édesen vagy sósan szereted?