„Tudod, miért fontos a finom étel? Összehozza az embereket, bárhonnan származnak is. Mindenkit barátságossá tesz és mosolyt csal az arcára”. Ez az idézet a Hercegnő és a béka című Disney filmből származik. Nos épp így gondolom én is és ezért hangsúlyozom mindig, hogy kóstoljunk minél többet, ismerjünk meg minél több ízt és minél különlegesebb ízkombinációkat.
Az ízkóstolás nem csak egyszerű evés, hanem számos előnnyel járhat
- Új ízeket fedezhetünk fel: Olyan ételeket és italokat kóstolhatunk meg, amellyel még nem találkoztunk vagy olyan ízeket párosíthatunk össze, amelyeket külön-külön már kóstoltuk, de együtt még nem.
- Új ismereteket szerezthetünk: Információkat kaphatunk az ételekről, származásukról, az adott régió vagy ország ízeiről, gasztronómiai hagyományairól.
- Új emberekkel ismerkedhetünk meg: Ezek a programok alkalmat nyújtanak arra, hogy új emberekkel ismerkedjünk meg és közös élményeket szerezzünk.
Ízélmény – egy kulináris utazás
Az ételek illata, íze, állaga egyszerűen magával ragadja az embert. Elfelejtkezik az épp aktuális gondokról és beleveti magát a zamatba, az esszenciába, az aromába. Azt hiszem abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egy ilyen étkezés hozzájárul a fizikai és mentális jólétünkhöz.
Az Ízek & Élmények csapata által szervezett ízkóstolók lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy adott ízt középpontba állítva, például egy gyümölcsöt vagy egy megosztó ízt, mint a szarvasgomba, úgy tapasztaljunk meg, mint talán még soha. Például hogy, miként „viselkedik” a szarvasgomba mézzel, szilvával vagy libamájjal.
Természetesen a kóstolók nem csak az evésről szólnak. A legjobb az, amikor a kóstoló közben a kézműves termékek gyártói és forgalmazói maguk mesélnek az alkotásaikról, vagy amikor egy élményprogram, pl. egy élményfestés, ékszerkészítés, tánc, túrázás vagy virágkötészet keretében kóstolhatunk meg új, vagy ismert, de átformált ízeket, mint esetleg egy zöldséges csokoládét.
Ízkóstolás – tökéletes program csapatépítőkre, offsite programként
Az evés mindig is egy olyan program, volt, ami összehozza az embereket, összekovácsolja a csapatot. Egy különleges ízkóstolón meg lehet tudni, hogy a kollégánk is épp azt az ízt szereti, mint mi, vagy épp mennyire bevállalós megkóstolni olyan összeállításokat, amelyekről még nem is hallott.
Azért érdemes ilyen típusú programot szervezni a kollégáknak mert:
- a közös élmény erősíti a csapatot
- a kikapcsolódás növeli a motivációt
- az új ízek inspirálják a kollégákat az újdonságok kipróbálására
- az ünneplés, az együttlét egyik remek módja
Egy ilyen csapatépítő „bátorságpróba” lehet például a vakkóstolás is, amikor bekötött szemmel kell kitalálni, hogy éppen mit kóstol a játékos, hogy milyen összetevőket tartalmaz az adott étel.
Az Ízek & Élmények csapata az ízkóstolókat rugalmasan össze tudja állítani színek, hangulat, évszak, érzelmek szerint a hagyományostól egészen az unikális ízvilágig, de akár a vezetőségre vagy a csapatra is rá tudják „szabni”.
Egy jó tanács a végére
Kóstoltassunk minél több új ízt a gyerekeinkkel. Ha szeretettel rászoktatjuk őket, hogy mindent megkóstoljanak legalább egyszer, akkor felnőtt korukban teljesen ösztönszerűen fognak fogadni minden új ízt és nyitottak lesznek a kulináris finomságokra.
Ezenkívül még számos pozitív előnye van:
- Bővíti a szókincsünket mert az ízek leírásához új szavakra van szükség.
- Sokkal több fűszert fognak megismerni, amit előszeretettel fognak használni később a saját konyhájukban is.
- Segít kialakítani az egészséges étkezési szokásokat.
- Azt látják, hogy egy jó étel összehozza a családot és ezt az elvet fogják követni ők is ha felnőnek.
Ha igazán különlegességre vágysz, ülj fel az ízek hullámvasútjára és vidd magaddal családtagjaidat, barátaidat és kollégáidat. Meglátod, olyan közös élményben lesz részetek, mely felejthetetlen emlékké fog válni.
(X)
Kapcsolódó cikk: Fűszeres kávé italok és karácsonyi kávékülönlegességek: ünnepi hangulat egy csészében