kedd, április 15, 2025
spot_imgspot_img
spot_img

Neked ajánljuk

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

A legfinomabb húsvéti desszertek, amik mindenkit levesznek a lábáról

Ha húsvét, akkor sonka, kalács, kaszinótojás az ünnepi asztal sztárjai, ám érdemes egy egyszerű, mégis frappán húsvéti desszerttel is készülnöd a délutáni kávé mellé. Ha idén valami újra, mégis könnyen elkészíthető finomságra vágysz, ezek a húsvéti desszertek garantáltan sikert aratnak. Krémesek, illatosak, és kezdőknek is bátran ajánlhatók, gyerekekkel pedig külön öröm lesz a sütés.

Milyen húsvéti desszert a kedvenced?

A húsvéti időszakban a sonka, a fonott kalács és a főtt tojás mellett a húsvéti desszertek is fontos részei az ünnepi hangulatnak. Egy-egy kreatív húsvéti sütemény ugyanis izgalmas színt vihet a családi asztalra. Legyen szó egy habkönnyű répatortáról, illatos kuglófról vagy éppen egy mutatós citromos linzerről, ezek az édességek isteni finomak, és szinte elronthatatlanok is. Az alábbiakban bemutatjuk a legfinomabb kedvenc húsvéti desszert receptjeinket, amelyekért nem győzöd majd bezsebelni a gratulációkat.

A legfinomabb húsvéti desszertek

1. A legpuhább krémes répatorta, az egész család kedvence

Ha azt mondjuk répa, talán nem repesel az örömtől, ugyanakkor a klasszikus répatorta, kicsit felturbózva már mosolyt csalhat az arcodra. A répatorta nem véletlenül vált ikonikus húsvéti desszertté. Szaftos, fűszeres tésztája, és habos krémje mascarponéval tökéletes harmóniát alkot, ami méltán megidézi az ünnepi hangulatot.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 10-12 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 dl olaj
  • 30 dkg reszelt sárgarépa
  • 5 dkg durvára vágott mandula (vagy darált dió)
  • 1 citrom leve (a tészta lazítására)
  • 1 tk fahéj
  • 1 kk gyömbér
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • fél tk szódabikarbóna

Krémhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 tk citromlé
  • 50 dkg mascarpone

Elkészítés:

A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd sorban hozzáadjuk a tojásokat, fűszereket, sütőport és szódabikarbónát. Beleforgatjuk a sárgarépát és a diót. Sütőpapírral bélelt formában 175 °C-on sütjük készre. Optimálisan akkor tudjuk az elkészült tésztát kettévágni könnyen, ha egy kisebb méretű tortaformában sütjük meg. Vagy azt is választhatjuk, hogy két adagban sütjük ki a fenti tésztamennyiséget, így nem szükséges majd elvágni azt később, amikor kihűlt.

A krémhez a vajat és cukrot kihabosítjuk, hozzáadjuk a citromlevet és a mascarponét. A kihűlt tortát megkenjük a krémmel. Ízlés szerint díszíthetjük sárgarépával, mandulával, dióval, vagy éppen húsvéti-tavaszi cukorka díszítéssel is.

Kapcsolódó cikk: Szereted a sárgarépát? Használd kreatívan a konyhában!

húsvéti répatorta recept

2. Tojáslikőrös kuglóf, a szaftos és illatos klasszikus

Korábbi, karácsonyi időszakban közölt receptjeink között természetesen a kuglóf receptet is megtalálhatod. Húsvét alkalmával kicsit újragondoltuk ezt az ikonikus desszertet és mivel mással, mint tojáslikőrrel bolondítjuk meg. Ez a vajjal és tojáslikőrrel készülő kuglóf olyan puha és omlós, hogy húsvéti vendégváró falatnak is mennyei.

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 bögre liszt
  • 2 bögre cukor
  • 1 bögre vaj
  • 4 db tojás
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1,3 bögre tojáslikőr
  • 1 tk sütőpor
  • fél tk szódabikarbóna
  • 1 tk só

Mázhoz:

  • egyharmad bögre vaj
  • háromnegyed bögre porcukor
  • negyed bögre tojáslikőr
  • háromnegyed tk őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, a lisztes és a nedves hozzávalókat külön-külön tálban dolgozzuk össze, egyedül a cukrot keverjük el először a tojásokkal, majd minden hozzávalót fokozatosan összekeverünk. A tésztát kivajazott (vagy szilikon) kuglófformába öntjük, és előmelegített sütőben, légkeverésen 165 °C-on kb. 70 perc alatt megsütjük. A mázat összeolvasztjuk, és a langyos kuglófra csurgatjuk.

Kapcsolódó cikk: Készülj velünk az ünnepekre: az igazán omlós kuglóf titka

Tojáslikőrös kuglóf, a szaftos és illatos klasszikus

3. Citromkrémes diós linzer – a frissítő klasszikus

A dióval és citromos krémmel készült linzer omlós, illatos és igazán tavaszias hangulatot idéz. Ha szeretnéd valóban húsvétira formálni ezt az isteni desszertet, akkor válassz kétféle méretű poharat, először a nagyobbikkal szaggass formákat, amiket tojásra formázol. Minden második ilyen tojásformát a pocakján egy kisebbszájú, például pálinkás pohár szájával lyukassz ki, így a gyönyörő citromos krém díszként tündököl majd a húsvéti desszerteden.

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 125 g porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk sütőpor
  • 175 g hideg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 vaníliarúd belseje (vagy 1 ek vaníliaaroma)

Citromkrémhez:

  • 3 citrom leve és héja
  • 3 egész tojás + 1 sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj

Elkészítés:

A linzertésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk, pihentetjük, majd fent említett módon kiszaggatva, előmelegített sütőben 170 °C-on sütjük. A krémet vízgőz felett sűrűsödésig főzzük, majd vajjal kihabosítjuk. A kihűlt linzerek közé kenjük a citromkrémet, pihentetés után fogyasztjuk.

Kapcsolódó cikk: A sokoldalú spekulatius keksz: gyors, ünnepi receptek

Citromkrémes diós linzer

Miért érdemes saját húsvéti desszerttel előrukkolni?

A húsvéti sütemény a vendégvárás része, ezek az ízek emlékeket idéznek, ünnepi hangulatot varázsolnak a mindennapokba is. Legyen szó egy klasszikus kuglófról, egy puha répatortáról vagy egy friss, citromos linzerről, a cél ugyanaz: mosolyt csalni a szeretteid arcára. Kezdőként is bátran belevághatsz, mert ezek a receptek nem kérnek cukrászdiplomát, csak egy kis lelkesedést és szeretetet. Ráadásul a legtöbb húsvéti desszert az ünnepen kívül bármelyik hétvégén is örömet szerez.

Kapcsolódó cikk: Hagyományos húsvéti ételek, amik nem maradhatnak le az ünnepi asztalról

További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
spot_imgspot_img

Legnépszerűbb TOP10

Töltsd le a Mozaikvilág appot, hogy ne maradj le semmiről!