Ha húsvét, akkor sonka, kalács, kaszinótojás az ünnepi asztal sztárjai, ám érdemes egy egyszerű, mégis frappán húsvéti desszerttel is készülnöd a délutáni kávé mellé. Ha idén valami újra, mégis könnyen elkészíthető finomságra vágysz, ezek a húsvéti desszertek garantáltan sikert aratnak. Krémesek, illatosak, és kezdőknek is bátran ajánlhatók, gyerekekkel pedig külön öröm lesz a sütés.
Milyen húsvéti desszert a kedvenced?
A húsvéti időszakban a sonka, a fonott kalács és a főtt tojás mellett a húsvéti desszertek is fontos részei az ünnepi hangulatnak. Egy-egy kreatív húsvéti sütemény ugyanis izgalmas színt vihet a családi asztalra. Legyen szó egy habkönnyű répatortáról, illatos kuglófról vagy éppen egy mutatós citromos linzerről, ezek az édességek isteni finomak, és szinte elronthatatlanok is. Az alábbiakban bemutatjuk a legfinomabb kedvenc húsvéti desszert receptjeinket, amelyekért nem győzöd majd bezsebelni a gratulációkat.

1. A legpuhább krémes répatorta, az egész család kedvence
Ha azt mondjuk répa, talán nem repesel az örömtől, ugyanakkor a klasszikus répatorta, kicsit felturbózva már mosolyt csalhat az arcodra. A répatorta nem véletlenül vált ikonikus húsvéti desszertté. Szaftos, fűszeres tésztája, és habos krémje mascarponéval tökéletes harmóniát alkot, ami méltán megidézi az ünnepi hangulatot.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg vaj
- 10-12 dkg cukor
- 4 db tojás
- 25 dkg liszt
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 dl olaj
- 30 dkg reszelt sárgarépa
- 5 dkg durvára vágott mandula (vagy darált dió)
- 1 citrom leve (a tészta lazítására)
- 1 tk fahéj
- 1 kk gyömbér
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- fél tk szódabikarbóna
Krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 1 tk citromlé
- 50 dkg mascarpone
Elkészítés:
A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd sorban hozzáadjuk a tojásokat, fűszereket, sütőport és szódabikarbónát. Beleforgatjuk a sárgarépát és a diót. Sütőpapírral bélelt formában 175 °C-on sütjük készre. Optimálisan akkor tudjuk az elkészült tésztát kettévágni könnyen, ha egy kisebb méretű tortaformában sütjük meg. Vagy azt is választhatjuk, hogy két adagban sütjük ki a fenti tésztamennyiséget, így nem szükséges majd elvágni azt később, amikor kihűlt.
A krémhez a vajat és cukrot kihabosítjuk, hozzáadjuk a citromlevet és a mascarponét. A kihűlt tortát megkenjük a krémmel. Ízlés szerint díszíthetjük sárgarépával, mandulával, dióval, vagy éppen húsvéti-tavaszi cukorka díszítéssel is.
Kapcsolódó cikk: Szereted a sárgarépát? Használd kreatívan a konyhában!

2. Tojáslikőrös kuglóf, a szaftos és illatos klasszikus
Korábbi, karácsonyi időszakban közölt receptjeink között természetesen a kuglóf receptet is megtalálhatod. Húsvét alkalmával kicsit újragondoltuk ezt az ikonikus desszertet és mivel mással, mint tojáslikőrrel bolondítjuk meg. Ez a vajjal és tojáslikőrrel készülő kuglóf olyan puha és omlós, hogy húsvéti vendégváró falatnak is mennyei.
Hozzávalók a tésztához:
- 3 bögre liszt
- 2 bögre cukor
- 1 bögre vaj
- 4 db tojás
- 1 ek vaníliakivonat
- 1,3 bögre tojáslikőr
- 1 tk sütőpor
- fél tk szódabikarbóna
- 1 tk só
Mázhoz:
- egyharmad bögre vaj
- háromnegyed bögre porcukor
- negyed bögre tojáslikőr
- háromnegyed tk őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, a lisztes és a nedves hozzávalókat külön-külön tálban dolgozzuk össze, egyedül a cukrot keverjük el először a tojásokkal, majd minden hozzávalót fokozatosan összekeverünk. A tésztát kivajazott (vagy szilikon) kuglófformába öntjük, és előmelegített sütőben, légkeverésen 165 °C-on kb. 70 perc alatt megsütjük. A mázat összeolvasztjuk, és a langyos kuglófra csurgatjuk.
Kapcsolódó cikk: Készülj velünk az ünnepekre: az igazán omlós kuglóf titka

3. Citromkrémes diós linzer – a frissítő klasszikus
A dióval és citromos krémmel készült linzer omlós, illatos és igazán tavaszias hangulatot idéz. Ha szeretnéd valóban húsvétira formálni ezt az isteni desszertet, akkor válassz kétféle méretű poharat, először a nagyobbikkal szaggass formákat, amiket tojásra formázol. Minden második ilyen tojásformát a pocakján egy kisebbszájú, például pálinkás pohár szájával lyukassz ki, így a gyönyörő citromos krém díszként tündököl majd a húsvéti desszerteden.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 125 g porcukor
- 10 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk sütőpor
- 175 g hideg vaj
- 1 db tojás
- 1 vaníliarúd belseje (vagy 1 ek vaníliaaroma)
Citromkrémhez:
- 3 citrom leve és héja
- 3 egész tojás + 1 sárgája
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
Elkészítés:
A linzertésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk, pihentetjük, majd fent említett módon kiszaggatva, előmelegített sütőben 170 °C-on sütjük. A krémet vízgőz felett sűrűsödésig főzzük, majd vajjal kihabosítjuk. A kihűlt linzerek közé kenjük a citromkrémet, pihentetés után fogyasztjuk.
Kapcsolódó cikk: A sokoldalú spekulatius keksz: gyors, ünnepi receptek

Miért érdemes saját húsvéti desszerttel előrukkolni?
A húsvéti sütemény a vendégvárás része, ezek az ízek emlékeket idéznek, ünnepi hangulatot varázsolnak a mindennapokba is. Legyen szó egy klasszikus kuglófról, egy puha répatortáról vagy egy friss, citromos linzerről, a cél ugyanaz: mosolyt csalni a szeretteid arcára. Kezdőként is bátran belevághatsz, mert ezek a receptek nem kérnek cukrászdiplomát, csak egy kis lelkesedést és szeretetet. Ráadásul a legtöbb húsvéti desszert az ünnepen kívül bármelyik hétvégén is örömet szerez.
Kapcsolódó cikk: Hagyományos húsvéti ételek, amik nem maradhatnak le az ünnepi asztalról