kedd, április 15, 2025
spot_imgspot_img
spot_img

Neked ajánljuk

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

A spenót egy kincs: ezért fogyaszd gyakrabban

A spenót egy igazi szuperélelmiszer, amely rendkívül tápláló, és könnyen beépíthető a mindennapi étkezésekbe is. A rohanó hétköznapokban különösen fontos, hogy gyorsan elkészíthető, mégis egészséges fogásokat válassz, a spenót pedig pontosan ilyen. Cikkünkben megmutatjuk, milyen jótékony hatásokkal bír, és hogyan használhatod fel változatosan a konyhádban.

Melyek a spenót jótékony tulajdonságai?

A spenót valódi vitaminbomba, amely rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz. A benne található A-, C-, E-, K- és B-vitaminok mellett ásványi anyagokban is, többek között vasban, magnéziumban és kalciumban gazdag. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíti a sejtek regenerációját, leköti a szervezetben előforduló káros szabadgyököket és erősíti az immunrendszert.

1. Támogatja a szív- és az érrendszer egészségét

A spenót egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segíthet a szívbetegségek megelőzésében. Magas kálium- és nitráttartalma elősegíti a vérnyomás szabályozását, csökkenti a koleszterinszintet, és hozzájárul az egészséges keringés fenntartásához.

2. Erősíti az immunrendszert

A spenótban található C-vitamin és béta-karotin hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Segíti a szervezet védekezőképességét a kórokozók ellen, így csökkentheti a fertőzések és a megfázások kockázatát.

3. Hozzájárul a szem egészségéhez

A spenót lutein- és zeaxantintartalma segít megőrizni a szem egészségét és csökkentheti az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.

4. Támogatja a csontok erősségét

A spenótban lévő K-vitamin és kalcium elengedhetetlen a csontok megfelelő fejlődéséhez és védelméhez.

5. Segít az egészséges emésztés fenntartásában

Magas rosttartalmának köszönhetően a spenót elősegíti az egészséges emésztést és a bélrendszer megfelelő működését.

spenót receptek

Kíváncsi vagy, milyen sokoldalú alapanyag a spenót? Elhoztuk kedvenc receptjeinket!

Ha eddig nem voltál spenótrajongó, ezek a receptek garantáltan megváltoztatják a véleményedet. Könnyen elkészíthetőek, táplálóak és gazda ízviláguk miatt egész családod és barátaid is imádni fogják.

1. Szuperkrémes spenótfőzelék, alaprecept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 100 g zsemle vagy kenyérbél
  • 800 ml tej
  • 500 g friss spenót (választhatsz mélyhűtött parajt is)
  • 25 g finomliszt
  • 3 ek napraforgóolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A kenyérbélt vagy zsemlét tépkedd kisebb darabokra, önts rá annyi tejet, amennyi ellepi, és hagyd állni, hogy megszívja magát.
  2. Ha friss spenótot használsz, távolítsd el a levelek főereit, majd enyhén sós vízben főzd elő 15 percig, és szűrd le. Fagyasztott spenót esetén egyszerűen olvaszd ki azt.
  3. Egy lábasban készíts rántást az olajból, a lisztből és a zúzott fokhagymából.
  4. Add hozzá a spenótot és a kenyérbéllel együtt dolgozd össze.
  5. Öntsd fel a maradék tejjel, sózd, borsozd, majd amikor kellően összefőzted az alapanyagokat, gondosan turmixold le, hogy selymes állagot kapj.
  6. Forralj rajta még egyet, és szükség esetén hígítsd vízzel.
  7. Főtt tojással, virslivel, fasírttal vagy főtt/pirított burgonyával tálald.

Kapcsolódó cikk: Ezért szeretjük a főzelékeket – Gyors vacsoratippek hétköznapokra

krémes spenótfőzelék recept

2. Spenótos rakott palacsinta

Hozzávalók a palacsintatésztához:

Hozzávalók a spenótos töltelékhez:

  • 500 g spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 250 g mascarpone
  • 1 csipet szerecsendió
  • 150 g sajt
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A palacsintatésztához keverd össze a lisztet és a cukrot, majd a tojásokat egy csipet sóval habosítsd fel.
  2. Add hozzá a tejet, a vizet és az olajat, majd jól keverd el.
  3. Forró palacsintasütőben süss vékony palacsintákat.
  4. A spenótot fonnyaszd meg egy serpenyőben olívaolajon, majd add hozzá a fokhagymát, a sót és a szerecsendiót.
  5. Keverd össze a mascarponéval, majd ezzel töltsd meg a palacsintákat, és rétegezd egymásra, az egyes rétegeket külön reszelt sajttal is megszórva.
  6. 180°C-on 15 percig süsd össze a rétegeket.

Kapcsolódó cikk: Palacsinta kisokos: a tökéletes tészta titkai és a legnépszerűbb palacsinta receptek

spenótos palacsinta recept

3. Spenótos-ricottás csirkerolád

Hozzávalók (2 személyre):

Elkészítés:

  1. A csirkemellet klopfold ki, majd mindkét oldalán sózd, borsozd meg.
  2. Egy tálban keverd össze a ricottát, az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a tojást.
  3. A csirkemelleket terítsd ki egy vágódeszkára, majd szórd rá a bébispenótot és kend meg a ricottás krémmel.
  4. Óvatosan tekerd fel a szeleteket, majd helyezd egy kiolajozott tepsibe.
  5. Locsold meg olívaolajjal, reszeld rá a sajtot, és fedd le alufóliával.
  6. 180°C-on 35-40 percig süsd, majd fólia nélkül pirítsd még 5 percig.
  7. Főtt rizzsel vagy friss salátával tálald.

Kapcsolódó cikk: Gyors és finom vacsoraötletek, amiket mindenki imád

spenótos ricottás csirke recept

4. Spenótos humusz

Hozzávalók (4 személyre):

  • 450 g csicseriborsó (konzerv)
  • 60 g tahini (szezámmagkrém)
  • 1 ek olívaolaj
  • 40 g spenót (leveles)
  • 1 ek. petrezselyem (friss)
  • 1 darab citrom
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél tk. római kömény
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A csicseriborsót szűrd le, de tegyél félre a levéből fél decit.
  2. A fokhagymát tisztítsd meg és zúzd össze, az újhagymát vágd össze. A citromnak facsard ki a levét, a petrezselymet aprítsd össze.
  3. Tedd bele a hozzávalókat egy aprítógépbe, majd pürésítsd krémesre. Ha szükséges, a félretett csicseris lével hígítsd.
  4. Kóstold meg, ízlés szerint sózd. Tedd hűtőbe tálalásig.

Kapcsolódó cikk: Csicseriborsó, az igazán sokoldalú tápanyagbomba

spenótos humusz recept

5. Spenótos-tejszínes penne tagliatelle

Ha valami könnyen elkészíthető, mégis tartalmas, gyors vacsorára vágysz, válaszd ezt az egytálételt.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500g tagliatelle tészta (választhatsz nyugodtan penne, szarvacska, fusilli, vagy akár spaghetti tésztát, vagy akár gnocchit is)
  • 400 g spenót (fagyasztott is lehet)
  • 350 ml főzőtejszín
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 200 g reszelt sajt (trappista, gouda, cheddar, vagy akár mozzarella is lehet)
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Olvaszd ki a spenótot, ízesítsd a sóval és a zúzott fokhagymával egy serpenyőben.
  2. Egy másik lábasban főzd ki a tésztát a csomagoláson jelzett instrukcióknak megfelelően.
  3. Ha már keverhető állagú a spenótod, akkor add hozzá a szerecsendiós tejszínt, és főzd együtt 10-12 percig.
  4. Amikor ’al dente’ megfőtt a tészta, akkor keverd össze a spenóttal.

Tipp: a tejszínes spenót fogások egyébként remekül működnek a sült lazaccal, így, ha szereted ezt a tengeri halat, érdemes kipróbálnod, hogy ehhez a mennyiséghez, körülbelül 500 g lazacot a bőrétől megtisztítva, olajon megsütve, darabosan belekeversz. Igazi ínyenc fogás!

Kapcsolódó cikk: Lazac, az egészségtudatos ínyencek titkos fegyvere

Spenótos-tejszínes penne tagliatelle recept

+1 meglepetés: Spenótos zöld supersmoothie

Mivel még makacsul tartja magát a hidegebb, megfázósabb időszak, ezért érdemes kipróbálnod ezt a bombasztikus, kevés összetevős, bármikor elkészíthető smoothiet.

Hozzávalók (2 adag):

  • 4-5 marék spenót (bébispenótból lehet kicsit több)
  • arasznyi kígyóuborka
  • 2-3 db kivi
  • 1 citrom leve
  • 2 hajtás az egész szárzellerből
  • 7 dl folyadék (2 dl víz, 5 dl növényi tej)

Elkészítés:

  1. Mosd meg a spenótot, tedd az aprítógépbe.
  2. Hámozd meg és vágd fel az uborkát, a kivit, darabold fel a szárzellert és a megmosott citrom levét is facsard bele.
  3. Öntsd fel a folyadékkal, majd turmixold össze a smoothie alapanyagait és fogyaszd egészséggel.
  4. Hűtőben tárolva 2 napon belül fogyaszd el.

Kapcsolódó cikk: Felturbóznád a szervezeted? Készíts immunerősítő smoothie-kat

Spenótos zöld supersmoothie

Miért érdemes újragondolnod, amit eddig tudtál a spenótról?

Te is utoljára a menzán ettél spenótot, vagy a nagymamád kedvéért gyerekkorodban? Ha eddig csak ritkán került a tányérodra, érdemes új módokat keresned a beillesztésére, mert számos jótékony egészségügyi hatással van szervezetedre. Ezek a receptek garantáltan segítenek abban, hogy rendszeresen fogyaszd ezt a tápanyagokban gazdag zöldséget.

Kísérletezz bátran, és élvezd a spenót jótékony hatásait, na meg mennyei ízét.

Kapcsolódó cikk: Olajspray a konyhában: Egészségesebb és gazdaságosabb főzés egyetlen fújással!

További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
spot_imgspot_img

Legnépszerűbb TOP10

Töltsd le a Mozaikvilág appot, hogy ne maradj le semmiről!