A spenót egy igazi szuperélelmiszer, amely rendkívül tápláló, és könnyen beépíthető a mindennapi étkezésekbe is. A rohanó hétköznapokban különösen fontos, hogy gyorsan elkészíthető, mégis egészséges fogásokat válassz, a spenót pedig pontosan ilyen. Cikkünkben megmutatjuk, milyen jótékony hatásokkal bír, és hogyan használhatod fel változatosan a konyhádban.
Melyek a spenót jótékony tulajdonságai?
A spenót valódi vitaminbomba, amely rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz. A benne található A-, C-, E-, K- és B-vitaminok mellett ásványi anyagokban is, többek között vasban, magnéziumban és kalciumban gazdag. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíti a sejtek regenerációját, leköti a szervezetben előforduló káros szabadgyököket és erősíti az immunrendszert.
1. Támogatja a szív- és az érrendszer egészségét
A spenót egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segíthet a szívbetegségek megelőzésében. Magas kálium- és nitráttartalma elősegíti a vérnyomás szabályozását, csökkenti a koleszterinszintet, és hozzájárul az egészséges keringés fenntartásához.
2. Erősíti az immunrendszert
A spenótban található C-vitamin és béta-karotin hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Segíti a szervezet védekezőképességét a kórokozók ellen, így csökkentheti a fertőzések és a megfázások kockázatát.
3. Hozzájárul a szem egészségéhez
A spenót lutein- és zeaxantintartalma segít megőrizni a szem egészségét és csökkentheti az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.
4. Támogatja a csontok erősségét
A spenótban lévő K-vitamin és kalcium elengedhetetlen a csontok megfelelő fejlődéséhez és védelméhez.
5. Segít az egészséges emésztés fenntartásában
Magas rosttartalmának köszönhetően a spenót elősegíti az egészséges emésztést és a bélrendszer megfelelő működését.

Kíváncsi vagy, milyen sokoldalú alapanyag a spenót? Elhoztuk kedvenc receptjeinket!
Ha eddig nem voltál spenótrajongó, ezek a receptek garantáltan megváltoztatják a véleményedet. Könnyen elkészíthetőek, táplálóak és gazda ízviláguk miatt egész családod és barátaid is imádni fogják.
1. Szuperkrémes spenótfőzelék, alaprecept
Hozzávalók (4 személyre):
- 100 g zsemle vagy kenyérbél
- 800 ml tej
- 500 g friss spenót (választhatsz mélyhűtött parajt is)
- 25 g finomliszt
- 3 ek napraforgóolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A kenyérbélt vagy zsemlét tépkedd kisebb darabokra, önts rá annyi tejet, amennyi ellepi, és hagyd állni, hogy megszívja magát.
- Ha friss spenótot használsz, távolítsd el a levelek főereit, majd enyhén sós vízben főzd elő 15 percig, és szűrd le. Fagyasztott spenót esetén egyszerűen olvaszd ki azt.
- Egy lábasban készíts rántást az olajból, a lisztből és a zúzott fokhagymából.
- Add hozzá a spenótot és a kenyérbéllel együtt dolgozd össze.
- Öntsd fel a maradék tejjel, sózd, borsozd, majd amikor kellően összefőzted az alapanyagokat, gondosan turmixold le, hogy selymes állagot kapj.
- Forralj rajta még egyet, és szükség esetén hígítsd vízzel.
- Főtt tojással, virslivel, fasírttal vagy főtt/pirított burgonyával tálald.
Kapcsolódó cikk: Ezért szeretjük a főzelékeket – Gyors vacsoratippek hétköznapokra

2. Spenótos rakott palacsinta
Hozzávalók a palacsintatésztához:
- 400 g finomliszt
- 20 g cukor
- 4 db tojás
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- 1 dl napraforgóolaj
- 1 csipet só
Hozzávalók a spenótos töltelékhez:
- 500 g spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 250 g mascarpone
- 1 csipet szerecsendió
- 150 g sajt
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A palacsintatésztához keverd össze a lisztet és a cukrot, majd a tojásokat egy csipet sóval habosítsd fel.
- Add hozzá a tejet, a vizet és az olajat, majd jól keverd el.
- Forró palacsintasütőben süss vékony palacsintákat.
- A spenótot fonnyaszd meg egy serpenyőben olívaolajon, majd add hozzá a fokhagymát, a sót és a szerecsendiót.
- Keverd össze a mascarponéval, majd ezzel töltsd meg a palacsintákat, és rétegezd egymásra, az egyes rétegeket külön reszelt sajttal is megszórva.
- 180°C-on 15 percig süsd össze a rétegeket.
Kapcsolódó cikk: Palacsinta kisokos: a tökéletes tészta titkai és a legnépszerűbb palacsinta receptek

3. Spenótos-ricottás csirkerolád
Hozzávalók (2 személyre):
- 1 db csirkemellfilé
- só, bors ízlés szerint
- 250 g ricotta
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 50 g bébispenót
- 2 ek olívaolaj
- 50 g edami sajt
Elkészítés:
- A csirkemellet klopfold ki, majd mindkét oldalán sózd, borsozd meg.
- Egy tálban keverd össze a ricottát, az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a tojást.
- A csirkemelleket terítsd ki egy vágódeszkára, majd szórd rá a bébispenótot és kend meg a ricottás krémmel.
- Óvatosan tekerd fel a szeleteket, majd helyezd egy kiolajozott tepsibe.
- Locsold meg olívaolajjal, reszeld rá a sajtot, és fedd le alufóliával.
- 180°C-on 35-40 percig süsd, majd fólia nélkül pirítsd még 5 percig.
- Főtt rizzsel vagy friss salátával tálald.
Kapcsolódó cikk: Gyors és finom vacsoraötletek, amiket mindenki imád

4. Spenótos humusz
Hozzávalók (4 személyre):
- 450 g csicseriborsó (konzerv)
- 60 g tahini (szezámmagkrém)
- 1 ek olívaolaj
- 40 g spenót (leveles)
- 1 ek. petrezselyem (friss)
- 1 darab citrom
- 1 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél tk. római kömény
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A csicseriborsót szűrd le, de tegyél félre a levéből fél decit.
- A fokhagymát tisztítsd meg és zúzd össze, az újhagymát vágd össze. A citromnak facsard ki a levét, a petrezselymet aprítsd össze.
- Tedd bele a hozzávalókat egy aprítógépbe, majd pürésítsd krémesre. Ha szükséges, a félretett csicseris lével hígítsd.
- Kóstold meg, ízlés szerint sózd. Tedd hűtőbe tálalásig.
Kapcsolódó cikk: Csicseriborsó, az igazán sokoldalú tápanyagbomba

5. Spenótos-tejszínes penne tagliatelle
Ha valami könnyen elkészíthető, mégis tartalmas, gyors vacsorára vágysz, válaszd ezt az egytálételt.
Hozzávalók (4 személyre):
- 500g tagliatelle tészta (választhatsz nyugodtan penne, szarvacska, fusilli, vagy akár spaghetti tésztát, vagy akár gnocchit is)
- 400 g spenót (fagyasztott is lehet)
- 350 ml főzőtejszín
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 200 g reszelt sajt (trappista, gouda, cheddar, vagy akár mozzarella is lehet)
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
- Olvaszd ki a spenótot, ízesítsd a sóval és a zúzott fokhagymával egy serpenyőben.
- Egy másik lábasban főzd ki a tésztát a csomagoláson jelzett instrukcióknak megfelelően.
- Ha már keverhető állagú a spenótod, akkor add hozzá a szerecsendiós tejszínt, és főzd együtt 10-12 percig.
- Amikor ’al dente’ megfőtt a tészta, akkor keverd össze a spenóttal.
Tipp: a tejszínes spenót fogások egyébként remekül működnek a sült lazaccal, így, ha szereted ezt a tengeri halat, érdemes kipróbálnod, hogy ehhez a mennyiséghez, körülbelül 500 g lazacot a bőrétől megtisztítva, olajon megsütve, darabosan belekeversz. Igazi ínyenc fogás!
Kapcsolódó cikk: Lazac, az egészségtudatos ínyencek titkos fegyvere

+1 meglepetés: Spenótos zöld supersmoothie
Mivel még makacsul tartja magát a hidegebb, megfázósabb időszak, ezért érdemes kipróbálnod ezt a bombasztikus, kevés összetevős, bármikor elkészíthető smoothiet.
Hozzávalók (2 adag):
- 4-5 marék spenót (bébispenótból lehet kicsit több)
- arasznyi kígyóuborka
- 2-3 db kivi
- 1 citrom leve
- 2 hajtás az egész szárzellerből
- 7 dl folyadék (2 dl víz, 5 dl növényi tej)
Elkészítés:
- Mosd meg a spenótot, tedd az aprítógépbe.
- Hámozd meg és vágd fel az uborkát, a kivit, darabold fel a szárzellert és a megmosott citrom levét is facsard bele.
- Öntsd fel a folyadékkal, majd turmixold össze a smoothie alapanyagait és fogyaszd egészséggel.
- Hűtőben tárolva 2 napon belül fogyaszd el.
Kapcsolódó cikk: Felturbóznád a szervezeted? Készíts immunerősítő smoothie-kat

Miért érdemes újragondolnod, amit eddig tudtál a spenótról?
Te is utoljára a menzán ettél spenótot, vagy a nagymamád kedvéért gyerekkorodban? Ha eddig csak ritkán került a tányérodra, érdemes új módokat keresned a beillesztésére, mert számos jótékony egészségügyi hatással van szervezetedre. Ezek a receptek garantáltan segítenek abban, hogy rendszeresen fogyaszd ezt a tápanyagokban gazdag zöldséget.
Kísérletezz bátran, és élvezd a spenót jótékony hatásait, na meg mennyei ízét.
Kapcsolódó cikk: Olajspray a konyhában: Egészségesebb és gazdaságosabb főzés egyetlen fújással!