péntek, február 28, 2025
spot_imgspot_img
spot_img

Neked ajánljuk

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

Csicseriborsó, az igazán sokoldalú tápanyagbomba

A csicseriborsó az egyik legértékesebb növényi fehérjeforrás, amely finom íze mellett laktató is, továbbá számos egészségügyi előnye ismert. Elkészítheted humuszként, egy tartalmas egytálételként vagy egy gyors krémleves formájában: ez a szuperélelmiszer igazi kincs a konyhában. Ismerd meg a csicseriborsó jótékony hatásait, és meríts ihletet izgalmas felhasználási módjaiból.

Miért érdemes rendszeresen csicseriborsót fogyasztani?

A csicseriborsó nem véletlenül vált az egészségtudatos étrend egyik alappillérévé. Ez a hüvelyes rendkívül tápláló, segíti az emésztést, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és hosszú időre teltségérzetet biztosít.

1. Gazdag fehérjében és rostban

A csicseriborsó kiváló növényi fehérjeforrás, ezért ideális választás vegetáriánusok és vegánok számára is. Egy csésze főtt csicseriborsó körülbelül 15 gramm fehérjét tartalmaz, ami egy könnyed húsmentes étrendhez is elegendő. Ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az egészséges emésztést és hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

2. Segíti az emésztést

A rostokban gazdag élelmiszerek, mint a csicseriborsó, segítenek fenntartani a bélrendszer egészségét és megelőzni az esetleges emésztési problémákat. Egyetlen csésze csicseriborsó az ajánlott napi rostmennyiség közel felét magában foglalja, ezáltal elősegíti a rendszeres bélmozgást és csökkenti a puffadás esélyét.

céklás csicseriborsó humusz

3. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A rendszeres csicseriborsó-fogyasztás hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Egy tudományos tanulmány szerint napi egy adag csicseriborsó akár 5%-kal csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterinszintet, ezáltal mérsékelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Olvastad már a brokkoliról szóló cikkünket? Ennek a szuperélelmiszernek is hasonló jótékony hatásai ismertek.

4. Stabilizálja a vércukorszintet

A csicseriborsó alacsony glikémiás indexszel rendelkező növény, vagyis lassan szívódik fel a szervezetben, így segít megelőzni a vércukorszint ingadozását. Ez különösen előnyös lehet cukorbetegek számára, de azoknak is, akik szeretnék elkerülni az éhségrohamokat és a hirtelen energiazuhanásokat.

5. Támogatja a bőr egészségét

Az esszenciális zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag csicseriborsó jótékony hatással van a bőr állapotára. A benne található béta-karotin védi a bőrsejteket a káros szabad gyököktől, míg a magas E-vitamin-tartalom hozzájárul a fiatalos megjelenéshez.

Kapcsolódó cikk: A bőröd órája – Így változik a bőr egy nap alatt

csicseriborsó hatása, receptek

Hogyan tudod felhasználni a csicseriborsót a konyhában?

A csicseriborsó egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül sokféleképpen elkészíthető. Legyen szó levesről, salátáról, püréről (humusz) vagy ropogós falatkákról, ez az alapanyag mindig a kedvenceid közé fog tartozni.

Kíváncsi vagy a legjobb csicseriborsós receptekre? Görgess tovább!

1. Klasszikus humusz

A humusz a Közel-Kelet egyik legismertebb étele, amely tökéletes kiegészítője lehet szendvicseknek, salátáknak vagy egyszerűen zöldségek mellé mártogatósként. Most megmutatjuk, mi az otthon is elkészíthető házi humusz receptje.

Hozzávalók:

  • 400 g (1 konzerv) csicseriborsó, lecsepegtetve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 ek tahini (szezámpaszta)
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk római kömény
  • ½ tk só
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek hideg víz (a krémesebb állagért)

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót tedd egy aprítógépbe, és pürésítsd simára.
  2. Ha túl sűrű a krém, adj hozzá még egy kevés vizet vagy olívaolajat.
  3. Tálalás előtt ízlés szerint szórd meg füstölt paprikával és locsold meg egy kevés olívaolajjal.

Tipp: Milyen zöldségeket szeretsz? Nyugodtan dúsítsd a klasszikus humuszt céklával vagy répával, ha szereted, igazán pikáns variációkat alkothatsz. Merj kísérletezni!

klasszikus csicseriborsó humusz recept

2. Csicseriborsó-krémleves

Ha egy tartalmas, mégis könnyű levesre vágysz, a csicseriborsó tökéletes alapanyag.

Hozzávalók:

  • 400 g (1 konzerv) csicseriborsó, lecsepegtetve
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé (ennek hiányában nyugodtan használ leveskockát)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 csepp lime vagy citromlé (tálaláskor)

Elkészítés:

  1. Az olívaolajon dinszteld meg a felaprított hagymát és fokhagymát.
  2. Add hozzá a csicseriborsót és az alaplevet, majd főzd 15 percig.
  3. Turmixold simára, keverd hozzá a tejszínt, majd forrald fel.
  4. Tálaláskor csepegtess rá lime- vagy citromlevet.

Kapcsolódó cikk: A 7 legfinomabb őszi krémleves, amit otthon is elkészíthetsz

csicseriborsó krémleves recept

3. Gyors spenótos-csicseris egytálétel

Ez a fogás remek választás egy rohanós hétköznap estén, hiszen negyedóra alatt elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 400 g (1 konzerv) csicseriborsó, lecsepegtetve
  • 80 g friss spenót
  • 100 g kecskesajt
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az olívaolajat forrósítsd fel, majd dobd rá a lecsepegtetett csicseriborsót, ügyelj rá, hogy ne égjen meg.
  2. Pirítsd 10-15 percig, majd add hozzá a spenótot, és sózd, borsozd.
  3. Amikor a spenót kissé összeesett, vedd le a tűzről, és morzsold rá a kecskesajtot.

Tipp: mivel a spenóthoz és a csicseriborsóhoz is remekül passzol a fokhagyma, ízlés szerint akár 2 gerezdet is belezúzhatsz, mikor a csicseriborsóra ráteszed a spenótot. Egészségedre!

csicseriborsós spenótos egytálétel recept

4. Falafel (Csicseriborsó-fasírt)

Az a legjobb egy ilyen növényi fehérjeforrásban, mint a csicseriborsó, hogy még fasírt alapanyagként is használható. Pontosabban a klasszikus falafel golyót is ebből tudod, ízlésed szerint elkészíteni. A fasírtról szóló cikkünkben megtalálod a pontos receptjét.

falafel recept

Miért dönts a csicseriborsó mellett?

A csicseriborsó egy igazi szuperélelmiszer, amely finom, rendkívül tápláló és egészséges is. Magas fehérje- és rosttartalma révén segít fenntartani az energiaszintet és hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ráadásul sokoldalúan elkészíthető: akár egy könnyű humuszt, egy tartalmas levest vagy egy gyors egytálételt készítesz belőle, biztosan imádni fogod a végeredményt. Próbáld ki a recepteket, és kedveskedj mennyei vendégváró fogásokkal belőle hétköznapokon is.

Kapcsolódó cikk: Miért imádjuk a fasírtot? – Bármikor előkapható fasírt recept

További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
spot_imgspot_img

Legnépszerűbb TOP10

Töltsd le a Mozaikvilág appot, hogy ne maradj le semmiről!