A kókusz nem csupán egy egzotikus finomság, hanem az egészséges táplálkozás egyik kiemelkedő alapanyaga. Érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe, hiszen számos jótékony hatással bír az immunerősítés, a bélflóra támogatása vagy éppen bőrápolás terén. Emellett a kókusz különleges íze süteményekben is verhetetlen, hoztunk is néhány ellenállhatatlan receptet.
Miért érdemes kókuszt fogyasztani?
A kókuszdió elsősorban Délkelet-Ázsiában, a Csendes-óceáni szigeteken és Indiában őshonos, de mára trópusi éghajlatú országokban világszerte termesztik. A gyümölcs minden része hasznosítható: a friss húsból kókuszreszelék vagy tej készül, az olaj kiváló sütéshez, míg a víz frissítő italként fogyasztható.

A kókusz fogyasztása, akár kókusztej, -olaj vagy a gyümölcs formájában, számos előnnyel rendelkezik:
Támogatja az immunrendszert: antibakteriális és vírusellenes hatású laurinsavat tartalmaz.
Energiát ad: közepes láncú zsírsavjai könnyen emészthetőek, gyorsan energiává alakulnak.
Javítja az emésztést: segíti a bélflóra egyensúlyát, elősegíti a jobb tápanyagfelszívódást.
Csökkenti a gyulladásokat: antioxidáns hatású összetevői révén gyulladáscsökkentőként is jól működik.
Jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre: segíti a „jó” koleszterinszint növelésében.
A kókusz jótékony hatásai mellett az egyik legnagyobb előnye, hogy számos módon felhasználható a konyhában. Legyen szó édességekről, smoothiek-ról vagy főételekről, a kókusz sokoldalúsága miatt mindig jó választás.
A kókusz különösen kedvelt a laktózmentes étrendet követők, vegánok és egészségtudatos fogyasztók körében, mivel természetes íze és állaga számos hagyományos alapanyagot képes helyettesíteni.
Kapcsolódó cikk: Felturbóznád a szervezeted? Készíts immunerősítő smoothie-kat

Kíváncsi vagy a legínycsiklandóbb kókuszos sütik receptjeire? Mutatjuk őket!
Ha szereted a kókuszt, ezeket a desszerteket imádni fogod. Egyszerűek, finomak, és minden alkalomra tökéletesek.
1. Kókuszos-kekszes kocka
Ez a sütemény gyorsan elkészíthető és garantáltan elnyeri minden édesszájú tetszését.
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 3 ek liszt
- 5 ek kristálycukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk étkezési zselatin
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg apróra tördelt háztartási keksz
- 1,5 dl víz
- 10 dkg kristálycukor
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg margarin
- rumaroma ízlés szerint
Elkészítés:
- A lisztet és a tejet csomómentesen keverd el, majd add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot.
- Főzd fel, majd keverd hozzá a kókuszreszeléket és a zselatint.
- A másik keverékhez főzd fel egy másik lábasban a vizet, cukrot, kakaóport és a margarint, majd keverd bele a kekszet és rumaromát.
- Bélelj ki egy tepsit folpackkal, majd rétegezd a kókuszos és a kakaós keveréket.
- Tedd hűtőbe egy éjszakára, majd vágd kockákra és szórd meg tálalás előtt kókuszreszelékkel.
Kapcsolódó cikk: Ellenállhatatlan amerikai édességek, amiket meg kell kóstolnod!

2. Kókuszos hólabda (Kozáksapka)
A klasszikus nagymamaféle sütemény, amelyet szinte mindenki szeret, elkészíteni azonban már kevesen mernek. Ne félj ettől a kókuszos édességtől sem, elhoztuk a legtutibb receptet ma Neked.
Hozzávalók:
Piskóta:
- 5 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 6 g sütőpor
Krém:
- 1,5 dl kókusztej
- 12 g étkezési keményítő
- 10 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 2 ek kókusztejpor
Díszítés:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg étcsokoládé
- 0,6 dl tejszín
- 2 tk. étolaj
Elkészítés:
- A piskótát készítsd el a hozzávalókból és légkeverésen 180 fokon süsd ki, majd amikor kicsit kihűlt, szaggass belőle köröket.
- A krémhez a kókusztejet melegítsd fel, sűrítsd be a keményítővel, majd keverd ki a cukorral és a vajjal.
- A piskótalapokat töltsd meg a krémmel, majd az oldalát forgasd kókuszreszelékbe.
- A csokoládét olvaszd fel, és csorgasd rá a sütemény tetejére.

3. Kókuszos-csokis banánkenyér
Tökéletes reggelire vagy akár délutáni nassolnivalónak, esetleg kávé mellé.
Hozzávalók:
- 100 g liszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 50 g kókuszreszelék
- 1 tk sütőpor
- 1 kk őrölt fahéj
- 50 g étcsokoládé
- 150 g érett banán
- 120 g nádcukor
- 2 db tojás
- 100 g natúr joghurt
- 0,5 dl olaj
Elkészítés:
- A száraz és nedves hozzávalókat keverd össze külön-külön tálakban, majd egyesítsd őket.
- Egy olajjal kikent formában, előmelegített sütőben 180°C-on kb. 50 percig süsd, légkeverésen.
- Felszeletelve kínáld, akár mogyoróvajjal is.
Kapcsolódó cikk: 10 ok, amiért érdemes több banánt enni – és 3 szuper banános recept

4. Klasszikus kókuszgolyó
Ha gyorsan szeretnél valami isteni édességet készíteni, válaszd a kókuszgolyót.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált keksz
- 3 ek kakaópor
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 8 ek. lekvár
- 1 dl kávé
- 50 ml rumaroma
- 1 cs vaníliás cukor
- 30 dkg meggybefőtt (magozott)
- 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
- Az alapanyagokat gyúrd össze, formázz a masszából golyókat, a közepébe egy-egy meggyet nyomkodj bele.
- Forgasd meg a golyókat kókuszreszelékben, majd hűtőben pihentesd őket.

5. Kókuszos zabkeksz dióval és mazsolával
Egészséges és tápláló nassolnivaló, amit bárhova és bármikor magaddal vihetsz.
Hozzávalók:
- 18 dkg zabpehely (válassz akár gluténmentes verziót)
- 0,5 dl tej
- 15 dkg liszt
- 5 g sütőpor
- 1 kk fahéj
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 7 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg darált dió
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat keverd össze egy tálban, majd add hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot.
- Pihentesd a hűtőben min. 1 órát, majd formázz belőle golyókat, nyomkodd őket egy sütőpapírral bélelt tepsira és előmelegített sütőben, 175°C-on 10-12 percig süsd készre a kekszeket.
Kapcsolódó cikk: Mindent a zabpehelyről és a zabkorpáról

+1 meglepetés recept a raffaello szerelmeseinek
Túrós kókuszgolyó
Szereted a raffaellot? Akkor a túrós „változatát” imádni fogod. Sokféle verziója létezik ennek a páratlan édességnek, mi a kedvencünket hoztuk ma el Neked. Próbáld ki!
- 25 dkg krémtúró
- 12 dkg porcukor
- 1 dl natúr joghurt
- 15 dkg kókuszreszelék
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db citrom (reszelt héja)
- kb.15-20 szem mandula (attól függően, mekkora golyókat formázol a masszából)
Elkészítés:
- Egy tálban villával törd át a túrót, add hozzá a cukrokat. A kókuszreszelékből tegyél félre egy keveset, a többit add hozzá a keverékhez. Ezután mosd meg és töröld szárazra a citromot, és add hozzá a masszához a lereszelt a héját.
- A hozzávalókat alaposan gyúrd össze, majd formázz belőle kis gombócokat, amikbe egy-egy szem mandula is kerülhet.
- A végén a golyókat hempergesd meg a maradék kókuszreszelékben.

Miért egyél több kókuszt a hétköznapokon?
A kókusz fent említett jótékony hatásai és konyhai alapanyagként elismert sokoldalúsága miatt érdemes beépíteni az étrendünkbe. Ezek a sütemények pedig garantáltan feldobják a napodat, családod és barátaid is hálásak lesznek érte.
Kapcsolódó cikk: Ünnepeld velünk a tiramisu világnapját! A legjobb tiramisu receptek