A lasagne nem csupán egy rétegezett tésztaétel. Ez a fogás történelmet mesél, régiókat köt össze, és minden egyes falatjában egy olasz családi tradíció vagy ünnepi emlék rejlik. Merülj el az évszázadokon átívelő lasagne-világban, és találd meg a saját kedvenced!
Ismered a lasagne történetét?
A lasagne nem véletlenül vált a világ egyik legismertebb és legkedveltebb fogásává. Egyszerre testesíti meg az otthon melegét, az ünnepi asztalok gazdagságát és a mediterrán életörömöt. Ám amit ma sokan csak egy paradicsomos-húsos, sajtos csodaként ismernek, valójában egy egészen különleges történettel bíró étel, amely a római kortól egészen a modern családi vacsorákig ível.
Honnan ered a lasagne?
Bár az első ismert utalás a „laganum” nevű ételre az i. e. 1. századból származik, valószínű, hogy ez még nem hasonlított a mai lasagnéra. Akkoriban a tészta inkább vékony kenyérféle volt, amelyet sütöttek vagy főztek, és nem töltöttek meg. A főtt tészta formája – ahogyan azt ma ismerjük – csak a középkorban vált elterjedtté. A korai változatoknál nem volt egységes recept. Az úgynevezett „mohó szerzetes lasagne”-ban például csupán vízzel és liszttel kevert tészta, húsleves vagy reszelt sajt szerepelt. A reneszánsz idején azonban a tojásos tészták és a sült, réteges változatok is megjelentek, különböző húsokkal, tojással, sajtokkal és fűszerekkel gazdagítva.

Milyen lasagne típusok léteznek?
Most, hogy megismerted a lasagne gazdag történetét és változatait, ideje belevágni a gyakorlatba is. Három klasszikus receptet hoztunk el, amelyek között biztosan megtalálod a hozzád illőt, legyen szó a hagyományos bolognai verzióról, a bőséges nápolyiról vagy a könnyed, húsmentes zöld lasagnéról.
1. Lasagne alla Bolognese, az örök klasszikus
A legismertebb verzió kétségkívül a lasagne alla bolognese. Érdekesség, hogy már 1863-ban leírtak egy rétegezett lasagne-receptet, jóval azelőtt, hogy a klasszikus bolognai ragu hivatalos receptje megszületett volna. A korai változatban spenótos tésztalapok váltakoztak besamellel és sajttal. Később jelent meg a jól ismert kombináció: zöld tojásos tészta, darált húsos szósz, besamel mártás és parmezán sajt. Ez a változat a hétköznapok megmentője is lehet: előre elkészíthető, hűtőben eláll, és akár újramelegítve is fantasztikus élményt nyújt. Különösen azoknak, akik rohanó életet élnek, de nem akarnak lemondani az igényes, házias fogásokról.
Lasagne alla Bolognese recept
Hozzávalók a húsos raguhoz:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 sárgarépa, finomra vágva
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl vörösbor
- 7 dl passzírozott paradicsom
- só, bors ízlés szerint
Besamel mártáshoz:
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
További hozzávalók:
- 20 dkg lasagne tészta (előfőzött)
- 10 dkg mozzarella
- 0,5 bögre reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A raguhoz pirítsd meg a hagymát és a répát az olívaolajon, majd add hozzá a húst, sózd, borsozd. Pirítsd, majd keverd hozzá a fokhagymát és a vörösbort. Pár perc után öntsd hozzá a paradicsomot, és főzd kb. 40 percig, amíg besűrűsödik.
A besamelhez olvaszd fel a vajat, keverd el benne a lisztet, majd fokozatosan add hozzá a tejet. Folyamatos keverés mellett főzd sűrű mártássá, fűszerezd. Közben félig főzd ki a lasagne tésztát, kicsit keményebbre, mint al dente.
Rétegezd mindezeket egy nagyobb jénai tálban: először terítsd le a tál aljára a ragut, jöhet a kifőzött tészta, majd a besamel és ezt ismételd, hogy besamel legyen a legfelső réteg. Süsd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 percig, szórd meg a sajttal a végén, és süsd addig tovább, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

2. Nápolyi lasagne, az ünnepek királynője
A nápolyi változat – lasagne alla napoletana – igazi ünnepi étel, amely bővelkedik ízekben és textúrákban egyaránt. A hosszan főzött sertésoldalasból és pancettából (csíkos toszkán szalonna) készült raguhoz apró húsgombócok, ricotta, mozzarella, főtt tojás, néha kolbász és kemény sajtok is társulnak. Ez az étel több mint fogás: egy gasztronómiai esemény. Bár a hosszú főzési idő és a sokféle hozzávaló miatt nem feltétlenül hétköznapi választás, mégis megéri legalább egyszer kipróbálni. Az ízek rétegzettsége valóban utánozhatatlan.
Lasagne alla Napoletana recept
Raguhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg pancetta (elhagyható)
- 1 kg sertésoldalas vagy lapocka
- 1,5 liter passzírozott paradicsom
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 dl vörösbor
- só, bors, kakukkfű, bazsalikom ízlés szerint
Húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 tojás
- 1 szikkadt zsemle, beáztatva és kinyomkodva
- 10 dkg reszelt pecorino vagy parmezán
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
További hozzávalók:
- 50 dkg lasagne tészta
- 30 dkg ricotta
- 30 dkg mozzarella
- 10 dkg parmezán
- 4-6 főtt tojás, felkarikázva
Elkészítés:
A ragut készítsd el hosszú, lassú főzéssel: pirítsd meg a húst az olívaolajon, add hozzá a hagymát, fokhagymát, pancettát. Öntsd rá a bort, majd a paradicsomot. Fűszerezd, és főzd legalább 4–5 órán át kis lángon. Közben készítsd el a húsgolyókat: keverd össze a hozzávalókat, formálj apró golyókat a masszából, és süsd ki olajban.
Rétegezés: egy kevés ragu kerül a tepsi aljára, rá a kifőtt tészta, ricotta, mozzarella, húsgolyók, főtt tojás, parmezán, majd újabb tésztalap és ismétlés. A tetejére bőségesen kerüljön parmezán és ricotta. Fedd le alufóliával, süsd előmelegített sütőben 180 fokon 1 órán át, majd 20 percig fólia nélkül, amíg szépen megpirul.

3. Lasagne Verdi, vegetáriánus élmény új köntösben
Azok számára, akik húsmentes alternatívát keresnek, a spenótos lasagne kiváló választás. Ez a friss, könnyedebb verzió nemcsak egészségesebb, de éppolyan gazdag ízélményt kínál. A fagyasztott spenót, fokhagymás tejföl, reszelt sajt és házi mártás tökéletesen összeolvad a rétegekben, és bőséges étkezést nyújt hús nélkül is. A spenótos változat különösen népszerű a tavaszi-nyári időszakban, vagy amikor valami könnyebb, de laktató fogásra vágyunk. A lasagne ilyenkor is hozza a megszokott ízélményt, miközben nem nehezíti el a gyomrot.
Lasagne Verdi recept
Hozzávalók:
- 50 dkg lasagne tészta
- 50 dkg fagyasztott spenót
- 4 dl tejföl
- 10 dkg ricotta
- 20 dkg reszelt sajt (ementáli, edami vagy parmezán)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, szerecsendió ízlés szerint
Besamelhez:
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 4 dl tej
Elkészítés:
A spenótot egy nagyobb serpenyőben kiolvasztás után keverd össze a zúzott fokhagymával és a tejföllel. Sózd, fűszerezd. A besamel mártáshoz készíts világos rántást vajjal és liszttel, öntsd fel tejjel, majd főzd sűrűre a mártást. Fűszerezd sóval és szerecsendióval, végül keverd bele a ricottát.
A rétegezés: a tél aljára kerül egy kis réteg spenótos keverék, majd a tészta, újabb spenótos keverék, erre már önts rá egy réteg besamel mártást, majd sajttal megszórjuk, és ezt ismételd még legalább egyszer vagy kétszer, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére is jusson mártás, majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30–35 percig, szórd meg közben sajttal, tedd vissza a sütőbe, amíg szépen megpirul.

Praktikus tippek a tökéletes lasagne-hoz
Ha saját kezűleg szeretnél lasagnét készíteni, íme néhány tipp, ami segíthet:
- A tésztát nem muszáj előfőzni, ha elég nedvesség van a raguban és a mártásban, de ha biztosra szeretnél menni, inkább tegyél így.
- A besamel mártás legyen selymes, ne túl híg, és mindenképp szerecsendióval ízesítsd.
- A rétegezés sorrendje fontos: kezdj egy kevés mártással, majd jöhet a tészta, a ragu, újra mártás, és ismételd ezek rétegezését.
- A sütési idő végén szórd meg csak sajttal az étel tetejét, hogy ropogós kéreg alakuljon ki, de ne égjen meg a sajt.
- Pihentesd legalább 15 percet a sütés után, így szeleteléskor nem csúszik szét a lasagne.
Miért imádjuk világszerte a lasagnét?
A lasagne időtlen népszerűsége nem a véletlen műve. Egy étel, amely a konyhai kreativitásnak is teret enged, és amely generációkat köt össze családi recepteken keresztül, valójában ezt tudja a lasagne. Akár húsosan, akár zöldségesen, klasszikusan vagy újragondolva készíted el, a lasagne biztos, hogy a családi asztal egyik kedvence lesz.
Kapcsolódó cikk: Spagetti recept minden formában – A klasszikusoktól a cukkinisig