szerda, január 8, 2025
spot_imgspot_img
spot_img

Neked ajánljuk

spot_img

Ez is érdekelhet

spot_imgspot_img

Sós sütemények karácsonyra: vendégváró falatok egyszerűen és elegánsan

Egy ünnepi asztal nem lehet teljes a sós finomságok nélkül! Akár családi vacsorára, akár baráti összejövetelre készülsz, a sós sütemények mindig remek választásnak bizonyulnak, nem kizárólag borkorcsolyának. Könnyen elkészíthetőek, mégis különlegesek, ráadásul tökéletesen kiegészítik a karácsonyi menüt.

Ünnepi sós sütemények: miért nem hiányozhatnak az asztalról?

A karácsonyi időszakban mindenki tökéletes fogásokra vágyik. Az édességek mellett azonban a sós finomságok is fontos szerepet kapnak. Egy ízletes sós sütemény lenyűgözi a vendégeket és nagyon praktikus választás az ünnepek alatt, hiszen előre elkészíthető, könnyen szállítható és ízletes még másnap is.

A sós sütemények között találunk egyszerű, pár összetevős, gyorsan elkészíthető változatokat, de olyanokat is, amelyek kicsit több kreativitást és időt igényelnek. Az alábbiakban bemutatunk néhány klasszikus és modern receptet, amelyeket akár már az idei ünnepek alatt érdemes kipróbálnod. Vendégeid meghálálják.

szezámmagos pogácsa

Kíváncsi vagy karácsonyi receptötleteinkre? Mutatjuk őket!

1. Sajtos masni

Ez a ropogós, sajtos falatka gyorsan elkészíthető, és még látványos is.

Hozzávalók (3-4 személyre):

  • 1 csomag leveles tészta
  • 150 g reszelt sajt
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A leveles tésztát nyújtsd ki, majd vágd fel (például pizzaszeletelővel) hosszúkás csíkokra. A csíkok közepét csavard meg, így masni formát kapsz. Kend meg tojással, szórd meg sajttal, és előmelegített sütőben, 200 fokon 10-12 perc alatt süsd aranybarnára.

Kapcsolódó cikk: Fogások leveles tésztából: mentőötletek gyors vacsorákhoz

sajtos masni

2. Egyszerű tejfölös pogácsa

Ez a puha, omlós pogácsa a legjobb választás akár egy hosszú nap után is, amikor gyorsan szeretnél valami finomat készíteni a vendégeidnek.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 35 dkg finomliszt
  • 30 dkg kenyérliszt
  • 45 dkg tejföl
  • 20 dkg margarin
  • kb.15 dkg reszelt sajt
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 teáskanál só

Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel langyos tejfölben. A többi hozzávalót gyúrd össze, majd pihentesd 1 órát. Nyújtsd ki, szaggasd ki, majd miután megkented tojással a tetejét, szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.

Tipp: a tetejére szórt sajt lehet füstölt is, ami karakteresebb ízélményt kölcsönöz a pogácsának. Ha nem kedveled a sajtokat, akkor válassz szezámmagot, vagy napraforgómagot.

tejfölös pogácsa

3. Fetás rudak

Mediterrán ízvilágú, könnyű rágcsálnivaló, amely egyszerű, kevés összetevős, mégis különleges fényt ad ünnepi desszertként.

Hozzávalók (3-4 személyre):

  • 1 csomag leveles tészta
  • 150 g feta sajt
  • 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag/napraforgómag a szóráshoz

Elkészítés:
A leveles tésztát nyújtsd ki, szórd meg feta sajttal, tekerd fel a tésztát, majd vágj belőle rudakat, amelynek a széleit eldolgozod, enyhén vizes ujjakkal, hogy sütés közben ne nyíljon ki a tészta, és folyjon ki belőle a sajt. A tetejét kend meg tojással, szórd meg például szezámmaggal, és előmelegített sütőben 200 fokon süsd készre 12-15 perc alatt.

Tipp: fogyaszd a tetején egy könnyű pármai sonkával.

fetás rudak

4. Bolognais csiga

Hozzávalók (5-6 személyre)

  • 2 csomag leveles tészta
  • 50 dkg pulyka darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 300 gr sűrített paradicsom
  • reszelt sajt (kb.20 dkg)
  • fűszerek: só, bors, oreganó, bazsalikom

Elkészítés:
Készítsd el a bolognai szószt korábbi receptünk alapján. Tekerd ki ki a leveles tésztát, kend meg a szósszal, tekerd fel a tésztát, enyhén vizes ujjaiddal tapaszd össze mindkét végén, és a hosszanti széleken is. Vágd fel2 ujjnyi darabokra, majd helyezd el sütőpapírral bélelt, kicsit magasabb falú tepsiben, szórd meg ízlés szerint sajttal. Előmelegített sütőben 170-180 fokon süsd 12-15 perc alatt készre a csigákat.

Kapcsolódó cikk: Fogások leveles tésztából: mentőötletek gyors vacsorákhoz

bolognai csiga

5. Sajtos-túrós TV ropi:

A világ legegyszerűbb, imádnivaló sós süteménye, ami kiadós vendégváró falatokként kényeztetik vendégseregedet.

Hozzávalók (5-6 személyre):

  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg tégelyes túró (lehet krémesebb változat is)
  • só, bors
  • kb. 20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
  • 1 tojás a kenéshez
  • opcionálisan magvak a tetejére (szezámmag, napraforgómag)

Elkészítés:
Morzsold össze a szobahőmérsékletű margarint (vágd előtte kisebb kockákra egy tálba) a liszttel, sózd meg már most a tésztát. Amikor kész vagy a morzsolással, gyúrd hozzá a túrótés formálj gombócot a tésztából. Egy fóliába tekerve tedd a hűtőbe min.4 órára, inkább hagyd bent egy éjszakára azelőtt, hogy kisütöd.

A sütés előtt válaszd szét 3 ugyanakkora részre, majd kisujjnyi vékonyan nyújtsd ki egyesével őket. A tepsit béleld ki sütőpapírral, tedd át rá egyben a kinyújtott tésztát, majd enyhén lisztezett, élesebb késsel vagy pizzavágóval vágd fel vékony csíkokra, majd keresztben is szeld át a csíkokat akkora darabokra, ahogy szeretnéd.

Amikor felvágtad a csíkokat, kend meg tojással tetejét, ha szeretnéd, akkor szórd meg magvakkal és előmelegített sütőben kb. 170 fokon süsd aranybarnára 12-15 perc alatt. Ezután jöhet rá a sajt, amit még pirulásig süss rajta. Ugyanígy járj el a másik 2 gombóc tésztával, egyszerre is sütheted 2 tepsiben felváltva őket. Csak győzd megvárni a vendégeket a kóstolással!

tv ropi

Miért tökéletes választás a sós sütemény karácsonyra?

  • Egyszerű elkészíteni: a legtöbb sós sütemény néhány alapanyagból összeállítható, így még az utolsó pillanatban is elkészíthető.
  • Változatos: a különböző ízvilágok miatt mindenki megtalálja a kedvencét, akár sajtos, sonkás vagy túrós variáció a kedvenc.
  • Laktató: a sós sütemények ízletesek és tartalmasak is, így még egy könnyebb vacsorát is helyettesíthetnek.

Hogyan tudsz magadon segíteni az ünnepi előkészületekben?

  1. Dolgozz előre! A legtöbb sós sütemény előre elkészíthető, és hűtőben vagy fagyasztóban tárolható. Sőt, ha valamiért mégsem kell kisüsd a tésztát adott napon, akkor például a sajtos-túrós TV-ropi tésztája még sütés előtt gond nélkül lefagyasztható. Vedd elő és kiolvasztás után süsd meg akkor, amikor jönnek a vendégek.
  2. Használj friss alapanyagokat! A sajtok, tejfölök és friss fűszerek használata még ízletesebbé teszi a süteményeket.
  3. Legyél kreatív! A receptek könnyen variálhatóak: a sajtos süteményeket gazdagíthatod fűszerekkel, sonkával vagy akár zöldségekkel is.

Miért dobd fel minél több sós süteménnyel a karácsonyi asztalt? A sós sütemények nélkülözhetetlenek a karácsonyi ünnepi asztalon. Könnyű elkészíteni őket, laktatóak, és minden korosztály számára ízletesek. Válassz a fentiek közül, és tedd az ünnepeket még emlékezetesebbé ezekkel a finomságokkal. Ezek a recepteket képesek mosolyt csalni minden vendéged arcára.

Kapcsolódó cikk: Édes csodák leveles tésztából: 4+1 ünnepi és gyors süteményrecept

További friss híreket találsz a MozaikVilág főoldalán. Csatlakozz hozzánk és kövesd az aktualitásainkat a Facebook-on is!
spot_imgspot_img

Legnépszerűbb TOP10